DOLAR
32,5987
EURO
34,8108
ALTIN
2.496,49
BIST
9.464,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

İYİ Partili Ergun: Yat sektörü ulaştırma sektörü değil turizm sektörünün içinde yer almaktadır

İYİ Partili Ergun: Yat sektörü ulaştırma sektörü değil turizm sektörünün içinde yer almaktadır
A+
A-
polat-galle

Muğla İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM’ne verdiği yazılı soru önergesinde yat sektörünün önemli sorununu dile getirdi.

Milletvekili Ergun yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

Bilindiği gibi, yat turizm sektörü ulaştırma hizmet sınıfı içerisinde değerlendirilmiş ve sektörün KDV yükümlülüğü bu doğrultuda %18 olarak belirlenmiş durumdadır. Fakat, yat turizminin genel yapısı incelendiğinde yat sektörünün ulaştırma sektörünün değil, turizm sektörünün alanına girdiği açıktır. Zira Deniz Turizmi Araçları İşletme Belgesi almak isteyen bir ticari yat işletmesi, otellerde uygulandığı gibi yatak sayısına göre bu belgeyi almaya hak kazanabilmektedir. Bununla beraber, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yat İşletme Belgesi’ne sahip işletmeler temel olarak konaklama hizmeti vermektedir.

Bundan dolayı, konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetinin, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin B/25’inci sırası kapsamında değerlendirildiği ve 28983 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği doğrultusunda %8 KDV ile vergilendirildiği dikkate alındığında, karadaki konaklama işletmelerinin %8, denizdeki konaklama işletmelerinin %18 oranında KDV’ye tabi tutulması açık bir çelişki oluşturmaktadır.

İYİ Partili Ergun: Yat sektörü ulaştırma sektörü değil turizm sektörünün içinde yer almaktadır

Deniz Turizmi Yönetmeliğinde açık olarak nitelikleri belirtilen, deniz üzerinde faaliyet gösteren ve konaklama tesisi niteliğinde geceleme hizmeti veren sabit ve yüzer tesis ve araçlarının da KDV oranlarını belirleyen II sayılı listenin B/25’inci sırasında yer alan “Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde” sunulan geceleme hizmeti veren işletme kapsamında kabul edilerek, KDV oranının %8 olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda yapılacak bir düzenlenme sektörün rekabet üstünlüğünü koruması açısından önem arz etmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde

1. Bakanlığınızın, deniz üzerinde faaliyet gösteren ve konaklama tesisi niteliğinde geceleme hizmeti veren sabit ve yüzer tesis ve araçlarının, KDV oranlarını belirleyen II sayılı listenin B/25’inci sırasında yer alan “Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde” sunulan geceleme hizmeti veren işletme kapsamında değerlendirilmesine yönelik bir çalışması var mıdır? Varsa ne zaman hayata geçirilmesi planlanmaktadır?

2. Yat turizm sektörünün geliştirilmesi ve rekabet üstünlüğünün artırılması konusunda Bakanlığınızın bu sektöre destek mahiyetinde herhangi bir çalışması var mıdır?

Bodrum Ev Emlak