DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Sanıldığı gibi fazla egzersiz uzun ömürlülüğün anahtarı olmayabilir…

Yeni araştırmalar, egzersizin uzun ömürlülüğün anahtarı olmayabileceğini, hatta İskandinav bilim adamlarının ortaya çıkardığına göre çok fazla hareketin vücudumuzdaki yaşlanma sürecini hızlandırabileceğini ortaya koyuyor. The New York Post’un …

Sanıldığı gibi fazla egzersiz uzun ömürlülüğün anahtarı olmayabilir…
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Yeni araştırmalar, egzersizin uzun ömürlülüğün anahtarı olmayabileceğini, hatta İskandinav bilim adamlarının ortaya çıkardığına göre çok fazla hareketin vücudumuzdaki yaşlanma sürecini hızlandırabileceğini ortaya koyuyor.

The New York Post’un haberine göre, sık sık tartışılan konuyla ilgili iddialı çalışma henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi ancak yakın zamanda araştırmanın 45 yıldır yürütüldüğü Finlandiya’da spor hekimliği alanında ulusal bir ödül kazandı. Daha önce çok sayıda çalışma, daha fazla egzersiz yapanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşadığını doğruladı. Ancak bu sefer Jyväskylä Üniversitesi’nden araştırmacılar, fiziksel aktivitenin büyük resmin yalnızca küçük bir parçası olabileceğini ve bazı durumlarda sağlık üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini keşfetti.

Araştırmanın amacı doğrultusunda, 1975 ile 2020 yılları arasında 11.000’den fazla Finlandiyalı ikiz analiz edildi. Katılımcılar günlük fiziksel aktivitelerinin zamanını ve yoğunluğunu kendileri bildirdiler ve dört gruba ayrıldılar: hareketsiz, orta derecede aktif, aktif ve son derece aktif.

Genel olarak araştırmacılar, egzersiz yapmayanların, 45 yıllık süre boyunca düzenli olarak aktif olanlara göre %20 daha fazla ölüm riskine sahip olduğunu buldu. Buna ek olarak, hareketsiz gruptakilerin ölme olasılığı, daha yüksek düzeyde fiziksel aktivitenin “ek faydaları olmayan” aktif gruptakilere göre yalnızca yüzde yedi daha fazlaydı.

Eski deyişin dediği gibi – “Her şey ölçüsünde”.

Daha uzun yaşamamıza yardımcı olan sadece egzersiz değil, aynı zamanda genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı da olabilir. Her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün yetişkinlerin yapması gereken egzersiz miktarına ilişkin yönergeleri olsa da, bu araştırma bundan daha fazlası olduğunu öne sürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 18 ila 64 yaş arasındaki kişilerin haftada en az 150 ila 300 dakika orta yoğunlukta veya 75 ila 150 dakika yüksek yoğunlukta aerobik fiziksel aktivite yapmasını önermektedir. İngiltere’nin Norwich kentindeki bir gıda ve sağlık araştırma merkezi olan Quadram Enstitüsü’nde kıdemli araştırma görevlisi olan Dr. George Sava, The Times of London’a, Finlandiya çalışmasına “güçlü bir araştırma aracı” sağladığını söyledi. Ancak uzman, fiziksel aktiviteyle değiştirilebilen BMI hesaplamasının egzersizin bazı etkilerini çarpıtmış olabileceği konusunda uyarıyor.

Aktur tatil sitesi