DOLAR
32,6787
EURO
35,1883
ALTIN
2.451,03
BIST
10.316,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
35°C
Muğla
35°C
Açık
Salı Açık
33°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
33°C

Stresle başa çıkmanın sırrı bağırsaklarda gizli

Yapılan bir çalışma, bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin stresle mücadelede anahtar olabileceğini öne sürüyor.

Stresle başa çıkmanın sırrı bağırsaklarda gizli
A+
A-
velux

Bağırsak sağlığıyla ilgili çalışan ABD’li araştırmacılar, zihinsel sağlık sorunları olmayan 100’den fazla yetişkini incelediler ve onların zihinsel sağlıkları ve dayanıklılıkları hakkında anketler yaptılar.

Daha sonra onları yüksek ve düşük esneklik olarak iki gruba ayrıldılar. Her katılımcıya ayrıca MRI taramaları yapıldı ve grup dışkı örnekleri verdi.

Ekip, stresle başa çıkabilen yüksek dirençli grubun, daha az dirençli olanlara göre daha düşük inflamasyona ve daha güçlü bir bağırsak bariyerine sahip olduğunu buldu. Besinlerin emilmesi ve bağırsaktaki toksinlerin engellenmesi için güçlü bir bariyer gerekiyor. 

İlişki beyin ile sindirim sistemi arasındaki doğrudan iletişime dayanıyor. Araştırmacılar, bu bulguların bağırsak bakterilerini kullanabilecek kişiye özel tedavilerin gelmesini sağlayabileceğini söyledi. 

Stresle başa çıkmanın sırrı bağırsaklarda gizli

UCLA ekibi, herhangi bir akıl sağlığı sorunu tanısı konmamış 116 yetişkini değerlendirdi. 
Katılımcıların yaklaşık yüzde 61’i kadın, geri kalanı ise erkekti. Ortalama VKİ yaklaşık 28 idi ve bu aşırı kilolu olarak sınıflandırıldı. 

Daha yüksek puanlar daha yüksek dayanıklılık anlamına geliyordu; bu da stresle başa çıkabildikleri ve zorluklara daha iyi yanıt verebildikleri anlamına geliyordu. 

Araştırmacılar, yüksek dirençli gruptakilerin daha az endişeli ve depresif olduklarını, yargılamaya daha az eğilimli olduklarını ve daha az dirençli olanlara göre duygularını düzenlemede daha iyi olduklarını buldu.

Ayrıca bu grup, sindirim, bağışıklık, hormon ve sinir sistemi sağlığını düzenleyen bakteri, parazit ve mantar ağı olan daha sağlıklı mikrobiyomlara sahipti. 

Araştırmacılar, bu katılımcıların daha az dirençli olanlara kıyasla daha düşük iltihaplanma ve daha güçlü bağırsak bariyerleriyle bağlantılı kimyasalları salgıladıklarını söyledi.

Çalışma, Cleveland Clinic’e göre açlığı, tokluğu, iştahı, sindirimi, metabolizmayı, stresi ve bağışıklığı etkileyen bağırsak-beyin bağlantısı üzerine yapılan son araştırmalara katkıda bulunuyor.