DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
21°C

Karanfilin faydaları nelerdir?

Faydaları saymakla bitmeyen karanfil baharat olarak da pek çok tatlıya lezzet katıyor. Ağız kokusunu giderme özelliğiyle tanınan karanfil kozmetik ürünlerin de vazgeçilmezi… İşte, karanfil hakkında detaylar…

Karanfilin faydaları nelerdir?
15.10.2020
701
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak da kullanıldığında nefesi taze ve temiz tutar. İçeriğindeki “Eugenol” maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı oluşturuyor.

17. ve 18.yüzyıl İngiltere’sinde yüksek fiyatı nedeniyle altınla eşdeğer bir bitki olan karanfil, ülkemizde yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Karanfil bitkisinin anavatanı Endonezya olup özellikle Zengibar, Hindistan,Sri Lanka ve Madagaskar’da da yetiştiriliyor.

KARANFİL FAYDALARI NELERDİR?

İçerisinde manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfil bitkisinin bilinen bir çok faydası bulunuyor. Bunlar ise;

-Ülser ve gastrist oluşunu engelleyip sindirim sağlığını koruyor.

-Birçok mikroba karşı antibakteriyel özellik taşıyor.

-Akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve hastalığı kontrol etmede yardımcı oluyor.

-İçeriğindeki antioksidanlar karaciğeri koruyor.

-İnsülin miktarını dengelemede yardımcı oluyor.

-Kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasında, osteoporoz durumunda kemiklerin gerilme direncinin arttırılmasında yararlı oluyor.

-Genlerde mutasyonu önlüyor.

-Karanfilde hafif anestezik (uyuşturucu) ve analjezik (ağrı kesici) özellikler kazanmasını sağlayan öjenol buluyor. Bu madde de diş, baş ve kas ağrılarında çok etkili oluyor.

-Ağız bakterilerinin gelişmesini önlüyor.

KARANFİL KULLANIM ALANLARI

Karanfil, tatlı, reçel, ev yapımı meyve suları ve kompostolarda baharat olarak kullanılıyor. Karanfil tomurcukları bitkisel çaylara ekleniyor. Toz haline getirilip ise diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde de kullanılıyor. Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmayı sağlıyor. Kurutulmuş karanfiller buharla damıtılarak yağı çıkartılıyor ve sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılabiliyor.

Aktur tatil sitesi