DOLAR
32,2462
EURO
34,7402
ALTIN
2.378,46
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
24°C
Muğla
24°C
Açık
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Milas’ın zeytin ağaçları turizme kazandırıldı

Milas’ın binlerce yıllık zeytin ağaçları, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları-Zeytin Ağacı Rotası programına kabul edildi.

Milas’ın zeytin ağaçları turizme kazandırıldı
A+
A-
polat-galle

Milas’ın kırsal Kazıklı Mahallesi’nde içinde 3200 yaşında olduğu saptanan ve ‘Ata Ağaç’ adı verilen zeytin ağacının da olduğu zeytinliği satın alan Hatice Aktürk ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Aktürk, yöredeki yaşlı zeytin ağaçlarının korunması, tanıtılması ve turizme kazandırılması için girişim başlattı.

ULU ZEYTİN AĞAÇLARI DERNEĞİNİ KURDULAR

Öncelikle Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile işbirliği yapan Hatice Aktürk ve Prof. Dr. Selçuk Aktürk bu amaçla Ulu Zeytin Ağaçları Derneği’ni kurdu.

Türkiye’nin 15 Ocak 2018’de taraf olduğu Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Genişletilmiş Kısmi Anlaşması (EPA) kapsamında  Avrupa Konseyi, aralarında ‘Zeytin Ağacı Rotası’nın da olduğu kültür rotaları programının uygulanmasına aktif olarak katılması üzerine, Ulu Zeytin Ağaçları Derneği üyelik başvurusunda bulundu. Dernek ‘destekleyici üye’ statüsünde, 3200 yaşındaki ‘Ata Ağaç’ ise ‘rotanın ilgi noktası’ olarak rotaya dahil edildi.

Konuya ilişkin resmi yazı, Zeytin Ağacının Rotaları Yönetici Müdürü George Karabatos tarafından Ulu Zeytin Ağaçları Derneği Başkanı Prof. Dr. Selçuk Aktürk ve dernek yöneticisi Hatice Aktürk’e bildirildi.

BİNLERCE YILLIK ZEYTİNLER KORUMAYA ALINACAK

Prof. Dr. Selçuk Aktürk 2018 yılından beri anıtsal zeytin ağaçlarının görünür hale getirilmesi ve bu yönde bir farkındalık oluşturulması amacıyla önce kişisel olarak sonra da dernek kurarak çaba gösterdiklerini belirtti.

Aktürk, “Milas ilçesinde ve çevresindeki antik kentlerde binlerce yıl önceden günümüze kadar ulaşan zeytin tarımına ait pek çok önemli bulgu bulunmaktadır. Yörede antik kentler arasındaki farklı güzergahlarda yaşları 2 bin ile 3 binin üzerinde anıtsal zeytin ağaçları, pek çok zeytinyağı sıkım işliği, antik zeytin tarım terasları, antik tarım çiftlikleri gibi pek çok doğal kültürel miras bulunmaktadır. Akdeniz bölgesinin ortak değeri olan zeytinin gelecek nesillere aktarılması için mutlaka korunması gerekmektedir. Zeytine sadece tarım ürünü gözü ile değil de doğal kültürel miras gözü ile bakıldığında zeytin ağaçlarını gelecek nesillere aktarabiliriz. Dünya üzerinde anıtsal bir zeytin ağacını görmek, o zeytin ağacına dokunmak, onunla geçmiş üzerine sohbet etmek ve gelecek planları yapmak için seyahat eden binlerce gezgin bulunmaktadır. Bu konuda tanıtım yapılması gerekiyor ve kurulması düşünülen yapı temelinde anıtsal zeytin ağaçlarının ziyaret edilmesi, bu ağaçlardan zeytin hasadı yapılması, zeytinin yağa dönüşmenin izlenmesi, antik çağa ait işleklerde üretim sürecinin izlenmesi, gastronomi ve gurme turizmi kapsamında zeytinyağı tadımı, yemek sanatı etkinliklerinin düzenlenmesi, zeytin temelinde spor, sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yer alması planlanıyor” dedi.

Hatice Aktürk ve Prof. Dr. Selçuk Aktürk öncülüğünde kurulan Ulu Zeytin Ağaçları Derneği’nin girişimiyle derneğin destekleyici üye, 3200 yaşındaki Ata Ağacın ise ilgi noktası olarak Avrupa Konseyinin Zeytin Ağacı Kültür Rotası’na kabul edilmesi, ilçede sevinç yarattı.