DOLAR
32,3411
EURO
35,0201
ALTIN
2.321,80
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

“Katar’a para istemek için mi geldiniz?”

“Katar’a para istemek için mi geldiniz?”
A+
A-
velux

Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed Abdulrahman El Sani ile basın toplantısı gerçekleştiren Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Katar, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kaosa nasıl katkıda bulunabilir? Acaba Katar’a, bir mali destek mi talep etmeye geldiniz?” sorusu yöneltildi. Soruyu eleştiren ve “Öyle bir tablo çizdiniz ki Türkiye ekonomisi tamamen bitmiş, tükenmiş gibi” diyen Çavuşoğlu, Katar’a ‘spesifik olarak para için gelmediklerini’ öne sürdü.

BİRGÜN / HABER MERKEZİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yarın gerçekleştirilecek Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Yedinci Toplantısı’nın Dışişleri Bakanları seviyesindeki hazırlık toplantısı için Katar’ın başkenti Doha’ya gitti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeye gerçekleştirdiği resmi ziyaret öncesinde Çavuşoğlu, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed Abdulrahman El Sani ile bir araya geldi.

İkili, görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Reuters muhabiri, Çavuşoğlu ve El Sani’ye, “Katar, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kaosa nasıl katkıda bulunabilir? Acaba Katar’a, bir mali destek mi talep etmeye geldiniz?” şeklinde bir soru yöneltti.

Soruya cevap vermek için ilk sözü alan Katarlı bakan, “Aslında bu durum [ekonomik kriz] her ülkeyi etkiledi. Türk kardeşlerimiz, aldıkları önlemlerle bu krizi aşacaklar. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz çok güçlüdür ve desteğimiz devam ediyor. Katar’ın Türkiye’deki yatırımları büyük ve bu yatırımların sonuçları olumludur. Biliyorsunuz ki Katar, Türkiye’deki yatırımları eskiye dayalı; çok sağlam temellere oturmuştur. Bu kriz geçici bir krizdir ve inşallah aşılacak” dedi.

Çavuşoğlu ise Reuters muhabirinin sorusunda geçen tespitlere ‘tamamen katılmadığını’ ifade ederek sözlerine başladı. Muhabirin değerlendirmesini eleştiren Dışişleri Bakanı, “Çok karamsar bir tablo çizdiniz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“TL, DOLAR VE EURO KARŞISINDA DEĞER KAYBEDİYOR”

“Öyle bir tablo çizdiniz ki Türkiye ekonomisi tamamen bitmiş, tükenmiş gibi. Bu doğru değil. Göstergelere baktığınız zaman, Türkiye ekonomisinin büyümesi dünyada ilk sıralarda. Sadece OECD’de de değil, dünyada ilk sıralarda. Uluslararası kuruluşlar da bu büyüme oranlarını güncellediler. Diğer taraftan ihracata ve üretim kapasitesine baktığımızda da keza öyle. Burada sıkıntı ne? Kurdaki dalgalanma. Türk Lirası’nın dolar ve Euro karşısında son zamanlarda yaşadığı değer kaybı. Bu bir realitedir, böyle bir durum var. Diğer taraftan tabii enflasyon, faizler bunların hesaplamasıyla ilgili uzmanlarımız da çalışıyor. Kardeşim Muhammed’in de [Katar Dışişleri Bakanı] söylediği gibi, bunlar geçici dalgalanmalardır. İstikrara kavuşturulacaktır. Bunun için de tedbirler alınıyor. Uzman arkadaşlarımız çalışıyor. Önemli olan resmin tamamıdır.”

“SPESİFİK OLARAK PARA İÇİN GELMEDİK”

Sözlerinin devamında Türkiye’nin ümit verdiğini öne süren Çavuşoğlu, “Biz bugün Katar’a spesifik olarak Türkiye’ye para göndermesi için değil, ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için geldik” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Türkiye ekonomisi büyük ümitler veriyor, herkes için cazip hale geliyor. Birçok ülkenin Türkiye’ye yatırım yapmak istediğini sizler de görüyorsunuz. Sadece Merkez Bankası’na ya da Borsa’ya para getirme değil, gerçek anlamda, doğrudan yatırımdan bahsediyorum. Biz bugün Katar’a spesifik olarak Türkiye’ye para göndermesi için değil, ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için geldik. Zaten swap anlaşması da kendi aramızda var.”

velux