DOLAR
32,1755
EURO
34,6886
ALTIN
2.440,51
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C

Yeni yıl ve yeni kararlar… 2024’te daha fit olmak isteyenler için tüyolar

2024 hedeflerinizde daha sağlıklı ve daha fit bir görünüme kavuşmak mı var? Bu hedefinize kolayca ulaşmak için birkaç tüyo…

Yeni yıl ve yeni kararlar… 2024’te daha fit olmak isteyenler için tüyolar
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Pek çok insan her yeni yıla girerken kendine yeni hedefler koyarak motive oluyor. Daha başarılı olmak, yeni bir iş sahibi olmak, zayıflamak, spora başlamak…

Tüm bu yeni kararları almak güzel olsa da uygulamada zorluklar yaşanabilir. ABD’den ünlü bir uzman da 2024’te daha sağlıklı bir yaşamı hedefleyenler için bazı tüyolar paylaştı.

Kaliforniya’daki Cedars-Sinai Kilo Yönetimi ve Metabolik Sağlık Merkezi’nde obezite tıbbı direktörü Dr. Amanda Velazquez, “Yeni yılın bir yansıma ve istek zamanı olması her zaman harikadır, ancak kararlar – özellikle de sağlıkla ve kilo vermeyle ilgili olanlar – yaygın olsa da, araştırmalar yıl içerisinde bunları sürdürmenin zor olabileceğini gösteriyor” diyerek yıl içerisinde hedeflerden sapmalar olabileceğine dikkat çekiyor.

Doktor Velazquez de 2024 sağlıklı yaşam kararlarınızda gerçekten nasıl başarılı olacağınıza dair dört ipucunu şu şekilde sıralıyor…

Yeni yıl ve yeni kararlar... 2024'te daha fit olmak isteyenler için tüyolar

İHTİYACA GÖRE ULAŞILABİLİR HEDEFLER BELİRLEYİN

Velazquez, “Kendimize gerçekleşmeyen hedefleri sık sık koyarsak, bu cesaret kırıcı olabilir” diyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor:

Yeni yıl ve yeni kararlar... 2024'te daha fit olmak isteyenler için tüyolar

“Küçük adımlarla başlayın ve yavaş yavaş inşa edin. Örneğin, bir egzersiz rutinine başlamayı planlıyorsanız, haftada birkaç kez günde 30 dakika olacak şekilde yürüyüşe çıkmayı düşünün. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin haftada 150 dakikalık orta düzeyde fiziksel aktivite önerisine ulaşana kadar bunu artırın.”

“HAYIR” DEMEKTEN ÇEKİNMEYİN

Sağlıklı yaşam isteğinde, hele ki kilo verme sürecinde çevremizdekilere uyum sağlamak zorunda hissedebiliyoruz. Velazquez de bu duruma dikakt çekiyor ve aslında “hayır” diyebilmenin hedeflerimiz için önemli olduğunu belirtiyor:

“Arkadaşlarınızla ya da ailenizle bir geceliğine yemeğe çıktınız, hedeflerinizle uyuşmayan yiyecek ve alışkanlıklara hayır demeniz sorun değil. Hedeflerinizle uyumlu alternatif sağlıklı bir aktivite önermeyi düşünün.”

Yeni yıl ve yeni kararlar... 2024'te daha fit olmak isteyenler için tüyolar

BİR DESTEK SİSTEMİ EDİNİN

Hedeflere ulaşmanın kolay olmadığını bu yolda zaman zaman motivasyonumuzun düşebileceğini unutmayalım. Bu noktada da Velazquez, destekleyici bir sistem öneriyor:

“Hayat, bazen yol göstericilere ihtiyaç duyduğunuz zorlu engeller çıkarabilir. Hastalarımın bir takım olduğumuzu anlamasını sağladım. Hedeflerinizi takip ederken sorumluluk almanıza yardımcı olacak birini bulmayı düşünün. Ulusal Sağlık Enstitüleri, daha sağlıklı alışkanlıklar kazanmak için sosyal ilişkilerin gücünden yararlanabileceğinizi öne sürüyor.

Karşılaştığınız zorlukları tartışacak bir arkadaşınızın, aile üyenizin, sevgilinizin veya meslektaşınızın olması cesaret verici olabilir ve motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olabilir.”

POZİTİF KALIN

Olumsuzluklara odaklanmak muhtemelen motivasyonunuzu düşürecektir bu yüzden Velazquez, olumlu düşüncelerin hedeflere ulaşmada ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor:

Yeni yıl ve yeni kararlar... 2024'te daha fit olmak isteyenler için tüyolar

“İnsanlar her şeyi ya hep ya hiç şeklinde düşünmeyi sever. Ve 1-2 sorundan sonra hedeflerinden vazgeçerler. Oysa devam etmek ve daha sağlıklı seçimler yapmak en iyisi. Yeteneklerinize inanın ve yaşam tarzınızdaki değişikliklerin sağlığınız üzerindeki etkisini sürekli olarak kendinize hatırlatın.”

polat-galle