bodrumhaber.com
Bodrum’da, iki yıl önce yaşanan büyük depremin yıl dönümünde anma töreni düzenlenirken, kentteki yapı güvenliği konusundaki endişeler bir kez daha gündeme geldi. Mühendisler ve mimarlar, ilçedeki yapı stokunun büyük ölçüde denetimsiz ve depreme dayanıksız olduğunu vurgulayarak yetkilileri eleştirdi.
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyonu tarafından Belediye Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte, depremde hayatını kaybedenler anıldı. Bodrum’daki mühendisler, mimarlar ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı açıklamada, ilçede kaçak yapılaşmanın hız kesmeden devam ettiği ve bu durumun büyük bir felakete davetiye çıkardığı belirtildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Metin Soylu, “Bodrum’da sonradan yapılan kaçak tadilatlar ve mühendislik hizmeti almamış denetimsiz yapılaşmalar büyük risk taşıyor. Şu an imar affından yararlanarak alınan yapı kayıt belgelerinin sayısı 50 bini aştı ve buna sonradan yapılan kaçak yapılar dahil değil. Yerel yönetimlerin ve merkezi otoritelerin bu konuda acilen önlem alması gerekiyor.” dedi.
Soylu, Bodrum’da bir an önce yapı stoku envanteri çıkarılması ve binaların deprem güvenliğinin belirlenmesi gerektiğini belirterek, “İnşaat Mühendisleri Odası ile Bodrum Belediyesi arasında 1 Şubat 2024 tarihinde yapılan protokol kapsamında binaların analiz edilmesi planlanıyordu. Ancak bugüne kadar belediye bu protokolü hayata geçirmedi.” ifadelerini kullandı.
Ege Denizi’nin en sismik bölgelerden biri olduğunu hatırlatan Soylu, Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda bir haftadır süren deprem fırtınasının Bodrum için ciddi bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi. “Bodrum’un kıyı bölgelerinde, zemin sıvılaşma riski taşıyan alanlardaki yapılar, büyük bir deprem ve ardından oluşabilecek bir tsunamiye hazır değil. Afet planı oluşturulmalı ve denetimler sıkılaştırılmalı.” dedi.
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mimar Gamze Türk Oğuz ise yaptığı konuşmada, yapı denetimindeki eksikliklerin büyük bir felakete yol açacağını belirterek şunları söyledi:
“İki yıl geçti, peki ne değişti? Sürekli torba yasalarla imar afları çıkarılıyor, kaçak yapılar yasallaştırılıyor. Eğer bu zihniyet değişmezse, hesap sorulmazsa, biz bu meydanlarda her yıl aynı konuşmaları yapmaya devam ederiz.”
Yetkililere çağrıda bulunan Oğuz, Bodrum’un depreme dayanıklı hale getirilmesi için bilimsel ve teknik çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: