Aradığı evi bulan ve sözleşmeyi imzalayanlar için yeni bir süreç başlar: Çıkılacak evdeki eşyaları toparlama, belki birazından vazgeçme, taşınma organizasyonu ve yerleşme…
• Evle ilgili bazı değişiklikleri taşınmadan önce yapmak önemlidir. Evi satın almanızda veya kiralamanızda destek aldığınız gayrimenkul danışmanına danışabilir; irtibatta olduğu tesisatçı, elektrikçi gibi uzman kişilere sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz.
• Duvarları boyamak için biraz bekleyebilirsiniz. Evi henüz boşken günün farklı saatlerinde ziyaret edebilir, gün ışığının hangi odaları nasıl aydınlattığını görmek ve daha karanlıkta kalan noktaları belirlemek için zaman kazanabilirsiniz. Renk kartelalarını yanınıza alarak evin farklı bölümlerinde nasıl göründüğünü gözlemlemek sadece boya rengini değil, evde kullanacağınız aydınlatma tercihlerinizi de etkileyebilir.
• Yerleşim planınıza karar vermek için acele etmeyin. Mevcut evinizdeki mobilyalarınızın ve beyaz eşyalarınızın ölçülerini alıp not ederek, taşınacağınız ev henüz boşken yerleşim planınızı tasarlayın, hatta çizin. Mümkünse odalara göre eşyaların listesini çıkarmakta fayda var. Böylece taşınma günü geldiğinde bu zorlu dönemi hızla geçirebilirsiniz.
• Güvenlik ile ilgili önlemlerinizi taşınmadan alın. Kapı kilidini değiştirmek genellikle ihmal edilmez ancak görüntülü diyafondan alarm sistemine kadar tüm teçhizatı taşınmadan önce hayata geçirmeniz yararlı olacaktır.
• Sözleşmeyi imzaladığınız gün evinizle ilgili bir klasör oluşturmaya başlayın. Elektrik, doğalgaz, su, internet gibi abonelikleri yeni adres bilginize göre üzerinize alacağınız için evrakları bir arada tutmak gerekecektir. Sözleşmenin yanı sıra makbuzlarınızın yanı sıra evle ilgili önemli not ve belgelerinizi klasörde toparlamak ileri yıllarda işinize yarayacaktır.