DOLAR
32,3161
EURO
34,7711
ALTIN
2.389,65
BIST
10.257,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
18°C
Muğla
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Muğla’da arkeolojik kazılar konferansı yapıldı

Muğla’da arkeolojik kazılar konferansı yapıldı
A+
A-
velux

Muğla‘da gerçekleştirilen Arkeolojik Kazılar Konferansı’nda, 12 ay yürütülen kazı çalışmaları ele alındı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte, kentte 195 antik kentin bulunduğunu söyledi.

Bakanlığın önceki yıllarda 12 antik kentte kazı çalışması yürüttüğüne değinen Bingöl, daha sonra bu kazıların sürelerini tüm yıla yayarak, destekleri bilim adamlarının imkanına sunduğunu kaydetti.

Muğla‘da turizmi dört mevsime yaymak için çalışmalara başladıklarını anlatan Bingöl, “Muğla Valiliğinin destekleriyle 12 olan antik kent kazı alanını 22’ye çıkardık. Bu sayının bu yıl 30 civarında olmasını bekliyoruz. Tarihi bir kenti ya da eseri toprağın altından çıkarmak, onu tanımlamak, sınıflandırmak ve korumak arkeolojinin temel çalışma prensibidir. Arkeolojik bir değeri tanıtmak, onu kitlelerle buluşturmak, öğretmek ve deneyimine sunduğumuz konuklarımıza o dönemi yaşatabilmek de turizmin çabasıdır.” diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla‘nın topraktan tarih fışkıran bir coğrafyada bulunduğunu, çok sayıda antik kente ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Pazarlama Direktörü Ceylan Şensoy ise yapmaya çalıştıkları en önemli olgunun kültürel değerlerin hepsini Türkiye markası adı altında dünyaya tanıtmak olduğunu bildirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Muğla‘da arkeolojik kazı çalışması yürütülen Stratonikeia, Lagina, Euromos, Beçin, Pedasa, Kissebükü, İasos, Labranda, Herakleia,Thera, Hyllarima, Özlüce, Idyma, Sedir Adası, Kaunos, Fethiye Kalesi, Tlos, Çaltılar Höyük, Letoon, Bozukkale Su altı, Knidos ve Amos kazı başkanları çalışmalar hakkında sunum yaptı.

Programa katılan Muğla Valisi Orhan Tavlı, merkezde kurulan 300 yıllık dokuma tezgahları, sandalet atölyesi, bakır işleme ustaları ve el emeği gürün tezgahları ile kurum tezgahlarını gezerek kültürel özellikleri yansıtan çalışmalar hakkında usta öğreticilerden bilgi aldı.