DOLAR
32,5244
EURO
34,8858
ALTIN
2.437,54
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Yön duyusunu kaybetmek ve Alzheimer arasındaki çarpıcı ilişki

Yapılan bir araştırmaya göre, orta yaşta yön duygunuzu kaybetmek, semptomlar başlamadan yıllar önce Alzheimer hastalığının bir uyarısı olabilir.

Yön duyusunu kaybetmek ve Alzheimer arasındaki çarpıcı ilişki
07.03.2024
32
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Araştırmacılar, 25 yıl öncesine kadar genetik veya yaşam tarzı faktörleri mekansal navigasyonu azalttığı için demans riski taşıyan yetişkinler olduğunu tespit etti.

Alzheimer ve Demans: Alzheimer Derneği Dergisi’nde yayınlanan çalışma, 43 ila 66 yaşları arasındaki 100 risk altındaki bireyin biliş ve yön becerilerini test etti.

Araştırmacılar, Alzheimer’a yakalanma riski daha yüksek olan kişilerin, diğer bilişsel testlerde herhangi bir bozulma olmaksızın, navigasyon görevinde sorun yaşadığını buldu.

Erken teşhisin yanı sıra, çalışmanın bilim insanlarının Alzheimer’ın ilerleyişini daha iyi anlamalarına yardımcı olması umuluyor.

ERKEN TEŞHİS SİNYALİ

İngiltere’deki University College London’dan Dr. Coco Newton, “Sonuçlarımız, bu tür yön bulma davranışı değişikliğinin Alzheimer hastalığında en erken teşhis sinyalini temsil edebileceğini gösterdi.”

“Şimdi bu bulguları, insanların daha zamanında ve doğru tanı almasına yardımcı olacağını umduğumuz bir tanısal klinik karar destek aracı geliştirmek üzere ileriye taşıyoruz.” dedi.

Alzheimer Derneği’nden Dr. Richard Oakley de, “Bugün doğan her üç kişiden biri demans geliştirecek ve erken ve doğru tanı, insanların doğru desteğe erişmesi, geleceğe yönelik plan yapması ve uygun tedaviyi alması açısından hayati önem taşıyor.”

“Demansın çok erken belirtileri hafif ve tespit edilmesi zor olabilir, ancak yön bulma sorunlarının Alzheimer hastalığındaki ilk değişikliklerden bazıları olduğu düşünülüyor.”

“Bu araştırmanın hastalığa özgü değişiklikleri erken tespit etme ve gelecekte demansla yaşayan insanlara nasıl yardımcı olma konusunda nasıl bir yol sunabileceğini görmek heyecan verici olacak.” dedi.

Alzheimer için risk faktörleri arasında hatalı gen, aile öyküsü ve düşük fiziksel aktivite yer alıyor.

ETİKETLER: , ,