DOLAR
45,4163
EURO
53,2314
ALTIN
6.849,28
BIST
14.636,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
22°C
Cuma Parçalı Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C

Muğla’da çimento fabrikasına direnen iki çocuk beraat etti

Muğla’da çimento fabrikasına direnen iki çocuk beraat etti
A+
A-

Muğla’da çimento fabrikasına direnen iki çocuk beraat etti

Bodrum Haber

Muğla’nın Menteşe ilçesinde ÇED raporu iptal edilen, mühürlenen ve yıkım kararı alınan çimento fabrikasına karşı düzenlenen eylemlerde gözaltına alınan ve haklarında dava açılan iki çocuk, mahkeme tarafından beraat ettirildi.

Çimento fabrikasına karşı direniş

Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi Tekağaç mevkiinde kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı çıkan bölge halkı, 8 Nisan 2023 günü şantiyeye beton mikseri taşıyan tırların yolunu kesti. Jandarma müdahalesiyle sonuçlanan eylemde, 15 yaşındaki G.Ç. ve 17 yaşındaki Ç.Ö., “görevi yaptırmamak için direnme” ve “hürriyetten yoksun kılma” suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Jandarma Karakol Komutanı ve Muğla Çimento AŞ’nin sahibi Cemal Karakurt’un davacı olduğu dosyada, Muğla 4. Asliye Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkemenin kararı

Mahkeme, suç unsurlarının oluşmadığını belirterek iki çocuğun beraatine hükmetti. Kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa’nın 34. maddesi uyarınca herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı bulunmaktadır. Somut olayda, ölçülülük sınırlarının aşıldığına dair herhangi bir delil bulunmadığından, atılı suçların yasal unsurları oluşmamıştır.”

Bu karar, bölge halkının haklı direnişini hukuken destekleyen önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

“İki çocuğu mahkûm ettirmek istediler”

Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy, mahkemenin beraat kararının ardından açıklama yaparak süreci değerlendirdi:

“Çimentocu şirketin patronu Cemal Karakurt, jandarma ile birlikte iki çocuğu mahkûm ettirmek istedi ama başaramadı. Bölge halkının, mahkemeyi ve ikinci ÇED raporunu iptal ettirmesine rağmen hâlâ geçerli bir rapor varmış gibi davranıyorlar. Bu hukuksuzluğa karşı mücadelemiz sürecek. Kötü patronların zulmüyle halkın direnişini anlatan Yeşilçam filmleri gerçek oldu, ancak sonunda her zaman halk kazanır!”

Bu gelişme, çevre mücadelesi veren bölge halkı için önemli bir zafer olarak görülüyor.

Kaynak: Anter Haber

Muğla’da çimento fabrikasına direnen iki çocuk beraat etti