DOLAR
32,5855
EURO
34,7974
ALTIN
2.507,93
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Masal ve Çocuk

Merhabalar, Bugün çocuk ve masal arasındaki ilişkiden bahsetmek istiyorum. Masallar genelde fantastik dünyayı anlatan öğeler olarak görülseler …

Masal ve Çocuk
A+
A-

Merhabalar,

Bugün çocuk ve masal arasındaki ilişkiden bahsetmek istiyorum. Masallar genelde fantastik dünyayı anlatan öğeler olarak görülseler de aslında yaşamımızdan kesitler sunan, toplumsal olaylardan etkilenen gelenek ve göreneklerimizi yansıtan ürünlerdir.

Çocuklarımıza kaç yaşından itibaren masal okumalıyız?

6. aydan itibaren bebeklere masal okumaya başlanabilir. Bebeklerin zihinsel ve dil gelişiminde okunan masallar etkili olmaktadır. İlk aylarda kitap okuyan ebeveyn ile birlikte geçirilen zaman çocuğun ebeveynleriyle sevgi bağı kurmasında yardımcı olmaktadır. Daha sonrasında bebeğin kitaba odaklanmasında ve hayal kurmasında etkili olduğu bilinmektedir.

Masal kitabı seçimi nasıl olmalı?

0-2 yaş arasında bebeklerin ince motor kaslarının gelişimi açısından daha kalın sayfalı kitaplar tercih edilebilir. Çocuğun yaşı büyüdükçe hem ince sayfalı hem de küçük puntolu kitaplara geçiş yapılabilir.

Masal okumanın psikolojik etkileri nelerdir?

Çocuklar okunan kitaptaki masal kahramanları ile kendilerini özdeşleştirebiliyorlar ve bu durum çocukların hayal gücünün artmasına ve yaratıcı düşünmesine destek oluyor. Mesela korkuları olan ya da kıskançlık yapan çocuklara önce kendileri ile özdeşim kurabileceği bir masal kahramanının hikayesini okuyup daha sonrasında bu masal kahramanının sıkıntılarını aştığı bir masal okunduğunda çocuklarda istenmeyen özelliklerin azaldığı gözlemlenmiştir.

Özetle masal okumanın çocuklar üzerinde büyük etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Çocuklarda farklı alanlara karşı ilgi oluşmasını sağlayabilmektedir. Çocukların dil gelişimini ve zeka gelişimini desteklemektedir. Çocuklarda öğrenme isteğini arttırmaktadır. Düzenli masal okunması çocukla geçirilen kaliteli zaman olarak değerlendirilebilir. Eğer çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek istiyorsanız ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız günlük 10 dakika kitap okuma ile başlayıp daha sonraları süreyi uzatabilirsiniz. Hatta çocuklarınızla iletişim kurmada zorluk çekiyorsanız masallar ile iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Unutmayın çocuklar her zaman sevgiye ve ilgiye muhtaçlardır onlarla yaptığınız aktiviteler onların gelişimini etkilemektedir. Sevgiyle kalın.

Aktur tatil sitesi