DOLAR
32,5180
EURO
34,8973
ALTIN
2.454,80
BIST
9.882,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Bodrum Ticaret Odası’ndan Duyurular

Bodrum Ticaret Odası’ndan Duyurular
velux
Bodrum Ticaret Odası’ndan Duyurular…
ODAMIZIN SALGINA İLİŞKİN DUYURUSUDUR
Değerli Üyelerimiz,

Mart ayında ülkemizde de etkileri görülmeye başlanan covid-19 pandemisi nedeniyle başta Odamız, Yerel Yönetimlerimiz, Valiliğimiz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ve Cumhurbaşkanlığımızın aldığı tedbir ve kararlar ile en az zararla bu salgının olumsuz etkilerini atlatmak üzere çalışmaktadır.

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon konu ile ilgili olarak,

“ Koronavirüs salgınının ekonomimize etkisi dolayısıyla,  sürecin başladığı ilk günden itibaren  üyelerimizden iş dünyamızdan sorarak elde ettiğimiz sıkıntı ve çözüm yollarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz’e iletiyoruz.

TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu’ nun ilgili bakanlıklar ve kurumlar nezdinde sürekli olarak takip ettiği talepler her geçen gün sonuçlanmaktadır.

İlgili Bakanlıklarımıza, kurum ve kuruluşlarımıza, Oda-Borsalarımızın meclislerine, yönetimlerine, çalışanlarına ve Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’ na, TOBB yönetimi ve çalışanlarına teşekkür ederiz.

Bodrum Ticaret Odası olarak hizmet binamızın düzenli dezenfektasyonu, çalışma saatlerimizi düzenleyerek üyelerimize hizmet vermeye devam ediyoruz.

Üyelerimize en hızlı şekilde destekleri ve duyuruları ulaştırmaktayız. Üyelerimiz bizi lütfen web sayfamız ve sosyal medya hesaplarımızdan yakında takip etsinler, istek ve taleplerini bize mail yolu ile iletsinler. Bizlerde bunu ilgili kurumlarımızla değerlendirerek işletmelerimizin menfaatlerini koruyabilelim. Ayrıca Odamız, 250 yardım paketi ile ihtiyaç sahiplerine ve Bodrum’da çalışan sağlık personelinin kendileri ve aileleri için güvenliğini sağlamak adına konaklama desteği vermektedir.

Temennimiz ülkemizin bu salgından bir an evvel kurtularak, kendi kendine yeten, refah ve sağlıklı günlerine geri dönmesidir.” diyerek görüşlerini dile getirerek üyelerimizi bilgilendirdi.

ÜCRETSİZ İZİN YERİNE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Değerli Üyelerimiz,

Ekonomik istikrar paketinde de yer alan ve corona virüs pandemisi nedeniyle ekonomik faaliyetlerine devam edemeyen işletmelerimizin kullanımı için 26 Mart 2020’den bu yana başvuruları devam kısa çalışma ödeneği ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği verilecektir.

İlgili kamu kurumlarımızın da yaptığı çağrıyı BODTO üyelerine tekrarlamak istiyoruz. Tüm firmaları, çalışanları için “ücretsiz izin” yerine kısa çalışma ödeneğine başvurmaya davet ediyoruz.

Kısa çalışma Ödeneği başvurularınızı İş-Kur Müdürlüklerine yapabilirsiniz. Detaylı bilgi ve başvuru için https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi

KREDİ GARANTİ KURUMLARINA SAĞLANAN HAZİNE DESTEĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Değerli Üyelerimiz,

30 Mart 2020 tarih ve 31084 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile  “Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” yürürlüğe girdi. Bu kapsamda yapılan değişiklikle başvurularda

  • 31.12.2020 ye kadar kullandırılacak hazine destekli kredilerde VERGİ ve SİGORTA BORCU yoktur belgesi aranmayacaktır. SGK ve vergi borcu olan işletmelerin borçlu olması durumunda bu borcun kurum tarafından Hazine desteği ile kefalet sağlanan krediden, borcun kredinin %20’sini aşmaması şartıyla öncelikli olarak ödenecektir veya yapılandırılaaktır.
  • 31.12.2020 ye kadar kefalet limitleri KOBİ tanımına haiz yararlanıcılar için azami 50 milyon TL, KOBİ tanımı dışındaki tüzel kişi yararlanıcıları için 350 milyon TL olarak uygulanacaktır.

