DOLAR
32,3352
EURO
35,1602
ALTIN
2.243,23
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
14°C
Muğla
14°C
Yağmurlu
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Ver Gülüm

Başlıktan anladınız mı bilmiyorum ama konumuz VERGİ ve dikkat edin vergi kelimesinin ilk üç harfi VER ile başlıyor, yani içinde al yok, iade yok, size bir ara geri döneriz falan yok, sadece VER var🙂

Neyse şaka bir yana konumuza dönelim.

Öncelikle vergi ne demektir ordan başlayalım.

Vergi; Kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, kişilerden ve kuruluşlardan zorla alınan para demektir..

Şimdi size bir soru sorsam ve samimi bir şekilde kendinize sorun desem, cevabınız ne olurdu acaba, açıkçası merak ediyorum..

Sizce kaç çeşit vergi ödüyoruz ?

Beş, on, onbeş, yirmi….?

Doğru tahmin eden çıkmaz diye düşünüyorum.

Tam olarak 400’den fazla vergi türü ödüyoruz…

Yuhhh dediğinizi duyar gibiyim ama haklısınız harbiden yuh ama keşke sadece yuh ile kalsa fakat maalesef değil, gerçek…

Başlıca vergi türlerine baktığımızda 7 ana başlığa ayırmışlar, onlarda şunlardır;

Gelir vergisi, Kurumlar vergisi, KDV ( Katma Değer Vergisi), ÖTV ( Özel Tüketim Vergisi), MTV ( Motorlu Taşıtlar Vergisi), Damga vergisi, Emlak Vergisi..

Peki nasıl 400’den fazla vergi türü oluyor?

KDV ( Katma Değer Vergisinin) içinde aklınıza ne gelirse var. Sigara, alkol, ekmek, zeytin, tuvalet kağıdı, domates, peynir, zeytin, terlik, çorap, don, pantolon vs vs, sayın işte böyle. Veya şöyle yapın, birşey alırken neye vergi vermediğinizi düşünün..

Vergi vermediğiniz birşey yok değil mi?

Bir neyse de buraya bırakıp devam edelim..

Hadi ödediğimiz vergi türlerinden birini birlikte hesaplayalım..

Bir bireyin 18 yaşından 60 yaşına kadar çalıştığını, üretip, doğal olarak tükettiğini varsayarak hesaplayalım.

Bu sürede, yani 42 yılda ne kadar vergi ödüyordur sizce ?

Her gün bir paket sigara içse, ki sigaranın vergi oranı %67 ve bu da ortalama 15 liralık bir sigara da 10 liradan fazla vergi anlamına geliyor. Yani her bir paket sigara içtiğinde 10 liranın üstünde vergi ödemiş oluyor..

10 ×30= 300 lira, 1 ayda
300×12=3600 lira, 1 yılda
42×3600=151 bin 200 lira , 42 yılda

Yani bir kişi 42 yılda sadece sigaraya 151 bin lira vergi ödüyor, ya iki paket içiyorsa, 300 bin lira vergi demek oluyor o da…

Bu sadece vergi türlerinden biriydi.

Tek tek böyle hesaplamak mümkün. Aldığınız kıyafetlerden, yiyeceklerden, içeceklerden, ödediğiniz su ve elektrik

faturalarından, ev kiralarınızdan, ev alıp satımlarınızdan, araç vergilerinizden falanlardan filanlardan hesaplayın işte.

İnanın üşenmedim ortalama hesapladım ama buraya kalem kalem yazsam çok vakit alır ve sığmaz. Sadece şu kadarını söyleyeyim. Bir kişinin 42 yılda devlete ödediği vergi en az bir milyon liradır, o da en az. Kişilerin gelir ve harcama durumlarına göre bu rakkam 5-10-20 hatta 50-100 milyonları buluyor hatta geçiyor..

Türkiye nüfusuyla çarpın ortalamasını ve hesaplayın işte..

Akıl tutulması gibi değil mi?

Peki bunların karşılığında devletten ne tür hizmetler alıyoruz?

Evlerimize elektrik getiriyorlar, 5 yerine 15 yazıyorlar, yine evlerimize su getiriyorlar bir yerine 3 yazıyorlar, köprüler yapıyorlar paralı, tünellerin çoğu paralı, hastaneler deseniz onlar da paralı, sigortanız yoksa devlet size her ay 100 liraya yakın borç yazıyor üstelik hastaneye gitmeseniz bile. Pardon da devletin bize bir tane parasız hizmeti var mı?
Şimdi birileri memurlar, emekliler falan diyecekler.

Iyide emekli biri çalışma hayatı boyunca sürekli her ay emekli olana kadar maaşından para ödüyor devlete, yani emekli olduğunda aldığı maaş kendi parası. Geriye bir tek memurlar kalıyor, gerçi onlarında maaşlarından kesinti oluyor ama neyse, yinede bir tek onların aldığı maaş kalıyor hizmet görünen, ki onlarında bize ne kadar hizmet ettikleri tartışılır….

Eee hani vergi; Kamuya yani halk’a hizmet etmek için alınıyor du?

Her hizmeti parayla satıyorlar, ne anladık bu işten…

Bu arada malum bir yıla yakındır pandemi durumundayız. Belkide hayatımızda ilk defa devletimize işimiz düştü, ki üstelik kişi başı milyonlarca liraları bulan vergileri ödediğimiz halde bize 3’er 5’er bin lira veremediler.

Hadi orayı da fazla kurcalamadan geçelim..

Sonuç olarak; Ben yazarken vatandaş olduğuma pişman oldum, ne zor şeymiş lan bu vatandaş olmak dedim resmen ama siz yinede okuyup benim gibi düşünmeyin

polat-galle