DOLAR
39,3097
EURO
45,5240
ALTIN
4.244,17
BIST
9.572,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
34°C
Muğla
34°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
34°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
32°C
Pazar Açık
29°C
Pazartesi Açık
29°C

Prof. Osman Müftüoğlu anlattı: İnsan beyninin sırları

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında insan beyniyle ilgili bilgiler verdi, önerilerde bulundu.  Prof. Müftüoğlu …

Prof. Osman Müftüoğlu anlattı: İnsan beyninin sırları
06.11.2022
189
A+
A-

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında insan beyniyle ilgili bilgiler verdi, önerilerde bulundu. 

Prof. Müftüoğlu, beyinle ilgili ilk 5 maddeyi şöyle sıraladı:

1. Beynimizde yaklaşık 100 milyar civarında “beyin hücresi” yani “nöron” var.

2. Bu nöronların her biri sayısı 10 bine ulaşan bağlantıyla diğer nöronlarla ilişki kuruyor, haberleşiyor, bilgi alışverişi yapıyor. Öyleki bu bağlantıların sayısı evrendeki yıldızların sayısını bile geçebiliyor.

3. Beyin dokusunun ne kadar muazzam bir hücresel ve bağlantısal kapasiteyi barındırdığını şu rakamlarla da anlatmak mümkün: Bir kum tanesi büyüklüğündeki beyin dokusu, 100 binden fazla nöron ve birbirleriyle iletişim halinde olan 1 milyardan fazla bağlantıyı içerebiliyor.

4. Beynimizin ortalama ağırlığı 1.3 kilogram civarında. Bu da onun vücudumuzun toplam ağırlığının yüzde 2’sini oluşturduğunu ifade ediyor. Buna rağmen tükettiğimiz günlük toplam kalorinin (yani harcadığımız günlük enerjinin) yüzde 20 ila 30’unu beynimiz kullanıyor. Bitmedi! Soluduğumuz oksijenin yüzde 20’sini, vücudumuzdaki kan akımının yüzde 20’sini de beynimiz kullanıyor.

5. Beynimiz oksijensizliğe ve şeker eksikliğine olağanüstü derecede hassas bir organ. 5 dakika kadar kısa bir süre bile oksijensiz kaldığında beyin hücreleri ciddi hasara uğruyor hatta ölebiliyor. (Beyninizi oksijensiz ve şekersiz bırakmayın!)

ETİKETLER: