Muğla genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 65,2 oranında artış gösterdi. Nisan ayında Muğla’da 1.931 konut satışı gerçekleşirken bunun 615 adedi yeni konut satışlarından sağlandı. 2021’in ilk dört ayında Muğla satılık ev fiyatlarının en çok artış gösterdiği illerimizden biri oldu.
Geçen ay gerçekleşen konut satış rakamı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124,1 oranında artış kaydederek 95 bin 863 oldu. Yükselen vaka sayıları nedeniyle alınan kapanma önlemlerine rağmen gerçekleşen bu artış, büyük oranda baz etkisinden kaynaklanıyor. Nisan ayı konut satış rakamları, bir önceki aya göre yüzde 18,8 oranında bir azalma sergiledi. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında gerçekleşen dört aylık toplam konut satış rakamı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 oranında azalma göstererek 358 bin 913 adede geriledi. Aynı dönemde gerçekleşen sıfır konut satışları bir önceki yılın rakamlarına göre yüzde 10,4 oranında azalarak 109 bin 582 oldu. Aşılama çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve vaka sayılarının hızlı bir şekilde artış göstermesiyle birlikte kapanma tedbirlerinin uygulanması tüm sektörleri olduğu gibi inşaat sektöründe de olumsuz etkiledi. Bununla birlikte TL’deki değer kaybının bir sonucu olarak yabancılar Türkiye konut piyasasına yeniden ilgi göstermeye başladılar. Nisan ayında yabancı uyruklulara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 416,1 artış göstererek 4 bin 077 adede fırladı. Konut fiyatları ise maliyet enflasyonunun da büyük etkisiyle yükselişini sürdürüyor. TUİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi Mart ayı verilerine göre inşaat maliyetleri bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 31,97 oranında artış gösterdi.
Muğla’da konut fiyatları yıllık olarak yüzde 65,2 oranında artış sergiledi. Nisan ayında Muğla’da bin 931 konut satılırken, yılın ilk dört ayında satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,8 oranında artarak 6 bin 653 adede yükseldi. Sıfır konut satışlarındaki artış ise yüzde 44,5’i buldu. Emlak arama motoru Flatfy, il ve ilçe bazında konut fiyatlarına ilişkin olarak hazırladığı Nisan ayı raporunu yayınladı. Yıllık yüzde 71,8’lik oranla Muğla’da konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ilçe Datça oldu. Muğla’nın en kalabalık ilçesi olan Bodrum’da satılık ev fiyatları son bir yılda yüzde 66,1 oranında artış gösterdi. Bodrum ilçesinde 3+1 evlerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 1.450.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Muğla’nın bir diğer popüler ilçesi Fethiye’de satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye göre yüzde 57,4 oranında artış sağlarken 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 792.500 TL düzeyinde seyretti. Marmaris bölgesinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 46,9 oranında artış kaydetti. Marmaris’te 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama fiyatı 893.500 TL şeklinde oluştu. Menteşe’de apartman dairesi fiyatları son bir yılda yüzde 32,8 oranında artış gösterirken 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 543.750 TL seviyelerinde gerçekleşti.
Muğla genel ortalamasına göre kiralık ev fiyatları son bir yılda yüzde 24,7 oranında artış sağladı. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe konut fiyatlarında olduğu gibi yine Datça oldu. Datça’da kiralık ev fiyatları bir yıllık dönemde yüzde 32,6 oranında artış kaydetti. Bodrum kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 29,8 oranında artış gösterirken Marmaris’te kiralık evlerin fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 21,4 seviyelerine ulaştı. Menteşe kiralık ev fiyatları geçen seneye göre yüzde 15,7 düzeyinde artış sergiledi.
Yabancılara uyruklulara yapılan konut satışları yükselişe geçti. Özellikle Rus vatandaşlarının Antalya, Muğla ve civarına gösterdiği ilgi artmaya devam ediyor. Maliyet enflasyonuyla birlikte bu ilgi de güney bölgelerde fiyatların güçlü seyretmesine katkıda bulunuyor. TL’de yaşanan değer kayıpları yabancıların Türkiye emlak piyasasına ilgisini körüklüyor. Bu değer kayıplarının devam etmesi durumunda yaz aylarında güney bölgelerdeki emlak piyasası yine hareketli bir dönem geçirebilir.
