Günümüzde artan çevresel endişelerle birlikte çevre dostu ürünlerin kullanımına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır ve bu alanda çalışmalar başlatılmıştır.
Yeşil olma adına yapılan çalışmalar sayesinde hayatın her alanına giren bu kavram özellikle yiyecek içecek işletmelerine yönelik “yeşili’ talep eden tüketici kitlesinin artmasını sağlamış ve bu sayede restoranları harekete geçirmeye başlamıştır.
Özellikle tüketicilerin artan çevre bilinci restoranları bu noktada harekete geçirmeyi başarmış ve sürdürülebilir olmayı hedefleyen bu restoranlarla birlikte yeşil restoran hareketi ortaya çıkmıştır. Tabi ki restoranların da bu yeşil faaliyetleri benimsemesi sürdürülebilirlik açısından büyük önem arz etmektedir.
Üretim ve çeşitliliğinin devamlılığı sağlanırken insanlığın yaşamının kalıcılığını korumaktır. Yani kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmemizdir. Yeşil restoran hareketinin temel amacı sürdürülebilir olmaktır.
Yiyecek içecek işletmelerinin önemli bir oranda tükettiği doğal kaynaklar ve bu tüketim sonucu oluşan atıklar doğal çevrenin sürdürülebilirliğini önemli ölçüde etkilemektedir.
Boğaziçi Üniversitesi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Turizm Restoran Yardımcıları- İşletmecileri Derneği iş birliği ve Unilever Food Solutıons’ın desteği sayesinde hayata geçirilen Yeşil Restoran Hareketi; yeme içme sektöründe devam niteliği taşıyan bir dönüşüm ayrıcalığı barındırıyor. Sürdürülebilir olmayı hedefleyen restoranlar denetleniyor ve ilgili kriterleri karşılarlarsa Yeşil Nesil Restoran olmaya hak kazanıyor. Bu hareket yeme içme sektöründe adeta bir devrim niteliği taşıyor.
Yeşil Restoran Hareketi ticari bir kaygıyla değil çevre bilincine sahip kişiler tarafından atık miktarının ve karbon ayak izinin azaltılması amacı ile ortaya çıkmış ve uygulamaya konmuş bir projedir.
Örneğin; restorana gelen misafirlere garnitürleri opsiyonlu bir şekilde sorarsak ürün israfını önlemiş oluruz. Kâğıt menüler yerine dijital içerikli menülere geçmek de büyük bir katkı sağlayacaktır, Kâğıt israfı önlenecek ve yapımında kullanılan ağaçlar da kesilmemiş olacak. Masalarda kalan yemek ve ekmek atıklarını barınaklara bağışlayarak diğer canlılara destek olabiliriz.
Son olarak çevre bilinci ile hareket eden müşterilerin, restoranlardan bu yönde hizmet talebinde bulunmalarını bekliyoruz.
Gaziantep Üniversitesi
Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi
Kübra Nur Sevim
KAYNAKÇA
• https://www.soylentidergi.com/surdurulebilirlik-kapsaminda-yesil-restoran-hareketi
• https://www.arkhe.com.tr/blog/surdurulebilir-yasam-icin-yesil-restoran-hareketi
• https://gidanikoru.com/kaynaklar/8
• https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/811799
• https://www.medyarota.com/mutfak/yeşil-nesil-restoran-hareketi-h3808.html