TKP’nin kurucusu Mustafa Suphi ve 14 yoldaşı, katledilişlerinin 106’ncı yılında Bodrum’da yürüyüş ve basın açıklamasıyla anıldı.
Türkiye Komünist Partisi’nin kurucu önderi Mustafa Suphi ve birlikte katledilen 14 yoldaşı, öldürülmelerinin 106’ncı yılında Bodrum’da düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasıyla anıldı. Anma etkinliği Bodrum Güneşin Sofrası Platformu tarafından gerçekleştirildi.
Platform üyeleri, anma kapsamında yürüyüş yaptıktan sonra basın açıklaması düzenledi.
“Suphiler Anadolu’nun Kurtuluş Mücadelesi İçin Yola Çıktı”
Platform sözcüsü Bahtışen Karahan, yaptığı açıklamada Mustafa Suphi ve yoldaşlarının emperyalist işgale karşı Anadolu halkının mücadelesine katkı sunmak amacıyla yola çıktığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Suphiler, Osmanlı’ya karşı yükselen devrime katılmak için yola çıktılar. 28 Ocak’ı 29 Ocak’a bağlayan gece Karadeniz açıklarında katledildiler. Onbeşler’in karanlık cinayetinin baş aktörlerinden Yahya Kaptan ve Topal Osman da sonrasında hükümet güçleri tarafından öldürüldü.”
“106 Yıl Sonra da Buradaydılar”
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından okunan basın açıklamasında, Mustafa Suphi’nin TKP’nin Türkiye’deki örgütlenmesini düzenlemek amacıyla 28 Aralık 1920’de Bakü’den Kars’a geçtiği, Ankara’ya giderek Mustafa Kemal Atatürk ile görüşmeyi hedeflediği hatırlatıldı.
Açıklamada, Erzurum’da provokatif gösterilerle karşılaşan grubun kente sokulmadığı, güvenliklerinin ortadan kalkması üzerine Trabzon’a geçtikleri, Bakü’ye dönmek üzere bindirildikleri motorla Karadeniz’e açıldıktan sonra 28–29 Ocak 1921 gecesi Kayıkçı Yahya çetesi tarafından katledildikleri vurgulandı.
Mustafa Suphi ile birlikte öldürülen 14 TKP yöneticisinin isimleri tek tek okundu. Her isim okunduğunda meydandaki katılımcılar hep bir ağızdan “Burada” diyerek karşılık verdi.
Denize Karanfil Bırakıldı
Anmanın devamında katılımcılar limana yürüyerek, üzerinde “28–29 Ocak’ı Unutmadık. Onbeşler Ölümsüzdür” yazılı kırmızı karanfillerden oluşan çelengi denize bıraktı. Etkinlikte marşlar ve türküler söylendi, sık sık “Onbeşlere Sözümüz Devrim Olacak” ve “Onbeşler Başlattı, Yüzbinler Sürdürüyor” sloganları atıldı.
Etkinliği izleyen Bodrumlu esnaf Mustafa Seyman ise, “Onları öldürerek düşüncelerini yok ettiklerini sandılar ama yanıldılar. 106 yıl sonra da buradaydılar” dedi.
“Onbeşlerin Mücadelesi Hâlâ Güncel”
Etkinliğe katılan Sol Parti Bodrum İlçe Başkanı Okan Manzak, Mustafa Suphilerin Türkiye devrimci hareketinin ortak değeri olduğunu belirtti.
EMEP Bodrum İlçe Örgütü yöneticilerinden Yüksel Okyay ise, “Mustafa Suphiler ve onların TKP’si işçi sınıfının ilk programıdır. Onbeşlerin mücadelesi bugün de günceldir ve devrim mücadelesinde ön açıcı olmuştur” ifadelerini kullandı.
“İlk Devrimci Yürüyüştü”
DİSK-Dev Emekli Sen Bodrum Şube Başkanı İbrahim Uzun, katliamın büyük bir kumpas ve ihanet olduğunu vurgularken, Türkiye İşçi Partisi Bodrum İlçe Başkanı Nermin Güleş ise Mustafa Suphi ve yoldaşlarının bu topraklarda sosyalizm mücadelesini büyütmek için yola çıkan ilk devrimciler olduğunu söyledi.
Güleş, “Onların mücadelesi Karadeniz’in karanlığında boğulamadı. Bugün emekçilerin direnişinde yaşamaya devam ediyor” dedi.