DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Dr. Öğr. Üyesi Ender Demir

Hukuk Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Verdiği Dersler: 1 - HUKUKA GİRİŞ I 2 - LABOR LAW 3 - TEMEL HUKUK 4 - TEZ 5 - İŞ HUKUKU I 6 - İŞ HUKUKU, İŞ KANUNU VE İSG YASASI 7 - İş Hukukunda Üçlü İş İlişkileri

Hayvanların Yaşam Hakkı

Bodrum Ev Emlak

Hayvan Öldürene, işkence veya Tecavüz Edene Hapis Cezası Öngören Kanun Teklifi Mecliste

Ülkemizde son dönemde hayvanlara karşı yapılan işkence, tecavüz, keyfi öldürme gibi eylemler, sosyal medyada sık sık gündeme gelmekte ve toplumda büyük tepki yaratmakta.

Yürürlükte bulunan Türk Ceza Kanunu’nun 151. maddesine göre, sahipli hayvanı haklı bir neden olmaksızın öldüren, yaralayan kimseye, mağdurun şikayeti üzerine dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebilir. Mevcut düzenleme hayvanın yaşam hakkını korumamakta, sadece hayvan sahibinin mülkiyet hakkını korumayı amaçlamaktadır. Nitekim suçun cezalandırılması şikayete bağlı kılınmıştır.  Bu itibarla, şikayet edilmemesi halinde veya sahipli olmayan hayvanlara karşı yapılan ve toplumda büyük tepki çeken tecavüz, işkence veya keyfi öldürme gibi kabul edilemez eylemler bakımından Türk Ceza Kanunu kapsamında herhangi bir yaptırım uygulanmamakta.

Hayvanların yaşam hakkının korunması amacıyla 28 Temmuzda Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili Esin Kara tarafından Meclise bir kanun teklifi sunuldu. Sunulan bu teklif hayvan hakları hususunda toplumun sesi niteliğinde diyebiliriz. Gerçekten de teklifte, sahipli sahipsiz hayvan ayrımı bırakılarak, hayvanların yaşam hakkı ve vücut bütünlüğünün korunması amaçlanmış. Teklife göre, kesim hayvanları hariç olmak üzere sahipli veya sahipsiz hayvanları kasten öldüren kişi, sekiz aydan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sahipli veya sahipsiz hayvanlara kasten kötü muamelede bulunan birbiriyle dövüştüren, zarar verme kastıyla bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren ve hayvanları gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlayan kişi dört aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Hayvanlara işkence ve tecavüz eden kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kanun teklifinde cezalandırılması öngörülen bir diğer husus ise hayvan kesim kurallarına uyulmaması. Buna göre 5199 sayılı Kanunun 12. maddesinde düzenlenen hayvan kesim kurallarına uymayan kişi, hayvanın ölmesi halinde altı aydan dört yıla kadar, hayvanın zarar görmesi halinde dört aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kanun teklifi gerçekten hayvan hakları ve ülke hukukumuzun gelişimi bakımından önemli ve ileri bir adım. Teklif meclis komisyonu ve genel kurulunda gözden geçirilip değerlendirilecek. Bu veya buna benzer bir teklifin bir önce yasalaşması umuduyla.

Dr. Öğr. Üyesi Ender DEMİR

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Aktur tatil sitesi