DOLAR
32,5518
EURO
34,8868
ALTIN
2.430,33
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C

Uzmanlar ve siyasiler kurdaki düşüşü değerlendirdi: Bu örtülü faiz artışıdır

Uzmanlar ve siyasiler kurdaki düşüşü değerlendirdi: Bu örtülü faiz artışıdır
21.12.2021
292
A+
A-
Aktur tatil sitesi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası 18 bandında olan Dolar, 13 seviyesine kadar düştü. Gelişmenin ardından siyasiler ve ekonomistlerden ‘örtülü faiz’ tepkisi geldi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Lirası mevduatları için yeni düzenlemeleri duyurmasının ardından siyasetçilerden ve uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi.

2021 yılının son kabine toplantısı sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası 18 bandında olan Dolar, 13 seviyesine kadar düştü. Gelişmenin ardından siyasiler ve ekonomistlerden dolardaki bu hızlı gerilemeye tepkiler gecikmedi.

“ADINA FAİZ ARTIŞI DENMEYEREK EPİK FAİZ ARTIŞI YAPILDI”

İktisatçı Refet Gürkaynak, “Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı. MB %14 ile para vermeye devam edecekse bu da işe yaramaz. Temel iktisat ile kavgaya girip bütün ülkenin kafasını gözünü yardırdılar” şeklinde görüşlerini ifade etti.

CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Bankalardaki mevduatın yüzde 64’ü yabancı para cinsindendi. Şimdi tamamı yabancı paraya dönüşmüş oldu” dedi.

CHP Milletvekili Mehmet Göker, “Üst sınırını kimsenin bilmediği örtülü faiz artışı ve kur riskinin tüm yükü Hazineye/vatandaşa yüklendi” dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Dolaylı faiz artırımı yapılıyor yani. Kur % 40 artmış, faiz % 14 ise aradaki 26 puan ödenecek. Ve bunun adı faiz olmayacak” dedi.

İktisatçı Yalçın Karatepe, “Fazla heyecanlanmayın. Geçmişe dönük bir şey yok. Bundan sonra dövize endeksli bono satacaklar. Aslında bu örtük faiz artışıdır. Olay bu” dedi.

polat-galle