DOLAR
32,3424
EURO
35,0948
ALTIN
2.310,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Evin satış fiyatı nasıl belirlenir?

Evin satış fiyatı nasıl belirlenir?
A+
A-

Satılık bir evin fiyatı nasıl hesaplanıyor? Hangi özellikler evin satış rakamı belirlenirken dikkate alınıyor? Peki bir evin gerçek değerini bulmanın kolay yolu nedir?

Kira bedeli üzerinden hesaplayın

Satılık ilanı hazırlanan evin fiyatını belirlerken, evin kira bedeli üzerinden ilerleyebilirsiniz. Kira bedeli ile satış bedeli arasında ortalama 200-220 kat arasında değişen bir oran söz konusu oluyor. Kira fiyatı 2.500 TL olan bir evin, kabul gören ortalama geri dönüş süresinin (amortisman) 17 yıl olduğunu düşünelim. Bu durumda 17 yıl, yani 204 ayda eve yaptığınız yatırım size geri dönüyor. Sonuç olarak 2.500×204=510.000 TL olarak evinizin değerini hesaplayabiliyorsunuz. Geri dönüş süresi şehirden şehire, ilçeden ilçeye, mahalleden mahalleye farklılık gösteriyor. Bu konuda en güncel rakamlara ulaşabilmek için Bölge Raporu bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.

Evin satış fiyatı nasıl belirlenir?

Evin fiyatı artıran özellikleri dikkate alın

Evinizin değerini artıran özellikler arasında şunlar sıralanabilir: Merkezi konumda bulunması, ulaşım araçlarına mesafesi, özel bir manzaraya sahip olması, güneş ışığı alan cephesinin olması, binanın yaşı vs. Diğer yandan yeni bir binada, hatta sosyal donatılarıyla öne çıkan markalı konut projelerinde yer alması evin satış değerini, aynı bölgedeki diğer satılık evlere göre yükseltecektir.

Karşılaştırın

Evin bulunduğu bölgede, benzer özelliklere (bulunduğu mahalle, konum avantajları, metrekare, oda ve banyo sayısı, kat bilgileri vb.) sahip diğer “satılık ev”ler için bir fiyat araştırması yapın. Dilerseniz “Satılık ev için 7 ipucu” yazımıza bir göz atın.

Evin satış fiyatı nasıl belirlenir?

Evinizin gerçek değeri!

Evinizin gerçek değerini öğrenmek için, Zingat.com’un Reidin işbirliğiyle sunduğu ve milyonlarca emlak verisini bilimsel yöntemlerle analiz ederek sunduğu Evimin Değeri bölümünü ziyaret ederek, kısa sürede aradığınız yanıtı bulabilirsiniz.

İnce eleyip sık dokuyanlar için…

Evin satılık fiyatını belirlediniz. Evi satın almak isteyenler, en ince ayrıntısına kadar evin satış fiyatı üzerinden pazarlık yapmak istediğinde, şu 3 soruya yanıt arar:

1. Bulunduğu binada depremle ilgili önlem amaçlı bir uygulama gerçekleşmiş mi?

2. Eve dair tapuda yazılı bilgilerle gerçek nitelikleri aynı mı?

3. Konut kat mülkiyetine sahip mi?

Bodrum Ev Emlak