DOLAR
32,3653
EURO
34,9637
ALTIN
2.325,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Yatırım için ev alacakların bilmesi gereken 10 şey!

Yatırım için ev alacakların bilmesi gereken 10 şey!
A+
A-
polat-galle

Emlak yatırımı yapmak amacıyla ev satın almayı düşünenler için en değerli bilgi yatırımların sağlayacağı kazançtır. Satın alınan evden kâr etmek için öncelikle aylık kira gelirini doğru hesaplamak yatırımı değerli hale getiriyor.

Gayrimenkul, her dönemin yatırımcısına kazandıran yatırım araçlarının başında geliyor. Siz de emlak yatırımı amacıyla ev almayı düşünüyorsanız, kazançlı bir süreç için dikkat edilmesi gereken öneriler sizi bekliyor.

Peki yatırım amacıyla konut alırken hangi özelliklere dikkat etmek gerekir? Hangi hesapları iyi yapmak gerekir?

İşte dikkat etmeniz gereken 8 özellik…

1) Evin tapusunu inceleyin!

Sadece yatırım amaçlı değil, yaşamak için konut alanların da dikkat etmesi gereken bir konu bu. Evin yasal durumunu incelemek gerekir. Yani evin tapusu kat mülkiyetli mi ya da kat irtifaklı mı? Bu soruların cevabını mutlaka öğrenmelisiniz.

2) Arsanın durumuna dikkat

Evin arsasının, su havzası ya da deprem bölgesinde olması ileride sorun çıkarabilir. Çünkü bu tür bir arsada yer alan konutun satışı zor olur. Satıldığında da değeri beklenen rakamlara ulaşmayabilir.

3) İyi bir araştırmacı olun

Emlak yatırımı yapmak, iyi bir araştırmacı olmayı gerektirir. Hangi tür gayrimenkule yatırım yaparsanız yapın, yıldızı parlayacak bölgelerin öncelikli olması gerekir. Bu tür bölgeler yatırımcısına her zaman kazandırır. Yatırım yapmayı planladığınız bölgedeki konut satış ve kira değerlerinin yıllar içerisinde nasıl bir seyir izlediğini öğrenmek önemlidir. Bunun için Zingat.com Bölge Raporu sayfasında aradığınız tüm bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

4) Evin metrekaresi

Yatırım amaçlı alınan bir evin metrekaresi elbette önemli. Ancak son yıllarda özellikle küçük metrekareli evlere ilgi var. Bu tür konutlar yatırım amaçlı alınıp satılıyor. Hatta kiracı bulmak da daha kolay oluyor.

5) Aidatını öğrenin

Satın almayı düşündüğünüz konutun aidatını mutlaka öğrenmelisiniz. Çünkü yüksek aidatı olan bir konutun kiraya verilmesi zor olabilir.

 

6) Kira çarpanını hesaba katın

Yatırım için verdiğiniz paranın geri dönüşü, yani amortisman süresi önemli. Yatırım için kullandığınız miktarı 20 yılda geri alıyorsanız, bu kazançlı bir yatırım değildir. Bu nedenle kira geliri yüksek olabilecek evleri seçmelisiniz. Yani kira çarpanını mutlaka göz önüne alın. Bunun için evin yıllık kira gelirini satış fiyatına bölmeniz gerekiyor.

7) Evin lokasyonu önemli

Evin lokasyonuna, bulunduğu bölgenin gelişimine dikkat edin. Gelişime açık, ulaşım olanakları olan evleri tercih edin. Bu tür evlerin hem değeri artar hem de kira getirisi yüksek olur.

Emlak yatırımı yapmak için satın aldığı konutu hemen kiraya vermek ve kısa süre içerisinde kira geliri elde etmek isteyenler ne yapmalı? En kısa sürede, en iyi fiyattan kiraya verilebilecek konutların ortak özelliği ulaşım avantajına sahip olmaları… Ulaşım kolaylığı kadar etkili olan bir başka özellik ise yakın çevresinde hastane, okul, park bulunması.

8) Maketten ya da topraktan ev satın alırken dikkat!

Topraktan ya da maketten ev satın almak fiyat açısından avantaj sağlayabilir. Böylece proje bittiğinde belli bir değer artışını yakalamış olur. Ancak bu tür yatırımların risk taşıdığını, proje bittiğinde beklediğiniz gibi tamamlandığını yaşama ihtimaliniz var.
Bu konuda daha dikkatli adımlar atmak için “Maketten ev alanlar için 5 öneri!” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

9) Bütçenizi doğru yönetin

Konut projesinden birinci el bir daire satın alacaksınız, birçok ödeme ve kampanya seçeneği ile karşı karşıyasınız demektir. Seçenekler arasında karar verirken, bütçenize ve satın aldığınız daireyi kiralaya verdiğinizde ödemelerinizi nasıl planlayacağınıza göre bir çalışma yapmadan harekete geçmeyin.

10) Sosyal donatıları olsa…

Bir evin çeşitli sosyal donatılara sahip olması değerini artırır. Günümüzde artık konut alınırken bu tür özellikler talep ediliyor. Sosyal donatılar ise site içerisinde ya da konut projeleri dahilinde yer alan daireler için geçerli oluyor. Konutu ileride satarken böyle bir avantaja sahip olması önemli.

Kiracısı hazır ev almak doğru yatırım mıdır?

Peki içinde kiracının oturduğu ve sözleşmesi nedeniyle oturmaya devam edeceği “kiracısı hazır satılık daire” satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?

1) Kiracının yaşamayı sürdürdüğü bir ev satın alındığında, kira sözleşmesindeki tüm maddelerin yeni ev sahibine devrolduğunu unutmayın.

2) Evi satan kişiden, kiracıdan öncesinde kiralama karşılığında aldığı depozito bedelini teslim almak için talepte bulunabilirsiniz.

3) Evi satın alacağınız ev sahibi ile mevcut kiracısı arasındaki kira sözleşmesini incelemeyi ihmal etmeyin. Sözleşmede ev sahibinin ve kiracının haklarının nasıl sınırlandırıldığı konusunda dikkatli olun.

4) Evi satın alacağınız ev sahibinden kiranın düzenli ödenip ödenmediği ile ilgili bilgi alın.

5) Hâlihazırda satın alacağınız evde oturmakta olan kiracı ile mutlaka tanışın. Sizin için de uygun bir kiracı olup olmayacağını düşünün.