DOLAR
34,7514
EURO
36,4589
ALTIN
2.947,92
BIST
9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Yağmurlu
12°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C

Vücuttan nasıl atılacağı bulunamıyor: Böbrekleri bitiriyor!

Yeni bir araştırma, “kalıcı kimyasallar” olarak bilinen PFAS (perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler) grubunun genç yetişkinlerde bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkileyerek böbrek fonksiyonlarını bozabileceğini ortaya koydu. Çevrede ve insan vücudunda uzun süre kalan bu kimyasalların olumsuz sağlık etkileri olduğu uzun süredir bilinse de, bu yeni çalışma, böbrek hastalıkları ile bağırsak sağlığı arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor.

Vücuttan nasıl atılacağı bulunamıyor: Böbrekleri bitiriyor!
A+
A-

Günlük hayatta yaygın olarak kullanılan PFAS, mobilya, gıda ambalajları ve pişirme araçları gibi birçok üründe bulunuyor. Ancak bu kimyasallar, yalnızca ürünlerde değil, musluk suyunda bile tespit edilebiliyor. İnsan vücudunda birikmesi ve yok olmalarının yıllar alması nedeniyle PFAS maddeleri, “forever chemicals” (kalıcı kimyasallar) olarak adlandırılıyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Hailey Hampson, neredeyse herkesin kanında PFAS bulunduğunu ve bu kimyasalların birçok sağlık sorunu ile ilişkilendirildiğini belirtti. Ancak PFAS’ın vücuttan nasıl atılabileceği hakkında hâlâ bir yöntem bulunamıyor. Hampson, bu nedenle bu kimyasallardan korunma yolları üzerine daha fazla çalışılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Euronews’te yer alan habere göre; araştırma, çoğunluğu Hispanik kökenli 17-22 yaş aralığındaki genç yetişkinlerden oluşan bir grup üzerinde yapıldı. Katılımcılardan alınan kan ve dışkı örnekleri ile PFAS seviyeleri, bağırsak mikrobiyom yapısı ve metabolitler analiz edildi. Dört yıl sonra yapılan değerlendirmede, yüksek PFAS maruziyeti olan bireylerde böbrek fonksiyonlarının ciddi oranda kötüleştiği gözlemlendi.

Vücuttan nasıl atılacağı bulunamıyor: Böbrekleri bitiriyor!

Araştırma bulguları, yüksek PFAS maruziyetinin bağırsak mikrobiyomunda anti-inflamatuar bakterilerde azalma ve inflamatuvar metabolitlerde artışa neden olduğunu gösterdi. Bu değişimlerin böbrek hasarına katkıda bulunabileceği düşünülüyor.

Örneklem büyüklüğünün küçük olması gibi sınırlamalarına rağmen, bu çalışma PFAS kaynaklı böbrek hasarına karşı korunma yolları konusunda yeni bir bakış açısı sağlıyor. Araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Jesse Goodrich, bulguların politika yapıcılara bu kimyasallara karşı önlemler geliştirme konusunda bilgi sağlayabileceğini belirtti.

ETİKETLER: