DOLAR
32,5158
EURO
34,6136
ALTIN
2.489,76
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
22°C
Muğla
22°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C

Türkiye tatili fiyatları Rusya’da enflasyonu etkiliyor

Türkiye tatili fiyatları Rusya’da enflasyonu etkiliyor
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), haftalık enflasyon raporunda 23 – 29 Kasım 2021 tarihleri arasında Türkiye’ye yapılan tatil turu maliyetinin geçtiğimiz haftaya kıyasla yüzde 55.18 arttığını duyurdu.

Haftalık enflasyon hesaplamalarını yaklaşık son bir yıldır Rus seyahat acentelerinden aldığı verilerle Türkiye’ye yapılan tatil turu maliyetlerini de ekleyen Rosstat, son bir haftada genel haftalık enflasyonun yükselmesine neden olan en temel hizmetin “Türkiye tatili” olduğunu vurguladı.

23 – 29 Kasım 2021 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’nda 106 mal ve hizmet için ortalama fiyat ve tarifelerdeki artışın yüzde 0.46 olarak gerçekleştiği ifade edilen servis raporunda, bu göstergenin bir hafta öncesine göre 0.26 puan daha fazla olduğu iletilirken, özellikle 23 – 29 Kasım tarihleri arasında Türkiye’ye yapılacak bir gezinin fiyatlarında yüzde 55.18 oranında artışın genel enflasyon oranlarını yükselttiğinin altı çizildi.

Gazetemru.com’da yer alan habere göre; bir hafta önceki raporda (16 Kasım’dan 22 Kasım’a kadar) Türkiye’ye tur fiyatlarındaki artış yüzde 4.7 olarak belirlenmiş, ondan önceki hafta da yüzde 0.5 olarak kaydedilmişti.

Yılbaşı arifesinde Türkiye tatillerinde keskin artış görüldüğüne vurgu yapılan Rosstat açıklamasında, “Yılın başından bu yana Türkiye’ye Rusya’dan seyahat fiyatlarındaki artış yüzde 89.3 olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.

Daha önce Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, yurt dışı tur fiyatlarının 2019’a göre ortalama yüzde 25 arttığını, Türkiye turlarının ise son iki yılda düştüğünü söylemişti.

Rus turistlerin çoğunun yılbaşı tatillerinde Mısır, Türkiye, Dominik Cumhuriyeti, Küba ve Maldivler’e gitmeyi planladığını vurgulayan Lomidze, Türkiye ve Mısır’ın yurt dışı destinasyonları arasında en ekonomik tatil alternatifleri olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’de enflasyon ve dövizdeki keskin yükseliş, konaklama maliyetlerinde büyük artışa neden oluyor.

Yakın zamanda ATOR, Türk otelcilerinin verilerine dayanarak paylaştığı haberinde, 2022 yazında Türkiye’deki bazı otellerde konaklama fiyatlarının yaklaşık yüzde 10 artabileceğini bildirdi.

Birliğin resmi haber portalında paylaşılan bilgide, ATOR’un görüştüğü Türk otel işletmecilerinin 2022 yazında Türkiye’de konaklama fiyatlarının Euro para biriminde 2021 seviyesinde kalacağını, bununla birlikte Euro bazında yaklaşık yüzde 10 veya daha yüksek oranda zam yapılabileceğini de ifade ettiği aktarıldı.

polat-galle