DOLAR
32,5691
EURO
34,9515
ALTIN
2.426,67
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!
28.09.2021
278
A+
A-

Bir ev satmanın ya da kiralamanın en hızlı yolu nedir sizce? Diğer meslek grupları gibi, gayrimenkulde de hızlı sonuca ulaşmak için müşterilerinizin gerçekten nasıl bir beklentiye sahip olduğunu net şekilde görebiliyorsanız, bu sorunun yanıtına çok yakınsınızdır.

Müşteriniz tam olarak nasıl bir ev istiyor? Bir gayrimenkul danışmanı müşterisinin ev arayışında, portföyündeki pek çok daireyi göstermek yerine, gerçekten beklentilerini karşılayacak birkaç daireyi gezdirdiğinde ev satışına/kiralamaya çok daha yakın oluyor. Nedeni basit; müşteri kendisini gerçekten anlayan bir danışmanla çalıştığı için daha rahat karar verebiliyor.

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

Peki müşterilerinizin fiyattan oda sayısına, metrekareden yaşam standardını koruyabileceği özelliklere kadar aradığı doğru evi nasıl anlayacaksınız? İster meslek hayatının ilk dönemlerinde olsun ister deneyimli olsun, her gayrimenkul danışmanının müşterilerine sorması gereken sorular vardır. İşte gayrimenkul danışmanlarının ev aramalarında destek vereceği müşterilerine mutlaka sorması gereken 7 soru ve nedenleri…

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

1. Eviniz hangi bölgede olsun istiyorsunuz?

Evin lokasyonu son derece belirleyici bir özellik. Hangi ilçe, hangi mahalle, hatta hangi sokaklarda ev aradığını öğrenmek sizin için de önemli zaman tasarrufu sağlayacaktır. Eğer müşteriniz bu konuda çok net değilse, nereye ve neden yakın oturmak istediğini öğrenerek yönlendirebilirsiniz. Okula, metroya, ailelerinin çevredeki evlerine, hastaneye… Seçenekleri daraltarak portföyünüzdeki uygun evlerle karşılaştırabilirsiniz.

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

2. Bütçenize en uygun fiyat aralığı nedir?

Bazı müşteriler sadece satış fiyatına ya da aylık kira bedeline odaklanabilir. Oysa ilk satın alma ya da kiralamada müşterinizi bekleyen ek masrafları nazikçe ve onun yanında olduğunuzu hissettirerek hatırlatmanızda fayda olabilir. Komisyon, apartman aidatı, tadilat, taşınma gibi.

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

3. Ev satın alırken konut kredisi kullanmayı düşünüyor musunuz?

Müşterilerinizi hangi koşullarda, ne kadar konut kredisi kullanabilecekleri konusunda bilgilendirmelisiniz. Gelir ve gider tablosu yapmalarını sağlayarak aylık gelirinden kredi puanına, alması gereken kredi vadesini ve ücretlerini hesaplamaya geniş bir yelpazede yapacağınız bilgilendirme, fiyat aralığını netleştirmesinde de etkili olacaktır.

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

 

4. Satın alacağınız/kiralayacağınız evde mutlaka olmasını istediğiniz 3 özellik nedir?

Bu soruyla esasında müşterinizin yanıtlarından bir tablo çıkarmak üzeresinizdir. Tablonuz iki başlıkta listelenebilir: “Zorunluluklar” ve “İstekler”. Mutlaka olması gereken özellikleri “Zorunluluklar” başlığı altına yazmalı, burada sıralanan özellikleri portföyünüzdeki evlerle karşılaştırmalısınız.

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

5. Bu evde uzun süreli yaşamayı mı planlıyorsunuz, yoksa bir yatırım olarak mı bakıyorsunuz?

Müşteriniz eğer yatırım yapmayı planlıyorsa, gayrimenkulün uzun vadeli potansiyelini analiz etmeye ne dersiniz? Bunun için Zingat.com Bölge Raporu verilerini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Eğer müşteriniz yatırım amaçlı konut almayı düşünüyorsa, kiralamada da birlikte çalışabileceğinizi hatırlatmanızda yarar var. Bunun için de Zingat.com Bölge Raporu verilerinden bölgede en yüksek kira getirisine sahip mahalleri önerebilirsiniz.

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

6. Evinizin iç özellikleri nasıl olmalı?

Müşterilerin genellikle en rahat yanıt verebildiği soru bu olmalı… 2+1, 3+1, 100 metrekare, geniş mutfak, güney cephe, ara kat, ebeveyn banyo vs. Yanıtlar alıcıdan alıcıya değişecektir şüphesiz. Her ne kadar soru iç özelliklere odaklanmış olsa da, dairenin bulunacağı binanın yaşı, deprem yönetmeliğine uygunluğu gibi konularda da müşterilerinizi bilgilendirmelisiniz.

Ev arayan müşterinize sormanız gereken 7 soru!

7. Bir ev satın almak veya kiralamak için ne kadar zamana ihtiyacınız var?

Müşterinizin vereceği cevap, sizi ev kiralamak veya satın almak için yılın en doğru zamanına kendisini yönlendirmekte size uzmanlığınızı sergileme şansı tanır. “En doğru zaman” hem mevsimsel fırsatlar, hem de faiz oranlarından döviz dalgalanmalarına finansal kararlarında en iyi hizmeti vermeniz anlamına gelecektir.