DOLAR
32,3577
EURO
34,9584
ALTIN
2.325,14
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

“2020’de Teknoloji ve Doğadan İlham Alan Ürünler Öne Çıkacak…”

“2020’de Teknoloji ve Doğadan İlham Alan Ürünler Öne Çıkacak…”
A+
A-

Ödüllü ofis ve konut projeleri ile uluslararası çapta başarılara imza atan Elips Tasarım Mimarlık Kurucusu Y. Mimar Feza Ökten Koca, ev ve ofis iç mekanlarında 2020 yılında ön plana çıkacak olan tasarım trendlerini değerlendirdi. Feza Ökten Koca’ya göre günlük hayatta tercih edilen rahat ve konforlu tasarımların yanında doğadan ilham alan ürünler renk, doku ve form değişikliğine uğrayarak yeni yılda da karşımıza çıkacak.

Elips Tasarım Mimarlık Kurucusu Y.Mimar Feza Ökten Koca, konut ve çalışma mekanlarını göz önüne alarak 2020 yılında tasarım alanında konuşulacak yenilikleri ve gelecekte karşımıza çıkacak trendleri aktardı. Bir süredir devam eden minimalist, sade ve fonksiyonel tasarım fikirlerinin ön plana çıkmaya devam edeceğini belirten Feza Ökten Koca, yaşam tarzları ve ihtiyaçlar değiştikçe yeni trendlerin de beraberinde gelmek zorunda olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “2010-2019 yılları arasında teknoloji ve kullanıcı alışkanlıklarındaki değişimlerle birlikte mimari ve iç mimaride farklı dillere geçişler oldu. 2020 ile birlikte yeni bir 10 yıllık döneme daha giriyoruz. Önümüzdeki yıllarda dijital dünyada teknoloji her zaman ön planda olmaya devam edecek; bu yüzden de mimari ve iç mimari tasarım trendleri de teknolojiden maksimum oranda faydalanacak. Konforun yanı sıra sosyal medya etkisi ile fotoğraf kareleri yaratacak alanlar yaratılmaya devam edilecek.”

Y kuşağının iş hayatına atılıp kendi evlerinde yaşamaya başladığını, ofis ve konutlarda onların yaşam şeklini destekleyici yeni mimari tarzlar ortaya çıktığını vurgulayan Y.Mimar Feza Ökten Koca, Y ve Z kuşaklarının farklı isteklerle mekanlarda konfor arar olduklarını, eski katı kuralların da yavaş yavaş kırılmaya başladığını belirtiyor.

Bunların yanı sıra her geçen sene şehirlerin büyüdüğünü ancak yeni jenerasyonların konfor anlayışı ile yaşadığımız ve çalıştığımız mekanların küçüldüğünü aktaran mimar, hem ofis hem de konut tasarımlarında açık mekanın ferah olmasını ve istenildiği zaman farklı fonksiyonlarda kullanılabilmesini sağlayan doğal malzemelerin tercih edileceğini dile getiriyor ve ekliyor: “Ahşabın yanı sıra bu alanlarda hasır, rattan ve jüt gibi malzemeler de karşımıza çıkacak. Bu tarz lifli malzemelerin kullanılması mekâna daha fazla doku katarak ortamın daha sıcak karşılanmasını sağlayacak. Ahşap yüzeyler farklı desenlerde boyanarak tanımlı mekanlar oluşturacak.”

Kadife döşemelerin, iç mekan tasarımlarında kullanılmaya devam edeceğinden söz eden Feza Ökten Koca, etnik objeler kullanılarak farklı kültürlerin havası yaşatılabileceğini ve metalin parlaklık özelliğiyle; lambalar, ayna çerçeveleri, mobilyalar ve aksesuarlarda metalin tüm varyasyonları kullanılacağını aktarıyor.

“Terrazzo kaplama, gelenekselden farklı olarak daha büyük boyutlarda, daha az yoğunluğa sahip ve daha çarpıcı olarak mimaride ve tasarımda kullanılacak” diyen mimar, 2020’nin Pantone Renk Enstitüsü tarafından açıklanan trend rengi “klasik mavi”ye de vurgu yapıyor. Pantone Renk Enstitüsü Yönetici Direktörü Leatrice Eiseman’ın, yılın rengini, “Güven ve inanç gerektiren bir zamanda yaşıyoruz. Pantone 19-4052 klasik mavinin ifade ettiği, işte bu tarz bir süreklilik ve güven; her zaman itimat edebileceğimiz, elle tutulur ve güven telkin eden bir ton” sözleriyle değerlendirdiğini aktaran Feza Ökten Koca, yeni yılda iç mekanlarda klasik mavi dışında alev kırmızısı, safran, biskay yeşili, frenk soğanı yeşili, soluk denim, portakal kabuğu, mozaik mavisi, mercan pembe, çubuk tarçın ve gün ışığı renklerini de göreceğimizi söylüyor.