Koronavirüsün ortaya çıkmasında itibaren pek çok alanda değişim yaşandı. Önceden insanların iç içe paylaştığı çalışma ortamları artık tamamen farklı bir açıdan değerlendiriliyor ve salgın döneminde güvenli bulunmuyor. Virüsün temas ve hava yolu ile bulaşması toplumda “sosyal mesafe” kuralını yaygın hâle getirdi. Bu süreçte uzaktan eğitim ve evden çalışma gibi konseptlerin ön plana çıkmasıyla yaşam alanlarında yeni düzenlemeler meydana gelmeye başladı. Yaşamın her alanının köklü bir biçimde “yeni normal” adı altında değiştiği bu süreçte emlak sektöründen beklentiler de epey değişti. Bu değişim yalnızca ekonomik değil aynı zamanda evlerin mimari yapıları ve konumları gibi çeşitli konularda değişimi zorunlu kılacak bir süreç olarak görülüyor.
Gün içerisinde çocuklar okulda, ebeveynler işte olduğu dönemde ev kullanımı son derece stabil bir şekilde idare edilebilmekteydi. Ancak, virüs bu rutini tamamıyla değiştirecek bir etki yarattı. Normalde çocuklar okulda, aile büyükleri iş ortamında bulunduğunda herkesin kendine uygun bir alanı ve görevleri mevcutken salgın sürecinde herkesin evlere kapanmasının ardından ebeveynler, aynı anda hem çalışıp hem de çocukların derslerini takip etmek zorunda kaldılar. Bir yandan gerçekleştirilen video konferanslar, online toplantılar ve canlı eğitimler herkes için kişisel bir alanı zorunlu kılmaya başladı. Bu süreçte pek çok çalışan işlerini evden yürütmek konusunda zorluklar yaşadı. Okul çağındaki çocuklar eğitimlerini düzgün bir şekilde sürdürebilmek için uygun alan bulma sıkıntıları ile baş başa kaldılar. Böylece daha büyük ve geniş ev fikri insanların aklında yer edinirken neredeyse hiç dışarı çıkamayan birçok insan için doğa ile iç içe ortamlar daha fazla aranır oldu. Özellikle müstakil evlere olan talep patladı. Fethiye’de satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 44,8 düzeyinde artış sağlarken müstakil evlerde bu oran yüzde 67,2’ye ulaştı.
Salgın sürecinin ne kadar devam edeceğine ilişkin belirsizlik elbette konut almak isteyenler açısından bir zorluk yaratıyor. Örneğin birkaç yıl içinde virüsün tamamen hayatımızdan çıkması ihtimali göz önüne alındığında bunun için tüm yaşam standartlarımızı kökünden değiştirmek ne kadar doğru bu tartışılır. Öte yandan bu sürecin belki bir on yıl daha süreceğini düşündüğümüz noktada insanların daha ne kadar apartman dairelerine sıkışıp kalabileceği şüpheli. Bunlar şu an için yanıtlanması güç ve belirsiz sorular olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Covid-19 salgınından çıkarılacak en önemli ders böyle bir durumun gelecek yıllarda yeniden yaşanabileceğidir. Artık yaşam alanlarımızla ilgili düzenlemeler yapılırken bu durumun mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu süreçte kendimize ve ailemize daha fazla zaman ayırırken, doğaya olan ihtiyacımızı yeniden keşfettik. Müstakil ev konseptinin tüm aile bireyleri için kişisel alan konforu sağlamasının yanında ve uzun süreli kapanma durumlarında bile insanların kendilerini iyi hissetmesine imkân sağlayan bahçe ve açık alan kullanımı sayesinde yeni bir trend hâline gelmesi kaçınılmaz görünüyor. Böylece gerektiğinde doğayla iç içe ancak şehir karmaşasından izole bir hayat sürebilmemize olanak tanıyacak alanlar ön plana çıkarak konut tercihlerinde yeni bir dönemin başlamasına neden olabilir.
Global emlak arama motoru Flatfy, kiralık veya satılık ev arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek havuzu sunmasının yanında periyodik olarak emlak sektöründeki fiyat değişimlerine ilişkin raporlar yayımlıyor. Flatfy tarafından sunulan bu raporlar dönemsel dalgalanmaları, trend analizlerini içeriyor ve ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor.