DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Profesör Kantarcı: Lüks çadır düzenlemesi Anayasa’ya aykırı

Profesör Kantarcı: Lüks çadır düzenlemesi Anayasa’ya aykırı
A+
A-
polat-galle

Profesör Kantarcı: “Lüks çadır” düzenlemesi Anayasa’ya aykırı… Profesör uyardı, ağaçlar kesilecek

Ormanlar şimdi de “lüks kamping” için düzenlemeye açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bunun için “turizm belgesi” verecek.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Kantarcı bu hamlenin ne kadar tehlikeli olduğunu Diken’den Ayşegül Kasap’a anlattı.

Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre Kantarcı yönetmelik değişikliğinin Anayasa’ya aykırı olduğunun altını çizerek bunun bir “yağma” projesi olduğunu söyledi: “Birileri para kazanacak. Ormanlar rezil rüsva olacak. Orman içinde çukur kazarken kökler önlerine çıkacak ve kesecekler. Kesilen köklerden ağaçlar su ve besin maddesi alamayacak. Dolayısıyla kuruyacaklar.”

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 28 Mayıs 2022’de Orman Parkları Yönetmeliği yayınlamıştı.

Buna göre mevcut orman parkları ve yeni tesis edilecek park alanları 20 yıllığına kiraya verilerek, çadır, lüks çadır ve karavan alanları oluşturulabilecek.

OGM’nin bu yönetmeliği yayınlamasından dört ay sonra, yani 23 Eylül’de Kültür ve Turizm Bakanlığı “lüks çadır” yönetmeliği çıkarmıştı.

Tüm bu gelişmelerden sonra 10 Ocak’ta Resmi Gazete’de Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Değişikliği yayımlamıştı. Lüks çadır tesisleriyle kamplara “turizm belgesi” düzenlenebileceği belirtilmişti.

ANAYASAYI İHLAL EDİYOR

Orman mühendisi profesör yönetmelikte yapılan değişiklikle “birilerinin para kazanacağını” söyledi:

“Ormanlar rezil rüsva olacak. Orman ormanlıktan çıkacak yani. Kanunen mümkün değil. Anayasa madde 169, 3’üncü fıkrasında ormanlara zarar verecek bir çalışmanın yapılamayacağı yazar. Bunlar ne Anayasa ne kanun dinliyor. Hiçbir şey dinledikleri yok. Türkiye’nin yağmalanması peşindeler.”    Profesör Kantarcı: “Lüks çadır” düzenlemesi

YAPILAN HER İŞLEM ORMANA ZARAR VERECEK

Lüks çadır, diğer çadırlardan daha farklı. Toprağın üstüne değil ahşap ya da beton bir zemine kuruluyor. Söz konusu alana elektrik de çekiliyor. Çamaşırhane de yapılıyor. Çadırların içinde tuvalet, banyo, küvet ve şömine de oluyor.

Profesör Kantarcı, tüm bunlar için bir foseptik çukuru açılması gerektiğini söyledi:“Foseptik çukur kazdığında oraya plastik hazne koyacak. Üstüne de bir kapak koyacak. Onu da ayda bir çekecek. O foseptiği de bir yere boşaltacak. Yıkanan çamaşırlarla beraber deterjanlar akacak. Nereye gidecek bunlar? Tüm bunların hepsi ormana zarar verecek.”

KÖKLERİ KESİLEN AĞAÇLAR KURUYACAK

Ekoloji uzmanı Kantarcı “tüm bunların yapılırken ağaçların kesilebileceğine” de dikkat çekti:

“Diyelim ki kesmediler. Tüm bunları orman içindeki küçük boşluklara yapsalar dahi, bunların temellerini oluşturmak veya foseptik çukurlarını yapmak için ağaçların köklerini kesecekler. Orman içinde çukur kazarken kökler önlerine çıkacak ve kesecekler. Peki onların üzerindeki bakteriler ve mantarlar ne olacak? Kesilen köklerden ağaçlar su ve besin maddesi alamayacak. Dolayısıyla kuruyacaklar. Bütün bunlardan dolayı ortaya çıkacak olan zararın boyutunu düşünüyorlar mı? Böyle bir maskaralık olamaz.”