DOLAR
32,5496
EURO
34,8923
ALTIN
2.431,36
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C

“Bir Karış Yeri İmara Açmadım”

A+
A-
polat-galle

"Bir Karış Yeri İmara Açmadım"

“Bodrum’un Ortakent Mahallesindeki 1,1 milyon metrekarelik hazine arazisinin, Cumhurbaşkanlığı kararıyla imara açılması tepkilere neden oldu.”

Kamu mallarının her türlü özelleştirilmesine karşı olduğumu yazmıştım. İster arazi olsun, ister fabrika, ne ad altında olursa olsun özelleştirilmemeli, özerkleştirilmelidir.

Bu alanlar özelleştirme adı altında sudan ucuz rakamlara satılmaktadır. İhale falan hak getire, biz teklif aldık şuna verdik, olay oldu bitti ye getirilmektedir.

Şu yada bu iktidar farksızdır, hani gelenide aynı, gideni de aynı demiştim, bu işte ona benzer, her kim iktidar olursa işin kolayına kaçıp, hazır varlıkları satarak ekonomiyi yönetmeye çalışmaktadır.

Bu konu uzun ama tartışılacak bir tarafı da yoktur.

Özelleştirmeye HAYIR. Kamu arazilerinin özelleştirilirken imara açılması kamusal mallar üzerinden rant sağlamak isteyen ve bunun üzerinden , yapay ekonomik kalkınmanın sübvanse  edilmesini sağlayarak, kendini başarılı göstermek isteyen yöneticilerin çıkmazıdır.

Yerel dinamikler, özelleştirmeden çok orada sağlanacak rant üzerinde durmaktadır. İmara açılarak Bodrum’un betonlaşacağı savı, her ne kadar doğru olsa da olaya bu açıdan bakmak, prensipte anlaşma duygusu yaratır.

“Sat, ama yapılaşmaya açma.” der gibi bir karşı duruşun sergilenmesi yanlıştır.

"Bir Karış Yeri İmara Açmadım"

Şimdi bugün kü açıklamalardan, geçmişe doğru gidelim. İnsanın geçmişi daima arkasından gelir. Bugün, 1 milyon 102 bin metre karenin imara açılmasına karşı gelenler, 2010 yılında 1 milyon 270 bin metre kare için neden “evet” dediler?

2009 yerel seçimlerinde Mehmet Kocadon DYP’den Bodrum Belediye Başkanı seçilerek göreve başlamış lakin meclis üye çoğunluğu CHP’li meclis üyelerinde idi.

Meclise imar planı için yapılan teklif ve sonucu ;

2010/140 Sayılı 7.12.2010 Tarihli Meclis Kararı

Teklif ;

“İlçemiz, Mücavir alan sınırları içerisinde yer alan, Kumköy, Armutlu, Süpürgelik, Düşelge, Kocagöl, Kanlıgöl mevkilerinde, yaklaşık 127 ha.’lık alanda, mülkiyeti Elitkent Emlak Pazarlama İnşaat Sanayi İç ve Dış Ticaret Ltd. Şirketine ait gayrımenkullere ilişkin, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli İmar Planı teklifinde bulunulmuştur.”

Teklifin Kabülü ;

Düzeni Planı’na uygun olarak hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli İmar Planı teklifinin kabulüne, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8/b maddesine göre onanmasına, Meclisimizce oy çokluğu ile karar verildi.

( F.İncilay SEVER Ret oyu kullanmıştır.)

Mecliste Toplantıya katılanlar arasında ne yazık ki, ret oyu veren bir üye olmuştur. Meclisin oy çokluğu  ile EVET dediği içerik.

“Golf Sahası ve Parkur Alanları, Golf Konut ve Villa Alanları, Turizm Tesis Alanı ve Golf Kulübü, Golf Alanı Sosyal Tesisi, park ve dinlenme alanı, gölet yerleri, trafo merkezi, Belediye Hizmet Alanı, taşıt ve yaya yolları planlanmış, mevcut sarnıçlar, orman alanları ve mutlak tarım arazileri gösterilmiş, “

"Bir Karış Yeri İmara Açmadım"

GOLf ve Villar Alanı Yerinde Orman Alanı işgali Var mıdır? Kontrol Edilmeli.

