DOLAR
32,3425
EURO
35,1086
ALTIN
2.309,83
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Konut projelerinde ortak haklar nelerdir?

Konut projelerinde ortak haklar nelerdir?
A+
A-
velux

Konut projelerinde ortak haklar nelerdir?

Gayrimenkul sektörünün gelişmesiyle güvenlikli, otoparklı sosyal alanı olan, havuzlu site tarzı yaşam yaygınlaştı. Ancak yüzlerce ailenin yer aldığı bu sitelerde zaman zaman anlaşmazlıklar çıkabiliyor. İşte konut projelerinde yaşayanların bilmesi gerekenler…

Konut projelerinde yaşayanların ev sahipleri ya da kiracıların hak sahibi olduğu noktalar:

Sosyal olanaklar çoğaldı

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte son 15 yılda Türkiye’de  binlerce konut projesi inşa edildi. Bu projelerle birlikte güvenlikli, otoparklı, havuzlu site tarzı yaşam da yaygınlaşmay başladı. Ancak  yüzlerce, belki binlerce dairenin yer aldığı bu sitelerde çoğu zaman daire sahipleri arasında anlaşmazlıklar da çıkıyor. Genelde aidat bedeli, otopark tahsisi, ortak alan kullanımı, genel kurulda alman kararlar nedeniyle sorunlar yaşanıyor. Kimisi aidatım ödemiyor, kimisi otopark tahsisini beğenmiyor ya da başka birinin otoparkını kullanıyor. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, konut sitelerinde ister ev sahibi olun ister kiracı olun, hangi haklara sahip olduğunuz hakları anlattı.

Aidat nasıl belirlenir?

Posta’nın haberine göre, site yönetimi hususunda dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli husus, aidatın yönetim planına uygun toplanıp toplanmadığının kontrol edilmesidir. Genelde    sitelerde bu hususa dikkat edilmez. Ancak hakkınızı korumak adına alınan kararın yönetim planına uygun olup olmadığını kontrol edin.

Aidat borcunu kim öder?

Ev sahipleri, konutunu kiraya verdiğinde aidatın sorumluluğunun kiracıda olduğunu düşünebilir. Ancak durum pek de düşünüldüğü gibi değildir. Konut sahibi ve kiracı, aidattan beraber sorumludur. Site yönetiminin aidatı kiracıdan alamadığı durumda ev sahibine müracaat etme hakkı bulunuyor. Bu nedenle ev sahipleri, kiracısından    aidatın ödendiğine dair banka dekontunu talep etmeli ve bu hususu mutlaka kira sözleşmenize eklemeli. Ancak sitenin demirbaş alımı, çatı tamiratı, apartman içi tadilatları ve bina düzenleme-yenileme ile ilgili tüm konularda bu bedeli ödeme yükümlülüğü kiracıda değil konut sahibindedir.

Oy hakkı ev sahibinde

Sitede hem kiracının hem de ev sahibinin bir takım hakları mevcuttur. Konut sahibi, sitede yapılan genel kurul toplantılarında oy hakkına sahiptir ve alınan kararların iptali için mahkemeye müracaat etme hakkına sahiptir. Bir başka deyişle konut sahibi sitenin söz sahiplerinden biridir. Kiracının ise sitede ev sahibine nazaran pek söz hakkı bulunmuyor. Ancal yönetim planında aksine bir düzenleme bulunmaması durumunda kiracılar isterlerse apartman yöneticisi veya apartman denetçisi olabiliyor.

Ortak alandan eşit faydalanın

Site yönetim planında aksi bulunmadığı sürece herkes ortak alanlardan eşit şekilde faydalanma hakkına sahiptir. Ancak kimi durumda ortak alanların kullanımı belirli şartlara bağlanabilir. Örneğin, sitede yer alan spor salonundan site sakinlerinin düşük bir bedel mukabilinde yararlanması sağlanabilir. Bu tür kararlar alınırken eşitlik esasından sapılmadığı kontrol edilmeli.

Otoparkı kim kullanacak?

Sitelerde en çok tartışma ortak kullanım alanı olan otopark konusunda çıkıyor. Sitelerde her konut sahibi kendi otoparkını kullanmak zorunda. Ancak otoparklar dairelere ayrı ayrı tahsis edilmemişse,    bu konuda yöneticinin hakkaniyetli bir kullanım yöntemi belirlemesi gerekir. Yöneticinin hakkaniyete aykırı davrandığını düşünüyorsanız, mahkemeye müracaat edebilirsiniz.

Toplantılara mutlaka katılın

Tüketiciler genelde genel kurul toplantılarına katılmazlar. Ancak genel kurul toplantısında alınan kararlar tüketicileri yani konut sahiplerini son derece ilgilendirmektedir. Şöyle ki; genel kurul toplantısında ödenecek aidat tutarı, yapılacak yatırımlar, yönetici ve denetçi seçimi gibi bir çok husus karara bağlanmaktadır. Eğer ki toplantıya katıldıysanız muhalefet şerhi koymadığınız kararlar aleyhine dava ikame edemezsiniz. Bu nedenle kabul etmediğiniz kararlar için muhalefet şerhi koymayı unutmayınız. Toplantıya katılmadıysanız ve toplantı tutanağı size tebliğ edildiyse, toplantı tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren varsa itirazlarınız dava açmak için süreniz bir aydır.

polat-galle