DOLAR
32,3709
EURO
35,0353
ALTIN
2.325,61
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Elma pekmezinin faydaları ve besin değerleri nelerdir? Elma pekmezi kalp sağlığını korur mu?

Türkiye’nin en geleneksel ve en sağlıklı besinlerinden olan pekmez, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmesi, hastalıklara karşı …

Elma pekmezinin faydaları ve besin değerleri nelerdir? Elma pekmezi kalp sağlığını korur mu?
A+
A-
velux

Türkiye’nin en geleneksel ve en sağlıklı besinlerinden olan pekmez, özellikle kış aylarında bağışıklığı güçlendirmesi, hastalıklara karşı koruması ve vücut sıcaklığını arttırmak için bol bol tüketilmektedir. Ülkemizin önemli elma merkezlerinden olan Amasya ve Niğde de her yıl elma hasadından sonra yüzyıllardır devam eden geleneklerle elma pekmezleri hazırlanmaktadır. Dut ve üzüm pekmezlerine göre daha az tercih edilen elma pekmezi, en az dut ve üzüm kadar faydalıdır. Doğal pekmezler, katkı maddesi içermediklerinden dolayı zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Vücudun günlük ihtiyacı olan besin değerlerini büyük oranda karşılarken antioksidan özelliği sayesinde iç organları temizlemektedir. 

ELMA PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Elma pekmezi ya da diğer meyvelerden hazırlanan pekmezler, insan bedenini hastalıklardan koruyarak bünyenin güçlenmesini sağlamaktadır. Özellikle soğuk kış aylarında vücut ısısını dengeleyerek bağışıklığı güçlendirmektedir. Mikrobik hastalıklar dışında vücut ısısı soğuk havalara karşı direnç gösteremediği için mevsimsel hastalıklar meydana gelmektedir. Elma pekmezi ve diğer tüm pekmezler vücut ısısının korunmasını sağladığından bu tip hastalıkların meydana gelmesini engellemektedir. Elma pekmezinin insan sağlığına olan faydaları şöyledir:

Elma pekmezinin faydaları ve besin değerleri nelerdir? Elma pekmezi kalp sağlığını korur mu?

Antioksidan özelliği sayesinde yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı vücutta meydana gelen toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Toksinlerden arınmış iç organlar daha sağlıklı çalışarak vücut sisteminin düzenli işlemesini sağlamaktadır. 

Sabah 1 tatlı kaşığı tüketilen elma pekmezi, gün içinde daha zinde kalmayı sağlar.

Enerji kaynağı bir besin olduğundan gün içinde tüketilen elma pekmezli su ya da direkt elma pekmezi enerjiyi yükselterek verimliliği arttırmaktadır.

Zengin vitamin ve minerallere sahip olduğundan vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Özellikle vitamin ve mineral eksikliğinden görülen unutkanlık, halsizlik ve kan değerlerinin düşmesi gibi rahatsızlıkları doğal olarak tedavi etmektedir. 

Yüksek kolesterolü düşürür. Kan dolaşımını hızlandırır. Böylelikle kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır.

Sindirim sisteminin daha düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Gelişme çağındaki çocukların kemik gelişimine katkı sağlayarak iskelet sistemini güçlendirmektedir. Bununla birlikte menopoz sürecine giren kadınlarda sıklıkla görülen kemik erimesine karşı etkili bir ilaç olarak tüketilmektedir. 

Daha çok sonbahar ve kış aylarında görülen solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. Özellikle sabahları güne başlarken tüketmek vücut ısısını dengelediğinden solunum yolu hastalıklarına karşı ciddi bir koruyucu olarak görülmektedir. 

Doğal şeker içeren elma pekmezi, vücudun şeker ihtiyacını karşılayarak tatlı krizlerinde yapay şekere olan yönelimi azaltmaktadır. Böylece kilo almayı engellediği gibi kan şekeri dengesini de korumaktadır. 

Kan değerleri düşük olan yani anemi hastalarının kan değerlerini yükseltmektedir. Kanı düşük olan kimselerin her sabah aç karnına tüketmeleri tavsiye edilmektedir. 

Vücudun vitamin ve mineral eksikliğini tamamladığından cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar. Cilde canlılık kazandırır. E vitamini kaynağı olan elma, cilt sağlığında ve bakımında çok fazla tercih edilen bir besindir. Bundan dolayı düzenli olarak elma pekmezinin tüketilmesi cildin kirden arınmasını, siyah nokta ve sivilce gibi problemlerin giderilmesinde etkilidir. 

Elma pekmezinin faydaları ve besin değerleri nelerdir? Elma pekmezi kalp sağlığını korur mu?

ELMA PEKMEZİ ZAYIFLATIR MI?

Kilo kontrolünü sağlamak ve zayıflamak için başta beslenme uzmanları olmak üzere birçok kişinin tavsiyesi sağlıklı ve kontrollü beslenmektir. Elma pekmezi ekstra şeker ilaveden yapılmışsa doğal şeker içerdiği için vücudun şeker ihtiyacını en doğal şekilde karşılamaktadır. Bu da kontrolsüz tatlı krizlerinin önüne geçtiğinden kilo olmaya engel olabilir. Bunu dışında sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağladığından dolayı kabızlıktan kaynaklı meydana gelen şişkinliği azaltmaktadır. Elma pekmezi, direkt olarak zayıflatmaz ancak kontrollü şekilde tüketilirse şifasından istifade ederken zayıflamaya da yardımcı olabilmektedir. 

ELMA PEKMEZİ BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 14.95
Protein (g) 0
Yağ (g) 0.02
Lif (g) 0
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 7.4
Potasyum (mg) 292.8
Kalsiyum (mg) 41
Vitamin A (iu) 0
Vitamin E (mg) 1
Demir 0.94

Aktur tatil sitesi