Yapıların suyla temas eden bölgelerinde, herhangi bir su çekme ya da deformasyon oluşumunun engellenmesi için yüksek performanslı bir su yalıtım malzemesi olan membran kullanılır.
Su geçirmezlik inşaatlarda karşılanması gereken en önemli gereksinimlerin başında gelir. Binaların yapısal bütünlüklerinin korunabilmesi etkili bir su yalıtım malzemesi olan membran ürünleri kullanılarak su yalıtımı yapılır. Yapıların suyla temas eden bölgelerinde, herhangi bir su çekme ya da deformasyon oluşumunun engellenmesi için yüksek performanslı bir su yalıtım malzemesi olan membran kullanılır. Farklı malzemeler kullanılarak üretilen membranların farklı ebatlarda ve kalınlıklarda üretilmesi mümkündür. Membranlar suya karşı yalıtım konusunda oldukça önemli bir görev üstlenirler. Hemen her inşaatta kullanılan membran ürünleri kullanılarak yalıtım yapılması, yapıların su almasını engellemenin en etkili yoludur. Yapıların su alabileceği noktalardan bir diğeri dış cephe duvarlarıdır. Bu nedenle dış cephe duvarlarına da yalıtım uygulanmalı ve yapıların dış cephe duvarlarından su alması engellenmelidir. Yapıların en üst kısımlarında yer alan çatılar, binaların su almaya en müsait noktalarıdır. Çatı kaplama uygulamalarının başarılı olabilmesi için uygulama alanının özelliklerine uygun membranlar kullanılması şarttır. Membran kullanımının en yoğun olduğu diğer bir alan ise yapıların ıslak hacimli bölgeleri ve havuzlardır. Islak hacimli bölgelerde ve havuzlarda bulunan suyun muhafaza edilebilmesi için membran kullanılarak yalıtım sağlanmalıdır.
Membran seçimi sırasında ürünün kullanılacağı yapının yer aldığı bölgedeki iklimin ve yapının özellikleri değerlendirilmelidir. Diğer yandan su yalıtım uygulamalarında kullanılacak ürünün kalite belgesi ve TSE belgesi olmasına özen gösterilmelidir. Eğer kaliteli yalıtım malzemeleri seçilmezse su yalıtım uygulamalarından istenilen performans elde edilebilir. Buna bağlı olarak ek masraflarla karşı karşıya kalınması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Membran seçimi sırasında değerlendirilmesi gereken diğer noktalar arasında; membranın kalınlığı, soğukta bükülme durumu, sıcaklık dayanıklılığı, donatı tipi ve havanın ısısından etkilenme riski bulunan kırılma sıcaklığı sayılabilir.
Sentetik bir su yalıtım örtüsü olan FPO/TPO membran esnek poliolefin liflerden oluşur. Yetersiz su yalıtımının doğurabileceği sorunların önlenebilmesi için ihtiyaç duyulan özelliklere sahip olan FPO/TPO membranlar bu nedenle yalıtım uygulamalarında sıklıkla kullanılırlar. Ayrıca FPO/TPO membranların, betonun yapısal bütünlüğünün su tarafından tehdit edilmesinin önlenmesine yönelik beton kaplama gibi uygulamalarda kullanılması da mümkündür. Ayrıca korozyonun önemli olduğu suya batırılmış ürünlerde de FPO/TPO membranlar kullanılabilmektedir.
Membranlar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olduğundan yalıtım ihtiyacı duyulan birçok farklı alanda karşımıza çıkarlar. Teras üstü döşemeler, beton su depoları, balkonlar, tuvaletler, peyzajlı beton zeminler, yüzme havuzları ile olukları, bodrumların altı ve çevresi su yalıtım membranlarının başlıca kullanım alanlarıdır.
FPO/TPO membran çeşitleri Protan Turkey tarafından sektörün farklı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yüksek kalitede üretilirler. Bu nedenle en yüksek kalitedeki su yalıtım ürünlerinin başında FPO/TPO membranlar gelir. Protan FPO/TPO membranlar uygulama kolaylığı, güvenlik ve uzun ömürlülük konularında alternatif ürünlere oranla çok daha verimlidir. Bu nedenle pek çok kullanıcının ilk tercihidir.
Termoplastik poliolefin esaslı bir karışım olan TPO membranlar bitki köklerine, güneş ışınlarına ve zorlu atmosfer koşullarına dayanıklılıkları ile ön plandadırlar. Üst düzey yırtılmalara, delinmelere ve aşınmalara karşı dirençli oldukları için uzun hizmet ömrü sunarlar. Sıcak hava kaynaklarıyla dikişi yapılabilen TPO membranlar çatı ve su yalıtımı sektöründe giderek artan büyüme potansiyelleriyle dikkat çekmektedirler.
Uzun süreli dayanıklılık özelliğine sahip olması, TPO membranların sektörel pazar payını hızlı bir şekilde artırmalarının ve birçok farklı alanda kullanılıyor olmalarının temel sebebidir. TPO membranların yüksek ölçüde dayanıklılığa sahip olduğu yaşlandırma testleri ile kanıtlanmıştır. Isı kaynağı kullanılarak oldukça kolay bir şekilde birleştirilebilen TPO membranlar her tür atmosfer koşuluna, bitki köklerine ve güneş ışınlarına dayanıklıdır. Mekanik sabitleme özelliklerinden dolayı TPO membranlar beton ve hafif metal çatılarda serbest serme yoluyla da kullanılabilirler. Geniş bir şekilde üretilen rulo ebatları dolayısıyla TPO membranlar hızlı ve ekonomik bir şekilde uygulanabilirler. Donatı malzemeleri nedeniyle TPO membranların yüksek boyutsal kararlılıkları ve yüksek yırtılma dirençleri vardır. Diğer yandan yüksek yansıtıcılık özellikleri de olan TPO membranlar yapıların enerji sarfiyatının azaltılmasında önemli bir rol üstlenirler. Geri dönüştürülebilir doğa dostu malzemeleri de TPO membran ürünlerinin sektörel pazar payının artmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri olarak kabul edilir.