Toplam imara açılan alan 1 Milyon 270 Bin metre kare…

Bodrum Belediyesi Meclis Başkanı Doğru Yol Partili, Meclis üye çoğunluğu Cumhuriyet Halk Partili ve tek oya karşı herkes EVET diyor.

O tarihte Belediye Başkanı olan Kocadon Bodrum Gündem’e yaptığı açıklamada; “20 yıl belediye başkanlığı yaptım bir karış yeri imara açmadım diyor”

Evet bir karış yeri imara açmadığı kesin… Fersah, fersah açtım diyemeyince bir karış açmadım demek kolayına gelmiş.

Bodrum halkı bu çelişkili işleri iyi analiz etmelidir.

1 Milyon 270 Bin metre karelik alan imara açılırken EVET diyenler, özelleştirmeye karşı eylem yapılırken orada mıydı bilmem, bugün bazıları halen meclis üyesi olabilirler. Lakin O tarihteki Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Mehmet Kocadon oradaydı.

Eylemde; hazine arazisi alarak imara açtırıp, kendine rant sağlayanlar dahi vardı. Zamanında Kocadon’un belediyenin borçlarını ödemek için, belediye mülklerini satışa çıkardığı da unutulmamalıdır. Vergi dairesi haczi olmasaydı, bir çok mülk el değiştirmiş olacaktı.

Yapılan eylemler inandırıcı olmayınca katılımlarda kitlesel olamamaktadır.

Bodrum Spor’a talip olan ve Bodrum’da hiçbir beklentisi olmadığı söylenen kişi, 2010 yılında imara açılan 1 Milyon 270 bin metre karelik alanın sahibi, Elitkent Emlak Pazarlama İnşaat Sanayi İç ve Dış Ticaret Ltd. Şirketi’nin ortağıdır.

O tarihte imara açılan yerle, bugün imara açılan yer arasında özellikleri bakımından çok bir fark yoktur. Nelere evet diyerek, neler kaybedildiğinin hesabı bir yapılsa ve 2010 yılında kimler ne menfaat sağladı incelemesi yapılsa, bugün konuşanlar sessizliğe bürünürdü.

Özelleştirmeye hayır…

Madem milletin iradesidir esas olan, başta Ortakent ve Bitez halkının önüne sandık konulmalı ve referandum yapılmalıdır. “Siz buranın özelleştirilmesini, imara açılmasını istiyor musunuz?” denmelidir.

Madem milletin iradesi esastır bundan kaçmak kimseye yakışmaz.

Tüm partilerin ilçe başkanları, Kent Konseyi, ilgili Meslek odaları bir araya gelerek bu gidişe DUR demelidir.

Bu konuda dava açan, başta Bodrum Belediyesine ve Şehir Plancıları odasına, kazanma ihtimalleri olmasa da, “bir şey yapmalının” bir şeyini yaptıkları için, kendi adıma teşekkür ederim.

İktidar referanduma yanaşmıyorsa, bu organizasyonu Kent Konseyi kitlesel olarak yapmalıdır.

Korkunun ecele faydası yok…

Kimileri iktidardan çekinerek sandığa gelmeyebilir, en azından onlarında çapını görmüş oluruz.

“Bir karış yeri imara açmadım.” diyenler, imara açmadığınız alanlarda da kaçak yapılaşmanın, kanuna aykırı ruhsatların önünü açarak, sermayeye çıkar sağladınız.

Şimdilerde birileri tekrar Bodrum Belediye Başkanı olmaya soyunuyor, lakin ben kendi adıma Bodrum Halkına geçmişi hatırlatmayı bir borç bilirim.

Vesselam…

2010/140 nolu Meclis Kararını görmek için TIKLAYINIZ 

Not: Kararda yazılı olan, 127 Hektarlık alan = 1270 Dönüm = 1 Milyon 270 Bin Metrekare dir.

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları