CHP Belediye Başkan adayı Tamer Mandalinci olunca, muhtemelen birilerinin iştahı kabarmıştır. Seçim çantada keklik.
Ne de olsa “O bir çocuk… “
Evet, madem o çocuk! bizde bakalım hangi çocuklar yönetmiş Bodrum’u. Olayı çok geniş tutup dünya, ülke, tarih boyutunda irdeleyip yazmak istemedim.
Ancak; Bodrum dışından bir örnek vererek konuya giriş yapayım;
Yer : Ankara
Yıl : 1977
Olay : Yerel seçim
Seçimi kazanan, Cumhuriyet Halk Partisi belediye başkanı Ali Dinçer (saygıyla anıyorum kendisini).
Yaş: 32, her insana nasip olmaz bu yaşta Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’nın Belediye Başkanı olmayı.
Bodrum 1984 yerel seçimlerinde Anavatan Partisi Adayı Cevat Bilgiç, Bodrum Belediye Başkanı oluyor.
Yaşı :33
Bodrum’da halen belediye başkanı olacağım diye koşturan birçok eski belediye başkanı, 30 lu yaşlarda belde belediye başkanı oldular.
“Bodrum’da, 12 Eylül sonrasından günümüze başkanlık yapanların başarısı var mı” derseniz, halimiz ortada” memleketin hali gibi”
Sizlere, Bodrum’un 100 yıl öncesinden bir örnek vererek, “belediye başkanı nasıl olmalı” nın yanıtını vereyim
Yıl :1924
Olay: Yerel Seçim
Yer: Bodrum
Kazanan : Dr Mümtaz Ataman
Yaşı :31
Dr. Mümtaz Ataman, tam 27 yıl Bodrum Belediye Başkanlığı yaparak, halen kırılamayan bir rekorun sahibidir.
Dr. Mümtaz Ataman’ nın başarısı görev yaptığı süre değil tabi ki, sizce ne yapmıştır Dr Mümtaz Ataman?
“Bodrum’a en büyük katkısı; Karaada’yı Türkiye’ye kazandırmak olmuştur. 1932 yılında Ankara Hükümeti;
Bodrum Yarımadası sahillerinde, belediye hudutları içinde olmayan adaların terk edileceğini telgrafla bildirdiği gün, gece yarısı belediye meclisini toplayarak, Karaada’yı Bodrum Belediye hudutları içine almıştır.
Bodrum Belediye Meclisi’nin ve Belediye Başkanı Dr. Ataman’ın bu gece yarısı operasyonu olmasa, Karaada bugün “Arkos” adıyla Yunan adası olacaktı.”
31 Yaşında Belediye Başkanı olan çocuk, 37 yaşında vatan topraklarına yenisini katıyor, tek kurşun atmadan.
Dr Mümtaz Ataman’ın Bodrum Belediye Başkanı oluşunun 100. Yılında, Bodrum Belediye başkanı her şeyden önce sermaye sever değil, yurtsever olmalıdır.
Ne de olsa O bir çocuk…
Derdimiz yaşın çok ötesinde elbette, sonuçları Bodrum için ağır olacak çıkmaz bir sokaktır. Başvuru yapmadan aday olan kişi, arkadaşlarının çabasını, emeğini yok saymıştır. Şimdiden buna tamah edenler, yarın nelerin peşinden gider.
Dr Mümtaz Ataman, Bodrum Belediye Başkanı iken Karaadayı resmi olarak Türk topraklarına katarken, ben askerim diyerek üniformayla poz verenler, Karaadayı birilerine hediye ediyordu.
Tabi birinde “İstiklâl Madalyası” var. Belki de fark burada…
Vesselam…
Sahi, Dr Mümtaz Ataman nereli…(!)
Dr. Mümtaz Ataman Kimdir :
1893 yılında İstanbul’da doğan Dr. Hüseyin Mümtaz Ataman; Rusçuk ayanı sadrazam Alemdar Mustafa Paşa’nın dördüncü kuşaktan torunudur. Babası 1895 yılında hapishane olarak kullanılmaya başlanan, Bodrum Kalesi’ne müdür olarak atanmıştır.
Hüseyin Mümtaz Ataman ilk ve ortaokulu Bodrum’da, lise öğrenimini Midilli ve İzmir’de tamamlamış, 1918 yılında İstanbul Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye’den (Askeri Tıp Fakültesi) yüzbaşı olarak mezun olmuştur. Askeri tıp öğrencisiyken Çanakkale cephesinde görev alan Ataman, Kurtuluş Savaşı’na da katılarak “İstiklâl Madalyası” ile ödüllendirilmiştir.
1933 yılında Perihan Hanım ile evlenen Dr. Ataman, dört çocuk babasıdır. 28.05.1988 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Ölümünden sonra Yokuşbaşı’ndan Halikarnas’a kadar olan caddeye Dr. Mümtaz Ataman adı verilmiştir.