Pandemi nedeniyle yaklaşık iki yıldır toparlanmayı bekleyen turizm ve seyahat sektörü şimdi de Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın belirsizliğiyle mücadele ediyor. Her yıl Rusya ve Ukrayna’dan toplam 8 milyona yakın turist ağırlayan Türkiye, bu yılı nasıl geçirecek? Savaş, turizmi nasıl etkileyecek? Türkiye turizmi için 2022 de ‘kayıp yıl’ mı olacak?
Sektörün canlanması için 2022’ye büyük umutlar bağlayan turizmciler; artan maliyet, güvenlik, Covid-19 ve Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde yeni bir sezona daha hazırlanıyor. Turizm hareketlerinin ne ölçüde etkileneceği ise belirsizlik bulutu içinde şekillenirken sektör profesyonellerin değerlendirmeleri alternatif pazarları işaret ediyor.
2022 turizmi için nasıl bir senaryonun bizi beklediğine dair görüşlerini bizimle paylaşan Sianji Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, Rusya ve Ukrayna pazarında 5 milyondan fazla bir gerileme olacağını kaydediyor.
Seyahat analizi şirketi ForwardKeys’in en son verileri; Rusya’nın Mart, Nisan ve Mayıs ayı uçuş rezervasyonlarının Ukrayna’nın işgalinden önce pandemi öncesi seviyelerin yüzde 32’sine yükseldiğini ve en çok Türkiye, BAE, Maldivler ve Tayland’ın oluşturduğunu gösteriyordu.
Savaşın ardından ise 24-26 Şubat döneminde en yüksek iptal oranlarına maruz kalan destinasyonların Kıbrıs (yüzde 300), Mısır (yüzde 234), Türkiye (yüzde 153), Birleşik Krallık (yüzde 153), Ermenistan (yüzde 200) ve Maldivler (yüzde 165) olduğu belirtilmişti.
İlk etaptaki olumlu veriler ışığında “Çok iyi giden bir rezervasyon dönemimiz oldu. Özellikle Avrupa’dan gelen erken rezervasyonlar çok iyiydi. Aynı zamanda iç pazar yani yerli rezervasyonlarda neredeyse geçen seneyi üçe katlayacak kadar iyiydi. Rus marketinin, Ukrayna’nın ve BDT pazarının da girmesiyle çok güzel bir sezon geçirecektik” diyen Recai Çakır, bu olumlu gidişatın ne yazık ki Rusya-Ukrayna savaşıyla endişeli bir sürece dönüştüğünü ifade etti. Çakır, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Sanıyorum ki Rusya’dan tamamen kesilmese de 6-7 milyon beklediğimiz turist sayısı 2 milyona gerileyebilir. Ukrayna için ise hiçbir şey söyleyemiyor ve öngöremiyoruz. Oradan turist beklemek rüya gibi.
Bu sene 2019’u yakalayamasak da ona yaklaşacağımızı geçen seneden daha iyi bir yıl olacağını söyleyebilirim. Rusya pazarı olmasa dahi onun yerine alternatif pazarların devreye gireceğini düşünüyorum. Onlarla açığı hala kapatabiliriz. Türkiye çok ucuz ve hizmet kalitesi yüksek bir ülke. Otellerimiz hala çok yeni. Ülkemizin turizm olanakları çok geniş ve zengin. Bu konuda dünyada 6. sırada olmamıza rağmen hak ettiğimiz yer orası değil. Bence ilk üçe rahatlıkla girilebilir. Sadece doğru politikalar uygulandığı zaman, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesinden yola çıkılıp bütün komşularımızla ve dünya ülkeleriyle iyi ilişkiler kurabilirsek bütün dünya ülkemizi ziyarete gelecektir.”