DOLAR
32,5180
EURO
34,7833
ALTIN
2.420,34
BIST
9.750,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C

Gece terlemesi neden olur

Gece terlemesi herkesin zaman zaman yaşadığı durumlardan biridir. Odanızın aşırı sıcak olması, kalın yatak örtüleri gece terlemesi nedenlerinde en sık karşılaşılan tablodur. Ancak sürekli olarak geceleri sırılsıklam uyanıyorsanız; menopoz, enfeksiyon ya da bazı ilaçların kullanımı gece giysilerinizi ve çarşaflarınızı ıslatacak bir terlemeye neden olabilir. Gece terlemesi aynı zamanda günümüzün amansız hastalığının bir belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, gece terlemesi neden olur? Gece uyurken ense ve boyun terlemesi nasıl geçer?

Gece terlemesi neden olur
17.02.2021
1.312
A+
A-
polat-galle

Vücut sıcaklığının sabitlenmesi için ter bezleri sıvı üretir ve terleme meydana gelir. Fizyolojik bir olay olan terleme, gün içinde özellikle yoğun aktiviteler sonrası meydana gelmektedir. Gece terlemeleri ise aşırı çay, kahve tüketimi ya da kabus görülmesi üzerine zaman zaman herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak gece terlemeleri kullanılan antidepresanlar, diyabet ve nörolojik kaynaklı sağlık sorunları sebebi ile ortaya çıkan, vücuttaki bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen ve vücut sağlığının işleyişine zarar veren enfeksiyon rahatsızlıkları nedeni ile de ortaya çıkmaktadır. İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

GECE TERLEMESİ NEDEN OLUR?

Gece terlemesinin pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Doktorların sıklıkla hastalarda duyduğu gece terlemesi şikayetinde, altta yatan nedenin belirlenmesi için doktorunuz muhtemelen bazı testler isteyecektir. Genel hatları ile gece terlemesinin nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kadınlarda gece terlemesi genellikle menopozun belirtilerinden biri olan sıcak basmaları nedeni ile ortaya çıkabilir. Kadınlarda gece terlemesinin en yaygın nedeni menopozdur.
  • Diyabetli hastaların geceleri kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi) terlemeye neden olan faktörlerden biridir. Özellikle gündüz yüksek dozda insülin alan ve diyabeti kontrol altına almayan hastalarda sık görülmektedir.
  • Vücuda girerek çoğalmaya başlayan enfeksiyonlar gece terleme sebepleri arasında yer alır. Başta HİV virüsü olmak üzere birçok bakteri türü gece terlemesine neden olabilir.
  • Tiroid bezinin aşırı çalışması sonucu tiroid hormonu üretilmesine neden olan hipertiroidi de gece terlemesi şikayetlerine yol açabilir. Bağırsak ve akciğer tümörlerinden yoğun hormon üretimine sebep olan Karsinoid sendromu da gece terlemesi şikayetlerine neden olabilir.
  • Uyku sırasında solunumun durması ve kişinin uyku düzenini bozulmasına sebebiyet veren obstrüktif uyku apnesi hastalığı tedavi edilmeyen hastalarda da yaygın görülmektedir.
  • Gece uyurken ense ve boyun terlemesi gece terlemesi şikayetleri arasında yer almaktadır. Bu durum genellikle odanızın sıcak olmasından ve kalın giysilerden kaynaklanır. Aynı zamanda kullandığınız aspirin, novalgin, kortizon, viagra ve meme kanseri ilaçları sorunun nedeni olabilir. Zehirli guatr, ürik asit yüksekliği ve alkol tüketimi de ense ve boyun terlemesinin diğer nedenleri arasında yer almaktadır.
  • Gece uykumda aşırı terleme oluyor diyorsanız bu hormonal bozukluklarına işaret eden bir problemden kaynaklanabilir. Böbreküstü bezinde ender rastlanılan tümör çeşitlerinden biri olan epinefrin ve nöroepinefrin üretimine sebep olur. Bu hormonlar kalp atışları ve kan basıncını takibe alır. Bu durumda kalp atışının ve kan basıncının yoğun bir şekilde devreye girmesi üzerine gece terlemeleri meydana gelebilir.
  • Terlemeyi sinirler kontrol etmektedir. Dolayısıyla da bazı sinirsel rahatsızlıklar gece terlemesine neden olabilir. Ottonon nöropati ve felç durumları gece terleme sorununa yol açmaktadır.

GECE TERLEMESİ NASIL GEÇER?

Gece terlemeleri basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi tıbbi yardım gerektiren bazı ciddi nedenler sonucu da ortaya çıkabilir. Gece terlemesi şikayetlerini ortadan kaldırmak için altta yatan nedenlerin tespit edilmesi gerekir. Genelde zararsız olan bu durum ciddi bir rahatsızlık nedeni ile gelişebileceğinden mutlaka bu durumu doktorunuza belirtmeniz gerekir. Gece terlemesine yol açan sorununun kaynağı tespit edildiğinde tedaviniz için uygun birçok tedavi seçeneği mevcuttur.

KANSER GECE TERLEME YAPAR MI?

Gece ter su içinde uyunmak bazı kanserlerin erken bir belirtisidir. Gece terlemelerine ilişkin en yaygın kanser çeşidi ise lenfomadır. Ancak yalnızca tek başına gece terleme problemi kanserin varlığına işaret etmez. Diğer semptomlar arasında ateş ve kilo kaybı semptomları da sık görülmektedir. Kanser riskinde aşağıdakilerde olmak üzere birçok semptomdan söz etmek mümkündür:

  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Lenf düğümü büyümesi
  • Kemiklerde ağrı
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  • Karnınızda ve göğsünüzde ağrı
  • Titreme ve ateş

Sık sık gece terliyor ve kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız ya da geçmeyen grip benzeri semptomlarınız mevcut ise kendinizi güvende hissetmek için doktorunuza müracaat etmek en iyi seçim olacaktır.

SIK SIK TERLEME NEDEN OLUR?

Sürekli olarak terleme tiroid bezinin aşır çalışması (hipertiriodi) aşırı terlemenin nedeni olan sistematik bir hastalıktır. Ayrıca solunum ve kalp yetmezliği, obezite, alkolizm ve diyabet gibi birçok hastalık aşırı terlemenin nedenleri arasında yer almaktadır. Aşırı terleme cilt sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Özellikle mantar enfeksiyonları sık sık terleme probleminde yaygın görülmektedir.

GECE TERLEMESİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Gece terlemesi problemi için hem devlet hastanelerinin hem de özel hastanelerinin İç hastalıkları ve Göğüs Bölümüne başvurabilirsiniz. Yapılan test ve tetkikler ile gece terlemesine neden olan rahatsızlığınız belirlenerek altta yatan nedene bağlı olarak uygun bir tedavi biçimi uzman doktor tarafından sizlere sunulacaktır.

Aktur tatil sitesi