DOLAR
32,2658
EURO
34,7144
ALTIN
2.401,68
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Atlasjet geride milyonlarca dolar borç bıraktı

Bir süre önce uçuşlarına ara verdiğini duyuran Atlasjet’in, iflas başvurusunda bulunması sonrasında gözler, söz konusu havayolu şirketinin başta yolcuları ve çalışanları olmak üzere devlete ve piyasaya olan yükümlülüklerine çevrildi. Şirketin, birçok havaalanı ve terminal işletmecisine, yer hizmeti veren şirketlere, yakıt kuruluşlarına ve devletin kontrolündeki Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) olan borcunun milyonlarca doları bulduğu belirtiliyor. Eski Sivil Havacılık Genel Müdür (SHGM) Yardımcısı Oktay Erdağı, havayolu şirketlerinin SHGM’ye 500 bin dolar teminat mektubu sunduğunu belirterek, “Devlet, gerekirse teminatı irat kaydedecek veya iflas masasına gönderecektir. Bu parayla öncelikle taşınmayan yolcuların taşınması sağlanacak. Sonra, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne olan borçları ödenecek. Para kalırsa da çalışanların alacakları kapatılacak” dedi. Olcay Aydilek’in haberi

Atlasjet geride milyonlarca dolar borç bıraktı
A+
A-
velux

Erdağı, şirketin piyasaya da borcu bulunduğunun anımsatılması üzerine, “Terminal işletmecileri, yer hizmeti verenler ve diğer işletmeler alacaklarını tahsil etmek için iflas masasına başvuracak” dedi. Erdağı, Atlasjet’in mülkiyetinde herhangi bir uçağının bulunmadığına işaret ederek, “Şirketin, kiraladığı uçaklar vardı. Bunların önemli bir bölümü daha önce gitti. Son 2 uçağın da gönderildiği söyleniyor” diye konuştu.

Atlasglobal Havayolları, hafta içinde iflas başvurusu yaptı. Şirketin Kurumsal İletişimi’nden yapılan açıklamada, “Atlasglobal Havayolları adına iflas başvurusu yapıldı. Çalışanların tazminatı ve yolcuların bilet ücretlerinin geri ödemesi yapılacak. Ödeme tarihleri belli değil hukuk departmanımız çalışıyor” denildi.

Atlasjet hem yurt içi hem de yurt dışı uçuşlar yapıyordu.
Peki, iflası başvurusu yapan şirket bu ödemeleri yapabilecek mi ve gerekli kaynağı var mı? Devlet, devreye girebilir mi? Bu soruları, sektörde uzun yıllar görev yapan bir uzmana yönelttik. Eski Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Erdağı, sorularımızı şöyle yanıtladı:

– 500 BİN DOLAR TEMİNAT: SHGM, ticari havayolu şirketlerinden 500 bin dolar teminat alıyor. Bu tutar, daha önce 3 milyon dolardı. Birkaç yıl önce 500 bin dolara düşürülmüş.

– ÖNCE YOLCU PARASI: Devlet, gerekirse teminatı irat kaydedecek. Öncelikle taşınmayan yolcuların taşınmasını sağlayacak. Sonra, DHMİ’nin alacakları kapatılacak. (HABERTÜRK’ün edindiği bilgiye göre DHMİ’nin milyon euro düzeyinde bir alacağı söz konusu.) Para kalırsa da çalışanların alacakları kapatılacak.

– PİYASAYA BORÇLARI: Terminal işletmecileri, yer hizmeti verenler ve diğer işletmeler alacaklarını tahsil etmek için iflas masasına başvuracak. (Şirketin, başta İstanbul Havalimanı olmak üzere yer hizmeti veren şirketlere de yüklü tutarda borcu olduğu belirtiliyor.)

– UÇAKLARI KİRALIK: Atlasjet’in mülkiyetinde uçağı yoktu. Şirketin, kiraladığı uçaklar vardı. Bunların önemli bir bölümü daha önce gitti. Son 2 uçağın da gönderildiği söyleniyor.

– LİSANSI İPTAL EDİLECEK: Şirket, iflasını duyurdu. Ulaştırma Bakanlığı ve SHGM, devreye girecek. SHGM, söz konusu şirketin işletme ruhsatını (AOC) iptal edecek.

Erdağı “SHGM yalnızca hava yolu işletmelerinin AOC şartlarını sağlayıp sağlayamadıklarına ve AOC şartlarını uçuş emniyetine halel gelmeyecek şekilde koruyup korumadıklarına bakar ve bundan sorumludur. Şirketin diğer mali sorumlulukları, alacakları, verecekleri vs. Türk Ticaret Kanunu ve İcra İflas Kanuna tabidir.” dedi

polat-galle