Bodrum Haber’in başvurusu Bitez kıyısındaki MUÇEV sürecini ortaya çıkardı. Mahkeme eski ihaleyi iptal etti, Bakanlık aynı şirketle 2026’da yeni sözleşme yaptı.
Bodrum Haber’in Bitez Mahallesi 318 ada 1 parsel önündeki kıyı alanına ilişkin başvurusu, dikkat çekici bir süreci ortaya çıkardı. Bakanlık, alanın eski adı MUÇEV olan şirket tarafından işletildiğini açıkladı. Ancak yapılan incelemede, MUÇEV’e verilen önceki kiralama ihalesinin mahkeme tarafından iptal edildiği belirlendi. İptal kararının ardından Bakanlık ile aynı şirket arasında yeni bir kira sözleşmesi imzalandığı ortaya çıktı.
Bodrum Haber, Bitez Mahallesi 318 ada 1 parsel önündeki kıyı alanı ile dere tarafındaki kullanımların hangi izin ve kiralama işlemlerine dayandığını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sordu.
Başvuruda kıyı alanında kiralama, tahsis, kullanım izni veya işgaliye bulunup bulunmadığı; dere tarafındaki su sporları faaliyetlerinin izinleri ve kamu alanındaki kullanımların hukuki durumu hakkında bilgi talep edildi.
Bakanlık tarafından verilen yanıtta, Bitez Mahallesi 318 ada 1 parsel önündeki kıyı alanının Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Kıyı Yönetim ve Çevre Koruma A.Ş. arasında imzalanan 17 Şubat 2026 tarihli kira sözleşmesi kapsamında işletildiği bildirildi.
Kurum, söz konusu şirketin eski adının MUÇEV Turizm Ticaret A.Ş. olduğunu da açıkça belirtti.
Bakanlık ayrıca 9 ve 10 Temmuz 2026 tarihlerinde alanda inceleme yapıldığını ve aykırılıklar tespit edildiğini açıklayarak, “Aykırılıklar için gereği yapılacaktır” ifadelerini kullandı.
Ancak aykırılıkların ne olduğu, kira sözleşmesinin bedeli, süresi ve alanın sınırları açıklanmadı.
Bakanlığın yanıtının ardından ulaşılan Ankara 11. İdare Mahkemesi kararı, kiralama sürecinin geçmişini de ortaya çıkardı.
Mahkeme kararına göre Bitez Hacıahmetler Mevkii’nde devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan 15 bin 33,83 metrekarelik alan, 2020 yılında pazarlık usulüyle 10 yıllığına MUÇEV’e kiralandı. Bodrum Belediyesi, kıyıların herkesin eşit ve serbest kullanımına açık olduğu ve ihalenin hukuka aykırı yapıldığı gerekçesiyle dava açtı.
Mahkeme, ihalenin dayanağı olan yönetmelik hükmünün Danıştay tarafından iptal edildiğini ve MUÇEV’in neden tercih edildiğinin ihale kararında açıklanmadığını tespit etti.
Ankara 11. İdare Mahkemesi, 15 Nisan 2025 tarihli kararıyla MUÇEV’e yapılan kiralama ihalesini oybirliğiyle iptal etti.
Mahkeme 2020 tarihli MUÇEV ihalesini iptal ederken, Bakanlık ile şirket bu kez yeni bir sözleşmeyle karşımıza çıktı.
Bakanlığın resmi yanıtına göre eski adı MUÇEV olan Kıyı Yönetim ve Çevre Koruma A.Ş. ile 17 Şubat 2026 tarihinde yeni bir kira sözleşmesi imzalandı.
Ancak Bakanlık, bu yeni sözleşmenin hangi ihale yöntemiyle yapıldığını, hukuki dayanağını, bedelini, süresini ve önceki mahkeme kararından nasıl ayrıldığını açıklamadı.
Ortaya çıkan tabloya göre mahkeme MUÇEV’e verilen önceki ihaleyi iptal etti; Bakanlık ise aynı şirketle yeni bir sözleşme imzalayarak kıyı alanının işletilmesini sürdürdü.
Şimdi yanıtlanması gereken soru şu:
Mahkemenin iptal ettiği kiralama işleminden sonra aynı alan, aynı şirkete hangi yöntem ve hukuki dayanakla yeniden verildi?