Kararnamenin detaylarına ulaşmak için tıklayınız.

GENEL KURUL TOPLANTI ÇAĞRILARININ İPTALİNE İLİŞKİN DUYURU

Tüm dünya için halk sağlığı tehdidi oluşturan COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle, hastalığın Ülkemizde yayılmasının önlenmesine dair alınacak tedbirlere yönelik tavsiyeler çerçevesinde, usulüne uygun olarak toplantıya çağrılmış genel kurulların ileri bir tarihte yapılmak üzere şirketlerin yönetim organlarının alacağı bir karar ile iptal edilebileceği Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün 20/03/2020 tarihli ve 53382221 sayılı yazıları ile uygun görülmüştür.

Bu kapsamda, örneğine linkten ulaşılabilecek olan “Genel Kurul Toplantı Çağrısının İptali Duyurusu” ilanı Müdürlüğümüze iletilmesi halinde Gazetede yayımlanabilecektir.

“Genel Kurul Toplantı Çağrısının İptali Duyurusu”

 

TOBB’dan gelen yazının ekinde yer alan bilgiler ise şöyledir:

Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarına İlişkin Açıklama

Bilindiği üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda anonim ve limited şirketlerde, olağan genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılması öngörülmektedir.

Diğer taraftan şirketlerimizce faaliyet dönemi olarak genellikle takvim yılı tercih edilmekte, bu da mart ayı sonuna kadar olağan genel kurul toplantılarının tamamlanması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

Koronavirüs COVID-19 (Koronavirüs) salgınının yayılmasının engellenmesi amacıyla özellikle şirket genel kurullarının yoğunlukla gerçekleştirildiği bu dönemde şirketlerin kurul toplantıları bakımından bazı tedbirler alınmıştır.

Bu kapsamda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve şirket sözleşmesine uygun olarak yönetim organları tarafından daha önce toplantıya çağrılan anonim ve limited şirketlerin olağan genel kurullarının, erteleme kararı alınması amacıyla genel kurulun toplanması beklenmeksizin, yönetim organları tarafından alınacak bir kararla iptal edilmesi imkanı tanınmıştır.  

Buna ilişkin ilan talepleri Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğünce karşılanmakla birlikte, örnek ilan metnine https://www.ticaretsicil.gov.tr/ internet adresinden ulaşılabilecektir.

Türk Ticaret Kanununun 1527’nci maddesi uyarınca, elektronik genel kurul sistemini kullanan ve genel kurul toplantısı gerçekleştirmek isteyen şirketlerde salgının önlenmesi amacıyla asgari düzeyde pay sahibinin katılımı ile fiziki ortamda toplantı gerçekleştirilmesini teminen, pay sahiplerinin genel kurul toplantılarına fiziki ortamda katılımda bulunmaksızın elektronik ortamda katılım sağlayabilecekleri hususunda takdirlerini kullanmaları tavsiye olunmaktadır. 

Bu çerçevede şirket sözleşmelerinde veya esas sözleşmelerinde kurul toplantılarının elektronik ortamda gerçekleştirilmesine imkan tanıyan hüküm bulunmayan şirketlerin, bu dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları toplantıları “Elektronik Genel Kurul Toplantı Sistemi” ve “Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi” üzerinden gerçekleştirilebilmelerine yönelik tedbir alınmıştır.

Şirketlerin, bu imkandan Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketinden destek hizmeti almak suretiyle ve hak sahiplerine elektronik ortamda katılma imkanının sağlanması zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak şekilde yararlanmaları gerekmekte olup, şirketlerce elektronik ortamda kurul gerçekleştirilmesine imkan tanıyan hükme ilişkin sözleşme değişikliğinin bundan sonra yapılacak ilk genel kurul toplantısında gerçekleştirilmesi imkanı tanınmıştır.

Aktur tatil sitesi