DOLAR
32,4854
EURO
34,7086
ALTIN
2.412,08
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C

Yumurtalık Rezervini Etkileyen Faktörler ve Gebelik Kapasitesi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ercan Baştu, yumurtalık rezervini yaşın yanı sıra ileri yaşlarda, sigara içenlerde, çikolata kisti hastalığı olanlarda, kist ve çikolata kisti ameliyatları geçirenlerde, kemoterapi ve radyoterapi alanlarda, ailede erken menopoz öyküsü bulunan kadınlarda kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Yumurtalık rezervi, kadının hamile kalma kapasitesini yansıttığından önemlidir.

Yumurtalık Rezervini Etkileyen Faktörler ve Gebelik Kapasitesi
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Yumurtalık Rezervini Etkileyen Faktörler ve Gebelik Kapasitesi.

Yaş Dışındaki Etmenlerin Yumurtalık Rezervine Etkisi

Kadınların hamile kalma kapasitesini belirleyen yumurtalık rezervi, yaşın yanı sıra çeşitli faktörler tarafından da etkilenebiliyor. Konuyla ilgili olarak konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ercan Baştu, yumurtalık rezervini sadece yaşın değil, bir dizi diğer faktörün de etkilediğini açıkladı.

Yumurtalık rezervinin azalması, özellikle ileri yaşlarda gebe kalma sorunu yaşayan kadınlar için büyük bir sorun olabilir. Doç. Dr. Baştu, bu durumun yaş dışında sigara içenlerde, çikolata kisti hastalığı olanlarda, kist ve çikolata kisti ameliyatları geçirenlerde, kemoterapi ve radyoterapi görenlerde, ailede erken menopoz öyküsü olan kadınlarda da görülebileceğine dikkat çekiyor. Bu nedenle risk altındaki kadınların düzenli olarak yumurtalık rezervlerini kontrol ettirmesi gerektiğini vurguluyor.

Yumurtalık rezervi, kadının gebelik kapasitesini belirleyen önemli bir faktördür. Yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurtalık rezervinde azalma kaçınılmazdır. Özellikle 35 yaşından sonra bu azalma hız kazanırken, 40 yaşından sonra daha da belirginleşir. Bu durumun yanı sıra çeşitli risk faktörleri de yumurtalık rezervini olumsuz etkileyebilir.

Yapılan kontroller, ultrason ve AMH testi gibi yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu testler, kadının yumurtalık rezervi hakkında önemli bilgiler sunar. Doç. Dr. Baştu, özellikle risk faktörlerine sahip kadınların bu kontrolleri düzenli olarak yaptırmalarını tavsiye ediyor.

Kaynak: Bodrum Haber

Aktur tatil sitesi