Ayrıca 2020’de dekorasyonun en büyük destekçisi olarak sanatın iç mekanlarda daha fazla yer bulacağını, iç mimari tarzı ne olursa olsun, konut mekanlarının resimler ve heykellerle kişiselleştirileceğini de sözlerine ekliyor.

Ofis tasarımlarında ise doğal olana, rahatlığa, teknolojiye ve sosyalleşmeye önem veren Y ve Z kuşağına yönelik mekan kurgulamalarında trendlerin çok daha esnek olacağını aktaran Feza Ökten Koca, bu durumun artık mimarların karşısında tek bir mekana saplanıp kalmayan, daha global bir kullanıcı topluluğu olmasından kaynaklandığını ve doğaya ve hayvanlara çok daha fazla değer veren bu yeni kullanıcı topluluğunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerektiğini, trendleri belirleyen en önemli kriterlerin ise bu ihtiyaçları en doğru şekilde kurgulama çabası olduğunu belirtiyor.

 

Elips Tasarım Mimarlık Hakkında:

Elips Tasarım Mimarlık İnşaat Ltd. Şti. 1999 yılında Y.Mimar Feza Ökten Koca tarafından kuruldu. Mimari tasarım hizmetleri ile başladığı yolculuğuna yıllar içinde iç mimari tasarım ve anahtar teslim uygulama işlerini de ilave etti.  Özellikle konut, ticari alanlar, yeme-içme, mağazacılık ve eğitim alanlarında projeler üretmektedir. Bu süreçte mobilya ve aydınlatma tasarımları da üretmeye başlayan Elips Tasarım Mimarlık, daha sonra bu çalışmaları FEZA markası altında yapmaya karar vermiştir. Mimar, iç mimar ve endüstri ürünleri tasarımcılarından oluşan ekibe her sene katılan stajyer ve yeni mezunların eğitimlerine Elips Tasarım Mimarlık’ta devam etme fırsatı verilmektedir.

 

Feza Ökten Koca Hakkında:

Lise eğitimini Özel Darüşşafaka Lisesi’nde, üniversite eğitimini İ.T.Ü. Mimarlık Fak. Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. 1994 yılında İ.T.Ü. Fen Bilimleri Ens. Bina Bilgisi Yüksek Lisans programından Y.Mimar ünvanı ile mezun oldu. Öğrenciliği sırasında başladığı çalışma hayatında, Orhan Çakmakçıoğlu Mimarlık Ofisi, Emlak Bankası mimari grup ve Can İnşaat’ta görev aldıktan sonra İngiltere’ye gitti ve Percy Thomas Partnership, Londra ofisinde çalıştı.

1999 senesinde Elips Tasarım Mimarlık ofisini kurdu. Mimari projelerin yanı sıra İç mimari tasarım ve uygulama çalışmalarında yoğunlaşmaya başladı. 2005 yılında Halil Ökten ile birlikte Elwo Ahşap üretim tesisini kurdu. Ele aldığı konut, ticari ve eğitim mekan projelerinin tasarımının yanı sıra, gerçekleştirilmesi konularında uzmanlaştı. Mimarlığı, sadece bina ve mekan tasarlamak değil, kullanıcıya yaşam tasarlamak olarak tanımlamaktadır. Çalışmalarında en farklıyı ararken kullanıcı odaklı, sürdürülebilir, güne uygun ve yarını kucaklayabilen tasarımlar yapmaya çalışmaktadır.

Tasarım olgusunu bir bütün olarak ele almak gerektiği düşüncesiyle mimari ve iç mimari projelere devam ederken FEZA markası altında mobilya tasarım çalışmaları da yapmaya başladı. 2013, 2014 ve 2015 yıllarında düzenlenen Alldesign fuarlarında, Design Week 2017, 3.İstanbul Tasarım Bienali’nde, Tomtom Backtohome ve Designhood 2018 etkinliklerinde mobilya koleksiyonlarını sergiledi.

2016 yılında FLY Collection parçalarından biri olan Boomerang isimli sandalye tasarımı ile Milano’da A’ Design Award ödülü aldı.

2018 yılında, BJK No1903 projesi ile Londra’da International Property Awards yarışması, Mixed-Use Interior kategorisinde Award Winner, Best of Turkey, Best of Europe ödüllerinin üzerine, Best of World ödülünü de kazanmıştır.

2012-2017 yılları arasında Darüşşafaka Cemiyeti’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Cemiyet proje komitesindeki görevi devam etmektedir.

Halen İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak proje yürütücülüğü de yapmaktadır.

Aktur tatil sitesi