DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

SEDDK Başkanı Eroğlu: DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) deprem bölgesinde şu ana kadar 13,5 milyarlık ödeme yaptığını ve DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacaklarını söyledi.

SEDDK Başkanı Eroğlu: DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız
07.04.2023
1.347
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, “DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile şu ana kadar 13,5 milyarlık ödeme yaptı. DASK’ta sistem altyapısını geliştirerek yeni uygulamaları devreye alacağız.” dedi.

SEDDK’nın düzenlediği toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eroğlu, 6 Şubat depreminin kendileri açısından bir milat olduğunu, sigorta şirketlerinin de bu dönemde birçok şeyi tecrübe ettiğini söyledi.

“SEKTÖRÜMÜZÜN YETERLİ ÖDEME GÜCÜ VAR”

Eroğlu, reasüransın bu dönemde sigortacılık sektörü için çok önemli bir başlık olduğunu belirterek, “Tüm şirketler şu anda reasürans kapasitelerini sorguluyorlar. Reasürans politikalar uygun mu değil mi? Böyle bir felaketi kimse beklemiyordu ancak yaşadık ve gördük. Ancak sektörümüzün hem reasürans koruması hem de öz kaynakları ile yeterli ödeme gücü var.

Bu felaketten sigorta sektörü olarak çıkarmamız gereken dersler var. Bu felaketle birlikte sektör olarak nasıl bir farkındalık oluşturabiliriz bu alanda çalışmalar yapıyoruz çünkü herkesin farkındalığının çok yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Böyle bir ortamda sigortayı çok fazla konuşup özeleştiri yapmayı becermemiz lazım ve bu sistemi daha iyi nasıl rehabilite ederiz bunu konuşmamız lazım.” dedi.

Yaşanan deprem felaketi ile sigorta konusunun Türkiye için elzem bir konu olduğunun altını çizen Eroğlu, “11 ili kapsayan bu felakette çok net olarak gördük ki eğer sigorta penetrasyonunu artırmazsak ülkenin finansal açıdan sürdürülebilir noktasında risk taşıyoruz demektir. Bizim mutlak surette sigortayı devreye almamız gerekiyor. Acentemizle, dağıtım kanalımızla, ekonomi medyamızla reel sektöre dokunarak bilinci artırmamız lazım.” diye konuştu.

“DEPREM ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURMAMIZ GEREKİYOR”

Eroğlu, KOBİ’lerde yüzde 50 oranında sigortalılık olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Reel sektördeki fabrikaların afet, sürdürülebilirlik planları yok. Dolayısıyla bu işi milli seferberlik haline getirmemiz lazım. Türkiye’nin özellikle ticari segmentte sigortacılık alanında yapacak çok iş var. DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile şu ana kadar 13,5 milyarlık ödeme yaptı. DASK’ın her evin piyasa değerini karşılamak gibi bir iddiası yok. DASK’ın çalışma prensibi bu evlerin inşaat maliyetlerini karşılaması yönünde. SEDDK olarak depremden 3 ay önce teminat tutarlarını güncelledik.

Kasım ayında ödenmesi gereken metrekare fiyatını 1.508 TL’den 3 bin 16 TL’ye çıkararak yüzde 100 artırdık fakat olay sadece prim tutarları değil. Bu durumu daha kapsamlı şekilde ele alıyoruz. Bizim acilen deprem araştırma komisyonu kurmamız gerekiyor. İçinde Türkiye Sigortalar Birliği, brokerler, akademisyenler ticari segmentteki sanayicilerin olması gerekiyor. Bu depremden çıkardığımız dersleri politikaya dönüştürmemiz lazım.”

“TAPU ENTEGRASYONU YAPACAĞIZ”

Sigortalarda düşük metrekare girilmesinin önüne geçmek için tapu entegrasyonu yapacaklarını, altyapı çalışmalarının devam ettiğini işaret eden Eroğlu, “Bunu yaparken insanlara makul bir inşaat maliyeti sunmamız lazım fakat bu çok yüksek olamaz. Bunu çok yükselttiğiniz zaman 6 ay sonra unutulur ve vatandaş bunu maliyet olarak görmeye başlar bu sebeple bunu ihtiyari yangınla tamamlamamız lazım. SEDDK olarak biz DASK ve ihtiyari sigortasını birlikte ele alıyoruz. Bu alanda bütüncül bir sistem kurmak için çalışmalara başladık.” ifadelerini kullandı. (AA)

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , , , ,