DOLAR
32,5213
EURO
34,8011
ALTIN
2.422,82
BIST
9.704,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C

Sektördeki personel krizi son bulacak mı?

Sektördeki personel krizi son bulacak mı?
13.10.2021
355
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Turizm ve yiyecek & içecek sektörlerinde pandemi sonrasında baş gösteren personel krizi artık ulusal gündeme konu olacak kadar büyüdü. Peki sektördeki personel krizinin sebepleri ne? Personel krizinin perde arkasında ne var? Personel krizi nasıl aşılacak? Kriz son bulacak mı? Bugün, bu gibi sorularla konuya değineceğim.

PERSONEL KRİZİNE GENEL BAKIŞ

Sektörde çığ gibi büyüyen personel kriziyle alakalı pek çok haber, kupür ve açıklama gördük. Akıllara ilk olarak ulusal kanallarda ‘8 bin TL maaşla çalışacak garson bulamıyorum’ diyen bir işletmeciyle kazınan bu krizle alakalı, daha sonra başta TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl ve TURYİD Başkanı Kaya Demirer olmak üzere pek çok kişi konuştu. (Bilmeyenler için Ramazan Bingöl ‘Ramazan Bingöl Et Lokantası’nın , Kaya Demirer ise ‘Frankie İstanbul’un sahipleri)

Yukarıdaki açıklamayı yapan işletmeciyle aynı söylemi sürdüren Ramazan Bingöl, açıklamasına devam ederek üniversitelerdeki turizm ve yiyecek & içecek sektörüne personel yetiştiren bölümlere ve turizm liselerine değinerek ‘Buradan çıkan çocuklar da işimize yaramıyor’ siteminde bulundu. Sektörden ayrılan personelleri ‘Şimdiki işlerinde daha çok kazanıyorlar, o yüzden geri dönmüyorlar’ diyerek eleştirdi ve ‘öngörülerini’ sıraladı.

polat-galle