DOLAR
32,3330
EURO
35,1684
ALTIN
2.241,35
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
14°C
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Rus turistlerin yüzde 60’ı Türkiye’den vazgeçmedi

Rus turistlerin yüzde 60’ı Türkiye’den vazgeçmedi
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı Lomidze, sınırlama nedeniyle nisan ve mayıs ayına ilişkin planları iptal olan turistlerin yüzde 60’ının Türkiye’ye gitmek için başka tarihleri beklediğini açıkladı.

Rusya Tur Operatörleri Birliği’nin yaptığı araştırma, charter uçuşların durdurulması yüzünden Türkiye‘de Mayıs tatili planları suya düşen Rus turistlerin büyük çoğunluğunun her şeye rağmen Türkiye’den vazgeçmediğini ortaya koydu.

Rus yetkililerin, “Yurt dışına gitmek riskli, tatilinizi ülke içindeki destinasyonlarda geçirin” çağrılarına rağmen, turistlerin sadece yüzde 15’i Türkiye turlarından vazgeçip Rusya içinde rezervasyon yaptırmaya karar verdi.

Mayıs-Nisan aylarında uçuşların askıya alınması nedeniyle Türkiye’ye seyahat edemeyecek turistlerin eğilimlerinin belirlendiği araştırmanın sonuçları yayınlandı.

ATOR duyurusu “Türkiye’nin kapatılmasından sonra doğal olarak operatörlerle röportaj yaptık ve tüketicilerin ne kadarının para iadesi için başvurduğunu, kimin beklemeye hazır olduğunu, kimin başka yerlere yeniden rezervasyon yapacağını araştırdık” diye başlıyor.

ATOR Başkanı Maya Lomidze, ortaya çıkan resmi şöyle özetliyor:

RUS TATİLCİLERİN YÜZDE 60’I HAZİRANI BEKLİYOR

Yaklaşık yüzde 15’i Rus tatil beldelerine yeniden rezervasyon yaptırıyor, yüzde 18-20’si Küba başta olmak üzere diğer dış destinasyonlara yöneliyor. Geri kalanı, ki bu yaklaşık 60’ı demek, Türkiye’ye gitmekten vazgeçmedi. Sadece ileri tarihlerde gitmeyi umuyorlar.”

Maya Lomidze, Mayıs-Nisan ayları için 500 bin kadar Rus vatandaşlarının Türkiye’ye tur rezervasyonu yapmış olduğunu hatırlattı.

Bu arada Sputnik’in haberine göre, Rusya Turizm Endüstrisi Birliği (RST) Başkan Yardımcısı Yuriy Barzıkin, uçuşların durdurulması nedeniyle Türkiye ve Tanzanya’ya gidemeyen Rus turistlerin büyük bölümünün para iadesi yerine tatili ileri tarihe almayı seçtiklerini ifade etti.

15 Nisan’dan itibaren uçuşların durdurulması kararı sonrası yaşanan süreçle ilgili basın toplantısı düzenleyen Yuriy Barzıkin şunları söyledi:

“Turistler satın aldıkları turları 1 Haziran sonrasına öteleyebilir. Ayrıca sonbahara veya 2022 yılına da öteleme imkanı var ancak bunlar uzun vadeli planlar olduğu için pek tercih edilmiyor. Yaz ayına ötelenirse, yüksek sezon olduğu için fiyat farkı olacak ancak kur, satış tarihindeki kura sabitlenmiş durumda ve bu nedenle daha ucuza denk geliyor. Bu da önemli bir seçenek.”

Turistlerin para iadesi talep etme hakkına da sahip olduğunu belirten Barzıkin, “Ancak mutlak çoğunluk, ileri tarihe almayı tercih ediyor zira iade prosedürü uzun zaman alıyor ve mahkemede ihtilaflar yaşanabilir. Fakat şimdilik mutabakat sağlanıyor, büyük tüketici anlaşmazlıkları yaşanmadı” ifadelerini kullandı.

Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği Başkan Yardımcısı Aleksandr Osaulenko da, mahkeme yoluna gidilse bile para iadesinde tur bedelinin bir kısmının kesildiğine dikkat çekerek bu nedenle seyahat tarihini veya destinasyonu değiştirmenin daha avantajlı olduğunu kaydetti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Koronavirüsle Mücadele Merkezi’nin Türkiye ile havayolu ulaşımının 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar sınırlandırılmasına karar verdiğini duyurmuştu.

Golikova, Rusya vatandaşlarının sağlığını korumanın bir öncelik olduğunu vurgulayarak, tur operatörlerine Türkiye tur satışlarına ara vermelerinin önerildiğini de ifade etmişti.

Havayolu şirketlerinin kaybı

Öte yandan Türkiye’ye uçak seferlerinin durdurulması yüzünden Rus havayolu şirketlerinin 1,5 ay içindeki kaybı 17 milyar ruble olarak hesaplandı. Bu rakam, VTB Kapital tarafından yapılan araştırmadan çıktı.

VTB Kapital 1 Haziran’a kadar Türkiye’ye 1,5 milyon yolcu taşıma planının suya düştüğünü belirtti.

Kaynak: Türkrus

Bodrum Ev Emlak