DOLAR
34,3468
EURO
37,4759
ALTIN
3.027,54
BIST
8.629,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
21°C
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
21°C
Çarşamba Açık
21°C

Zorunlu mesleki yeterlilik belgesi için geri sayım başladı!

Zorunlu mesleki yeterlilik belgesi için geri sayım başladı!
12.11.2019
628
A+
A-

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik’ ile birlikte gayrimenkul sektörünü ilgilendiren önemli yenilikler getirilmişti. Yönetmeliğe göre emlak danışmanlarının mesleki yeterlilik belgesini 5 Aralık 2019 tarihine kadar almaları gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenler, TOBB’a bağlı oda ve borsalara başvuru yapabiliyor.

İşte emlak danışmanları için zorunlu olan mesleki yeterlilik belgesiyle ilgili detaylar…

Zorunlu mesleki yeterlilik belgesi için geri sayım başladı!

Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir?

21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nun 22. maddesi çerçevesinde verilen belgedir. İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekecektir. Yeterlilik belgesi için www.myk.gov.tr adresi incelenebilir.

Kimler başvurabilir?

5 Haziran 2018’den önce faaliyet gösteren ve oda ile vergi kaydı bulunan emlak ofisleri aşağıdaki ilk 4 maddeden muaf tutulacak.

1) İşletmelerin Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre belirlenen bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 metrekare olması. Bu oran bir işletmede birden fazla tacir veya esnaf ve sanatkârın faaliyet göstermesi halinde, her bir tacir veya esnaf ve sanatkâr için yüzde 20 artırılarak uygulanıyor olacak.

2) İdari büro ve kabul yeri ile dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv bölümü bulunması.

3) 18 yaşını doldurmuş olması.

4) İşletmenin tüm teknik (bilgisayar, telefon, faks, masa, koltuk vb.) donanımlara sahip olması.

5) Adayın meslek odasına kaydı olmalı.

6) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması.

7) En az lise mezunu olması.

8) İflas etmemiş olması, iflas etse bile itibarının iade edilmiş olması.

9) Yönetmelikte belirtilen bir suça karışmamış olması gerekiyor.

 

Son gün 5 Aralık 2019!

Emlak danışmanlarının 5 Aralık’a kadar mesleki yeterlilik belgesini almış olması gerekiyor. Yetki belgesi olmayan emlak ofisleri, İl Ticaret Müdürlüğü tarafından denetlenecek ve idari para cezası başta olmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulanacak.

Yetki Belgesi 5 yıl geçerli ve 5 yılda bir yenilenecek. Aynı şekilde mesleki yeterlilik belgeleri de 5 yılda bir yenilenecek. 5 yıl içinde 2 yıl gayrimenkul danışmanlığı yaptığını SSK kaydı ile ispatlayan danışmanların belgeleri otomatik olarak yenilenecek.