DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Kayak turizmi destinasyonları bu kış baharı yaşayacak

Kayak turizmi destinasyonları bu kış baharı yaşayacak
25.11.2020
411
A+
A-
polat-galle

Türkiye’deki kayak turizmi destinasyonları bu kış baharı yaşayacak.

Türkiye’nin önde gelen kayak destinasyonları Bursa Uludağ, Kayseri Erciyes, Bolu Kartalkaya ve Erzurum Palandöken’deki kış otelleri aralık ayında sezonu açmaya hazırlanıyor.

Küresel salgın COVID – 19 ile mücadele kapsamında Güvenli Turizm Sertifikası’nı alan ve tüm tedbirleri hayata geçiren kış otelleri, pandemiyi de fırsata çevirmeyi başardı.

5 yılı aşkın süredir Rusça konuşulan ülkelerde tanıtım yapan kış otelleri, bu yıl pandeminin de etkisiyle emeklerinin meyvelerini topluyor.

Bu otellerin en büyük rakibi olan Alplerdeki İsviçre, Fransa, İtalya gibi kayak destinasyonu ülkeler havayolu trafiğini kapatınca, Rusya ve Ukrayna’daki tur operatörleri rotayı Türkiye’ye kırdı.

Bu yıl yurt dışına kayağa gidemeyen yerli turistin de Türkiye’deki kayak destinasyonlarını tercih edeceğini belirten sektör temsilcileri, salgın nedeniyle aksi bir durum oluşmadığı sürece hareketli bir sezon beklediklerini vurguluyor.

HAFTADA ÜÇ BİN YABANCI

Sabah Gazetesi’nden Betül Alakent’in haberine göreErciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Murat Cıngı, bölgenin tarihinin en yüksek yurt dışı ön rezervasyonunu aldığını söyledi.

Daha önce bölgeye Rusya ve Ukrayna’dan Coral Travel’ın charter uçuş yaptığını aktaran Cıngı, “Bu yıl Pegas Touristik, Join Up ve Pac Group da charter sefer yapacak. TUI ve Anex Tour ise otellerde yer bulmakta zorlandıklarını söylediler. Şu an hem dağ hem de şehir otellerimizin yüzde 80’i için ön rezervasyon yapılmış durumda” dedi.

Polonya’dan da haftada iki charter sefer düzenleneceğini anlatan Cıngı, “Ukrayna Havayolları haftada üç, Sky-Up Havayolları da haftada iki tarifeli seferlerle Kayseri’ye uçacak. Tarifeli ve charter olmak üzere haftada 10 uçak inecek. 3 binin üzerinde yabancı turist gelecek” diye konuştu.

KAPADOKYA’YA DA KATKI SAĞLAR

İç pazarda da bu yıl hareketlilik beklediklerini anlatan Cıngı, “Yerli kayak turisti özellikle Bulgaristan’a yoğun ilgi gösteriyordu. Bu yıl onların da rotası iç pazar olacak” şeklinde konuştu.

Bölgeye gelen turistlerin yüzde 90’ının Kapadokya’ya günübirlik ya da konaklamalı gittiğini anlatan Cıngı, buradaki hareketliliğin Kapadokya’ya da büyük katkı söylediği ifade etti.

Cıngı, “Sokağa çıkma yasakları ile restoran ve kafelerin kapanması turizmde olumsuz bir etki yaratıyor. Biz sürecin Aralık gibi normale dönmesini umut ediyoruz. En kötü ihtimalle kayak bölgelerinde turistlere özel bir ayrıcalık tanınmasını bekliyoruz” dedi.

KIYAFETLER KORUYUCU ETKİ YARATIYOR

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi Satış ve Pazarlama Direktörü Ahmet Reha Kantar, bölgeye 9 yıldır Rusya’dan charter sefer olmadığını belirterek, “Bu yıl Pegas Touristik, Odeon ve Coral Travel charter seferlere başlıyor. Rusya ve Ukrayna’dan haftada üç uçak inecek” dedi.

Bölgedeki otellerin yüzde 80’ine ön rezervasyon yapıldığını kaydeden Kantar, “Sezon boyunca doluluğumuzun yüzde 80-90 bandında seyredeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Kişilerin yaz tatilinde virüse karşı korunmasız kaldığını aktaran Kantar, “Kayak bireysel bir spor. Dolayısıyla izole olabiliyorsunuz. Ayrıca gözlük, kar maskesi, eldiven gibi kayak kıyafetleri koruyucu bir etki yaratıyor” ifadelerini kullandı.

BU YIL İÇ PAZAR HAREKETLİ OLACAK

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Haluk Beceren, Uludağ’ın kış sezonu için gerekli tüm hazırlıklarını tamamladığı belirterek, “Tüm tesislerimiz sertifika aldı. Aksi bir durum olmazsa tesislerin hepsi açılacak. Kar yağışını bekliyoruz” dedi.

Bölgenin yüzde 90 müşterisinin iç pazardan geldiğini anlatan Beceren, “Bu yıl pandemi nedeniyle Avrupa ülkelerine kayağa gidemeyen, özellikle batıda yaşayan, doğudaki kayak merkezlerine de uçakla gitmek istemeyenlerin tercihinin Uludağ olacağını öngörüyoruz. Ancak tüm bu süreç yine pandemiye bağlı. Son anda olumsuz bir süreç yaşanmazsa iç pazarda geçen yıla oranla bir artış bekliyoruz” diye konuştu.

BİR HAFTADA 1.000 $ HARCIYOR

Alplerde yapılan bir araştırmaya göre yaz turisti günde ortalama 105 Euro harcarken, kış turisti 135 Euro harcama yapıyor. Turizmciler, Türkiye’de bir haftalık kayak tatili yapan yabancı turistin ortalama 1.000 Dolar harcama yaptığını belirtiyor.