DOLAR
32,5873
EURO
34,7878
ALTIN
2.509,51
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Tarçının faydaları nelerdir

Tarçın kokusu, duygularınızı eritmenizi sağlayabilir. Size tatilleri, taze pişmiş kurabiyeleri veya en sevdiğiniz mumu hatırlatsa da, tarçın en tanınmış baharatlardan biridir. Mutfağınızı sıcak kokularla doldurur ve pek çok yemeğe harika bir lezzet katar. Peki, tarçının faydaları nelerdir ve bu mucize baharat hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, tarçının faydaları ve besin değeri…

Tarçının faydaları nelerdir
A+
A-

Muhtemelen en sevdiğiniz yiyeceklere lezzet katmayı hatırladığınız sürece tarçın kullanıyor olsanız da, bu baharatın yüzyıllardır tıbbi özellikleri için kullanıldığını ve tarçının sayısız sağlık faydası olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Peki, tarçının faydaları nelerdir ve hangi hastalıklara iyi gelmektedir? Bu başlık altında tarçın hakkında bilgiler ve tarçının faydaları yer almaktadır.

Tarçın nedir?

Tarçın aslında çeşitli tarçın ağaç türlerinden gelen ağaç kabuğu. Tarçın ağacı kesilir, dış kabuğu çıkarılır ve iç kabuğu hasat edilir ve ardından tarçın çubukları yapmak için kurutulur. Bir ağaç gövdesinin dairesel şekli nedeniyle kuruduğu için doğal olarak her iki taraftan kıvrılır.

Pek çok insanın bilmediği şey, iki tür tarçın olduğu. İki tür tarçın vardır: Mağazada bulduğumuz normal tarçın türü olan Cassia tarçın ve ‘gerçek’ tarçın olarak bilinen Seylan tarçın. Seylan’ın daha hafif ve daha az acı bir tadı vardır.

Tarçının sağlığa faydaları nelerdir?

Tarçının sağlığa çeşitli şekillerde fayda sağladığı bulunmuştur; Bununla birlikte, tarçını farklı rahatsızlıkların tedavisi olarak doğrudan bağlayan araştırmalar sonuçsuz kalmıştır.

Bunu akılda tutarak, tarçının sağlığa faydalı olduğunu gösteren çok sayıda tarçın araştırması var.

1. Kan şekeri düzenlemesini iyileştirebilir

Tip 2 diyabetli veya ön diyabetli hastalarla yapılan 16 randomize kontrol denemesinin 2019 meta-analizi, tarçının açlık kan şekerini düşürdüğünü, ancak HgA1C’yi (uzun vadeli bir kan şekeri seviyesi ölçümü) düşürmediğini belirledi.

2. Tarçın, insülin duyarlılığını artırabilir

Tarçın, diyabet ve metabolik sendromlu kişilerde insülini daha verimli hale getirmek için incelenmiştir.

3. Kan lipid (kolesterol) seviyelerini iyileştirebilir

Tarçın, LDL kolesterol (kötü tür) ve trigliserit seviyelerini düşürür. Aynı zamanda HDL (iyi tür) kolesterol seviyesini artırır.

4. Antimikrobiyaldir

Tarçın, E. coli ve salmonella dahil olmak üzere farklı bakteri türlerinin büyümesini engellediği bulunan bileşik sinnamaldehit bakımından yüksektir.

5. Nörolojik bozuklukları önleyebilir.

Araştırmalar, tarçının Alzheimer ve bunamayı önlemeye yardımcı olabileceğini buldu. Araştırmalar, sinnamaldehit ve epikateşin bileşiklerinin Alzheimer’lı kişilerde görülen tau proteini karışımlarının gelişimini önleyebileceğini gösteriyor.

6. Hücre hasarını (diğer bir deyişle iltihap) önleyebilir

Tarçın, hücre hasarını önlediği ve onu anti-inflamatuar hale getirdiği bulunan bir tür antioksidan olan polifenollerle doludur.

7. Bağırsak sağlığını iyileştirebilir

Journal of Food Science araştırması, tarçının bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesine yardımcı olabileceğini ve bağırsakta faydalı bakterilerin büyümesini destekleyen bir prebiyotik görevi gördüğünü buldu.

polat-galle