DOLAR
32,3195
EURO
35,0491
ALTIN
2.308,99
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Ortaca’nın alternatif ürünü pikan cevizi

Ortaca’nın alternatif ürünü pikan cevizi
A+
A-

MUĞLA (AA) – Ortaca ilçesinde alternatif ürün olarak pikan cinsi cevizin üretiminin artırılmasına çalışılıyor. 

Kaymakamlık ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü iş birliğinde çiftçileri alternatif ürüne yönlendirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında, 30 dönüm alanda yaklaşık 300 pikan cevizi fidanı dikilerek bahçeler oluşturuldu.

Geçtiğimiz yıl çiftçilerin ücretsiz kullanımına açılan ceviz bahçeleri Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından periyodik olarak kontrol edilerek üreticilere bilgi verildi.

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Ortaca Kaymakamı Oktay Erdoğan yaptığı açıklamada, bölgede bir süre önce pikan cevizi yetiştirilmek istendiğini ancak yaygınlaştırılamadığını söyledi.

Çiftçilerin de alternatif ürün arayışı içinde olduklarından dolayı konunun tekrar gündeme geldiğini ifade eden Erdoğan, “İlçemizdeki çiftçilerimize yönelik alternatif ürün çalışmamız zaten vardı. Pikan cevizinin bölgede olmaması için, yaygınlaşmaması için hiçbir neden olmadığını gördük. İklim anlamında bölgemize oldukça uygun. Ekonomik anlamda limon, portakal, nar ve seracılığa alternatif sağlayabileceğini düşündüğümüz bir bitki türü” diye konuştu.

Erdoğan, ilçede ilk etapta 4 çiftçiden gelen talep üzerine 30 dönümlük alanda yaklaşık 300 fidan dikildiğini, bunu önümüzdeki yıllarda da yaygınlaştırılması için destek vereceklerini sözlerine kaydetti.

Çiftçi Mehmet Orhan ise “İlk defa tarlamıza ‘bismillah’ dedik diktik. Katma değeri olan, pazar bulabileceğimiz, tarımın fikirlerini ve gelişimini değiştirebileceğimiz bir proje. İnşallah Ortaca’mıza, ülkemize yararlı olur.” dedi.

Geçimini pamuk ve narenciyeyle sağlayan çiftçi Dursan Sert de “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün teşvikleriyle ve oğlumun ısrarıyla pikan cevizi diktik. Önce istememiştim oğluma kızmıştım ama şimdi alternatif ürüne yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

polat-galle