DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
25°C
Muğla
25°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Kan şekerinizi kontrol altında tutmanın altı yolu

Kalp hastalığı ve diyabet riskinden düşük enerji ve kilo alımına kadar, kan şekeri seviyeleri çoğu insanı büyük ölçüde etkileyebilir ve dengede tutulması gerektiği de çoğu zaman ihmal edilebilir.

Kan şekerinizi kontrol altında tutmanın altı yolu
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Uzmanlar yanlış beslenme nedeniyle artan kan şekerinin önce gizli şekere, sonra da şeker hastalığına neden olduğuna dikkat çekiyor.

Günümüzde 537 milyon kişi diyabetle yaşarken 2045 yılına kadar dünya çapında 700 milyon insanın bu hastalığa yakalanacağı tahmin ediliyor.

Kan şekeri dengesizliği başta damar sağlığını tehdit ediyor. Kalbi, gözleri, böbrekleri, pankreası yıpratarak sağlıksız yaşam tarzının getirdiği geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açıyor.

Peki kan şekerinizi ve kilonuzu nasıl kontrol altında tutabilirsiniz? İşte uzmanlardan kolayca uygulayabileceğiniz öneriler…

DÜZENLİ EGZERSİZ

ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’na göre yetişkinlere haftada yaklaşık 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite ve 2 gün kas güçlendirme tavsiye ediliyor.

Egzersiz, kilo kontrolüne yardımcı olurken insülin duyarlılığını artırabilir, bu da hücrelerinizin kan dolaşımınızdaki şekeri daha etkili bir şekilde kullanabileceği anlamına gelir.

Kan şekerinizi kontrol altında tutmanın altı yolu

SU İÇMEK

Düzenli olarak su içmek kanı yeniden sulandırabilir, kan şekeri seviyesini düşürebilir ve diyabet gelişme riskini azaltabilir.

Su içmek aynı zamanda iştahınızı kontrol etmenize ve fazla şekerin idrar yoluyla atılmasına da yardımcı olur.

KONTROLLÜ KARBONHİDRAT

Tüm karbonhidratlar kan şekeri seviyesini yükseltir. Vücudunuz sindirim sırasında karbonhidratları parçaladığında şekere, özellikle de glikoza dönüşür ve bu da kan dolaşımına geçerek kan şekeri seviyenizi yükseltir.

Düşük glisemik indeksi (GI) olan gıdaları seçmek bu seviyelerin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

SAĞLIKLI BESLENME

Genel olarak sağlıklı bir diyet, kan şekeri düzeyleri ve obezite dahil olmak üzere çoğu sağlık sorununa yardımcı olabilir.

Uzmanlar, “yüksek lifli, az yağlı, işlenmemiş gıdalar ve bitki bazlı diyetler” yemeyi tavsiye ediyor.

Well by Messer’in tıbbi direktörü Dr. Barrie Weinstein, “Hastalara önereceğim bir yöntem, yemek yerken baskın olmayan elinizi kullanarak yavaşlamanıza yardımcı olmaktır.” dedi.

STRES

Stresli olduğunuzda vücudunuz, kan şekerinizin aniden yükselmesine neden olan glukagon ve kortizol adı verilen hormonları salgılar.

Well by Messer’in kurucusu Dr. Caroline Messer, “Doğal kilo vermenin anahtarı, duygusal yeme kalıplarını tanımak ve altta yatan kaygı ve depresyon kaynaklarını tedavi etmektir.” diyor.

YETERLİ UYKU

Kötü uyku aynı zamanda kan şekeri düzeylerini, insülin duyarlılığını ve kilo yönetimini de etkileyebilir.

Uzmanlar, düzenli bir uyku için her gece 7 saat uyunması gerektiğini öneriyor.