DOLAR
32,2707
EURO
34,8393
ALTIN
2.404,26
BIST
10.306,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Nereden baksan tutarsızlık…

Nereden baksan tutarsızlık…
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Aşısızlara deneme zorunluluğunun kaldırılmasına tepkiler sürerken hükümet bilim dışı kararlarına bir yenisini ekledi. İç hat uçuşlarında PCR zorunluluğu geri getirildi. Tren ve otobüs yolculuklarında ise PCR istenmeyecek.

Nereden baksan tutarsızlık...

HABER MERKEZİ

Salgını yönetemeyen siyasi iktidarın yapboz kararlarına bir yenisi eklendi. Aşısızlara test zorunluluğunun kaldırılması kararına tepkiler sürerken, valiliklere dün gönderilen genelgeyle, önceki gün kaldırılan ‘iç hat uçuşlarında tüm yolcular için PCR deneme zorunluluğu’ bitmiş getirildi. Ancak diğer toplu ulaşım araçlarında, mesela saatlerce süren otobüs ve tren yolculuklarında PCR istenmeyecek.

BİR GÜNDE DEĞİŞTİ

İçişleri Bakanlığı kadar önceki gün 81 ilin valiliklerine gönderilen yazıyla aşısız ya da aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişiler için seyahat, etkinlik, dükkan ve okullarda deneme zorunluluğu kaldırılmıştı. Yazıda bu kişilerden,

• Uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerden önce,
• Konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere, öğrenci kamplarına katılmadan önce,
• Okullarda, bütün kamu ve özel işyerlerinde göreve başlamadan önce PCR testi istenmesine lüzum olmadığı ifade edilmişti.

Bu yazının gerisinde Türk Hava Yolları, iç hat uçuşlarında bütün yolcular için PCR test zorunluluğunun kaldırıldığını, HES kodunun yeterli olacağını duyurmuştu.

Genelge, Afiyet Bakanlığı Ahali Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün “yanlış anlaşılmaları gidermeye karşın” değerlendirmelerine uygun olarak tekrar düzenlendi. Buna kadar, uçakla şehirlerarası seyahatte aşısız, aşı sürecini tamamlamayan, son 180 günde Covid-19 geçirmemiş kişilerden en fazla 48 saat öncesine ait PCR testi istenmesine devam edilecek. öte yandan aşısızlar deneme ibraz etmeden konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılabilecek, okullarda ve ulus-özel tüm işyerlerinde çalışabilecek. Sadece huzurevi, huzurevi, sevgi evleri ve cezaevlerindeki aşısız çalışanlar ile tutsak ve hükümlüler için PCR taraması sürdürülecek. Yurtdışına gidecek kişilerden de gidilen ülkenin kuralları doğrultusunda PCR istenecek.

İSTİFA EDİN!

Türk Tabipleri Birliği, salgının anlık değişen kararlarla değil, bilimsel verilerle yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı: SARS-CoV-2 virüsünün uçakta bulaşıp tren ve otobüste bulaşmama gibi bir özelliği yoktur. Alınan kararlar her zamanki gibi bilim dışıdır. Toplumu hastalığa hükümlü edenleri bir defa daha istifaya çağırıyoruz.”

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) de Omicron nedeniyle fazla artacak hasta yükünün sağlık sistemini tıkayabileceği, diğer kritik sektörlerin de durma noktasına gelebileceği uyarısı yaptı. Bunu durdurmak için Covid-19’un yayılımını engelleyecek önlemlere her zamankinden çok daha fazla gereklilik olduğunu vurgulayan dernek, şu değerlendirmeyi paylaştı:

“Özellikle kapalı ve topluluk ortamlara girecek kişilerin yerinde testlerle taranması yaşamsal siklet taşıyor. Ama İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle bu cins tarama testleri kaldırıldı. Bu tatbik için demin hiçbir bilimsel takviye yok ve bu durum salgında kontrolün adamakıllı kaybedilmesine yol açabilir. Bakanlığı, testlerle ilgili aldığı son kararları gözden geçirmeye gösteri ediyoruz.”

YA BİZİM EMEKLERİMİZ?

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uzm. Dr. Muhteber Çolak da deneme genelgesinin geri çekilmesi çağrısı yaparak, “Bu kararla salgının bundan böyle bittiği bildiri edildi. Bu genelgeyi başka şekilde bilmek muhtemel yok. Salgın ve toplum kaderine terk edildi. Peki bizim bunca emeğimizin anlamı ne? Anlayamıyoruz, kabul edemiyoruz” dedi.

***

Bakanlık aşı karşıtlığını mı destekliyor?

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, aşısızlara yönelik PCR testi zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin kararı Meclis’e taşıdı. Taşcıer, “Bu Nedenle Sıhhat Bakanlığı aşı karşıtlığını desteklemeye başladı. Bilime düşmanlık eden fazla ufak bir azınlığın talepleri karşılanmış oldu” dedi.

Afiyet Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Taşcıer, önergesinde şu ifadeleri kullandı: “İnsan hayatını değil sayan, bilim ve hafıza dışı böyle bir genelgeyi ancak bu iktidar çıkarabilirdi. Bütün dünyada Omicron varyantı sebebiyle ek önlemler konuşulurken Türkiye’de var olan önlemler gevşetiliyor. Bu kararla birlikte ‘salgın yönetimi’ diye bir şeyin kalmadığı fazla açık. İktidar, salgını yoklama altına almayı beceremeyince çareyi ‘deneme olmazsa olgu da olmaz’ düşüncesinde bulmuş gözüküyor.”

Bu uygulamayla hasta-temaslı-aşısız şahısların tespitinin de imkânsız ayla geldiğine dikkat çeken CHP’li Taşcıer, “Dolayısıyla HES Kodu uygulamasının da bir anlamı kalmadı. Bu karar hangi bilimsel veriye dayanarak verildi? Bu kararın ardında PCR testlerinin getirdiği maliyeti ortadan kaldırma hedefi mi bulunuyor, olgu sayısını düşük tutma çabası mı?” diye sordu.

polat-galle