DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
31°C
Muğla
31°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Açık
27°C
Perşembe Açık
27°C

Çocuklara gelişigüzel vitamin takviyesi vermeyin

Son yıllarda çocuklara da çok fazla vitamin-mineral yüklemesi yapıldığını belirten Çakır, ‘‘Oysa bu tür desteklerin gelişigüzel kullanımı kalpte ritm bozukluğundan karaciğer yetmezliğine kadar birçok ciddi soruna yol açabilir’’ uyarısında bulundu…

Çocuklara gelişigüzel vitamin takviyesi vermeyin
A+
A-
velux

Özellikle pandemiyle birlikte yetişkinler kadar çocuklarda da vitamin-mineral takviyelerinin kullanımı hızlı arttı. Bu destekler, ebeveynler tarafından özellikle okul çağı çocuklarını hastalıklardan korumak adına tercih edilmeye başladı. Ancak zararsız gibi düşünülen bu desteklerin mutlaka doktor önerisiyle kullanılması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş Çakır, anne-babaları hem uyardı hem de  önemli bilgiler verdi. İşte açıklamaları…

Gizem Görmüş Çakır

FAZLASI HASTA EDİYOR

Kalsiyum

Kalsiyum, çocukların sağlıklı gelişimi için gerekli olan bir mineral. Çocukluk çağında günlük 800 miligram kalsiyum alınması gerekir. Bu ihtiyacı karşılamak için çocuklara kalsiyum otanı yüksek olan keçi sütü ve keçi sütü ürünleri tüketme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Fazla kalsiyum; kas güçsüzlüğü, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, düşünme güçlüğü,  sindirim sistemi, alerjik ve ümminolojik hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Potasyum

Potasyumdan zengin besinler; yeşil mercimek, kuru hurma, ıspanak, avokado, mantar, ceviz, kayısı, enginar, patates ve muzdur. Alınan potasyum miktarı yüksek olursa solunum yetmezliği, kalpte ritim bozuklukları ve kalpte yüksek miktarda toksik madde oluşumu gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

D Vitamini

D vitamini eksikliği çocuklarda kemik gelişimini olumsuz etkileyen ve raşitizm gibi hastalıklara yol açan bir faktördür. En iyi D vitamini kaynağı güneştir. Süt ve süt ürünleri, balık D vitamini kaynaklarıdır. Ancak fazla miktarı böbreklerde taş oluşumuna, kalsiyum yükselmesine ve kafa içi basıncın artmasına neden olur.

Omega 3

Omega-3 desteklerinin fazlası çocuklarda daha net belirtilerle seyreder. Bunlar; ishal, reflü, kan basıncında düşme, kan şekerinde yükselme ve uykusuzluktur. Balık yağında bulunan Omega-3 ise aşırı alındığında kemik gelişimini bozarak beklenenin aksine boy kısalığı yapabilir. Balık ve ceviz içerdiği Omega-3 yağları ile bağışıklığı destekler. Çocuklar haftada bir kez balık ve her gün ceviz tüketmelidir.

B12 Vitamini

En çok kırmızı et, balık, tavuk ve süt ürünlerinde bulunan B12 vitamin önemli vitaminler arasında yer alır. Çocuklarda genellikle eksikliği üzerinde durulsa da yüksek serum vitamin B12 seviyeleri sık görülen ve hafife alınan bir anomalidir. Çocukların serum B12 vitamini değerleri