DOLAR
32,3190
EURO
35,1206
ALTIN
2.301,92
BIST
9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Türkiye’den dört müze aday!

Türkiye’den dört müze aday!
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Her yıl dünya çapında düzenlenen Avrupa Yılın Müzesi Ödülü (EMYA) için bu yıl Türkiye’den dört müze adayı var.

Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan’ın haberine göre Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Tunceli Müzesi, Van Müzesi ve Göbeklitepe Ören Yeri ile özel müze statüsünde bulunan Ankara Ziraat Bankası Müzesi bu yılın final adayları arasına isimlerini yazdıran müzeler oldu.

Her yıl hem kazanan müzeleri hem de ülkeleri global çapta turistlerin kültür turizmi rotalarına eklemesine yol açan bu prestijli EMYA Yıllık Konferansı ve ödül töreni, 4-7 Mayıs 2022 tarihlerinde Estonya’nın Tartu şehrinde yapılacak. Son iki yıldır fiziksel olarak gerçekleştirilemeyen etkinliğin bu yıl zengin bir buluşmayla yapılması planlanıyor. 2022 için dünyanın çeşitli ülkelerinden aday gösterilen 60 müze bulunuyor.

Türkiye’de halihazırda uluslararası ödüllü müzeler şu şekilde:

  • İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi,
  • Antalya Müzesi,
  • İstanbul Arkeoloji Müzeleri,
  • Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi,
  • Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi,
  • Özel Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi,
  • Özel İstanbul Modern Sanat Müzesi,
  • Özel İstanbul Masumiyet Müzesi,
  • Bayburt Baksı Müzesi,
  • Troya Müzesi,
  • Özel Eskişehir Odunpazarı Modern Müze,
  • Özel Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi.

Okuma önerisi: İşte il il Türkiye’nin müze ve örenyeri rehberi

İşte 2022 Avrupa Yılın Müzesi adayları:

Tunceli Müzesi: Binlerce yıllık tarihe, yaklaşık iki bin eserle ışık tutuyor. Bloklardan oluşan müze, kentin eski tarihi bulguları ve heykeller sergileniyor.

Van Müzesi: Van Urartu Müzesi, bölgenin en büyük müzesi olarak Urartu eserleriyle dikkat çekiyor; dünyanın en zengin Urartu müzesi olarak nitelendiriliyor.

Okuma önerisi: Bir keşif gezisi: Van’ın bilinmeyen değerleri #2

Göbeklitepe Örenyeri: ‘Tarihin sıfır noktası’ olarak dünyanın tüm dengesini değiştiren alan, son birkaç yıldır kültür turizminin merkezini oluşturuyor.

Okuma önerisi: Tarihin sıfır noktası Şanlıurfa-Göbeklitepe gezi rehberi

Özel Ziraat Bankası Müzesi: Türkiye’nin ilk bankacılık müzesi olarak bilinen yapı, Cumhuriyetin hemen her aşamasına bizzat tanık olan Ziraat Bankası’nın köklü geçmişin​i sergiliyor.

Aktur tatil sitesi