DOLAR
32,2823
EURO
34,8144
ALTIN
2.412,36
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Miras Paylaşımında Yeni Düzenleme: Bu Evlat Mirastan En Büyük Payı Alacak

Türkiye’de mahkemelerde aktif dosyaların önemli bir bölümünü, ebeveynin vefatı ya da yaşlılık durumunda yaşanan miras tartışmaları oluşturuyor.Kardeşler arasında miras konusunda yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için mahkemeye başvurulurken, istisnai …

Miras Paylaşımında Yeni Düzenleme: Bu Evlat Mirastan En Büyük Payı Alacak
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Türkiye’de mahkemelerde aktif dosyaların önemli bir bölümünü, ebeveynin vefatı ya da yaşlılık durumunda yaşanan miras tartışmaları oluşturuyor.

Kardeşler arasında miras konusunda yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için mahkemeye başvurulurken, istisnai durumları düzenleyen yeni değişiklikler hayata geçmeye devam ediyor.

Halihazırda yürürlükte olan Türk Medeni Kanunu, cinsiyet, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın ebeveynin vefatı halinde varlıklarının tüm kardeşler arasında eşit dağılımını öngörüyor olsa da, istisnai durumlarda bazı evlatlar mirastan daha yüksek pay alabiliyor. Elbette bu istisnalara bazı evlatların mirastan hiçbir hak elde edemediği durumlar da dahil edilmekte.

‘HAYIRLI EVLAT’ MİRASTAN FAZLA PAY ALABİLİYOR

Mirasa konu olan mal varlığının sahibi ebeveynin yaşlılık durumunda bakım işlemlerini üstlenen, halk arasında ‘hayırlı evlat’ olarak anılan evlatlara yönelik pozitif ayrımcılık içeren uygulamalar, yeni düzenlemeler sonrasında kanunen de uygunluk taşır hale geldi.

Miras Paylaşımında Yeni Düzenleme: Bu Evlat Mirastan En Büyük Payı AlacakBir kişi, mal varlığının paylaşımında çocukları arasında farklı oranlar belirlemek istiyorsa, bu isteğini resmi bir vasiyetname ile ifade edebilir ancak burada dikkate alınması gereken önemli bir kural bulunuyor. Miras bırakacak kişi, mal varlığının yarısını çocukları arasında saklı pay olarak ayırmalıdır. Kısaca miras bırakan çocukları arasında miras paylaşım oranlarını değiştirebilir. Mirasın yarısını bir çocuğuna bırakabilir bir diğer yarısı ise saklı pay olarak kabul edilir ve bu kısım diğer çocuklara eşit olarak paylaştırılır.

BU EVLATLAR MİRASTAN HİÇBİR PAY ALAMAYACAK

Türk Medeni Kanunu 510. Madde hükmü uyarınca mirasçının miras bırakana ya da yakınlarına karşı ağır bir suç işlemesi ya da mirasçının miras bırakana veya aile üyelerine karşı aile hukukundan kaynaklanan görevlerini önemli ölçüde yerine getirmemesi halinde mirastan çıkarılabilmekte.

Miras bırakanın ölümüne doğrudan veya dolaylı olarak neden olan çocuk, mirastan yasal olarak mahrum bırakılabilir. Bu durumda, diğer kardeşler mirası aralarında paylaşabilir.

MAHKEME KARARIYLA GEÇERSİZ SAYILABİLECEK

Saklı pay, miras bırakanın ölümünün ardından dahi vasiyetname ile başkasına devredilmesi mümkün değildir. Mirasçı, mirasının kalan bir diğer yarısını bir çocuğuna bırakarak kardeşler arasında farklı oranlarda miras paylaşımı yapabilir. Ancak, bu oranın diğer kardeşlerin saklı paylarını ihlal etmemesi gerekir. İhlal etmesi durumunda ise mahkeme kararıyla vasiyetname geçersiz kılınır.

Miras Paylaşımında Yeni Düzenleme: Bu Evlat Mirastan En Büyük Payı AlacakMİRASÇININ HİÇBİR ÇOCUĞU YOKSA VARLIKLAR KİME BIRAKILIYOR?

Miras dağıtımında, mirasçının alt soyu yani çocuğu ve torunu yoksa mirasçının mirası, ölen kişinin yakınlarına bir zincir şeklinde bakılır ve ona göre paylaştırılır.

polat-galle
ETİKETLER: , ,